Adblockers op Android: 5 goede opties (en hoe je ze instelt)
Redactie

Advertenties blokkeren bespaart niet alleen accu, maar ook data. In dit artikel laten we je zien wat een adblocker is en hoe je ‘m op je Android kunt instellen.

Zo werkt adblock op Android

Het blokkeren van advertenties is een enigszins controversieel verhaal. Adblockers maken de internetervaring voor gebruikers beter, maar nemen ook inkomsten van websites weg. Vind je een website, zoals Android Planet, de moeite waard om te bezoeken? Dan helpt het enorm als je deze op de zogeheten ‘whitelist’ plaatst. Het verschilt per adblock-app hoe je dit precies doet, maar doorgaans vind je de optie in de instellingen.


De makkelijkste manier om advertenties te blokkeren op je Android-apparaat is door een browser te gebruiken die deze voor je blokkeert. Daarnaast zijn er apps die reclame voor je hele systeem tegenhouden. Omdat de Play Store-regels voorschrijven dat adblockers eigenlijk niet zijn toegestaan, zijn sommige apps niet in de app-winkel terug te vinden. Je kunt ze wel handmatig (buiten Google Play om) downloaden en installeren. In onderstaand lijstje vind je de beste apps die je helpen met het tegenhouden van reclame.

Adblock Browser for Android

adblock AndroidAdblock Browser is gemaakt door het team achter Adblock Plus, een populaire adblocker voor desktop-gebruikers. De app werkt in feite hetzelfde als een gewone browser, zoals Google Chrome, met als toegevoegde functie dat advertenties automatisch geblokkeerd worden. Ook kan de app trackers blokkeren die je internetgebruik in de gaten houden.

Adblock Browser kan bovendien eenvoudig al je favorieten en andere instellingen uit je bestaande browser overnemen. De app bevat ook een incognitomodus, en laadt pagina’s sneller dan andere browsers volgens de ontwikkelaars. Dit komt doordat advertenties niet alleen verborgen worden, maar ook geblokkeerd worden voordat de browser hem gedownload heeft.

Download Adblock Browser in Google Play (gratis)

Ghostery Privacy Browser

adblock AndroidNet zoals bij Adblock Browser is Ghostery eigenlijk een plug-in die zijn oorsprong op de desktop vindt. De makers hebben voor Android-gebruikers een browser ontwikkeld, met als hoofddoel het beschermen van je online privacy. Ghostery Privacy Browser toont per pagina hoeveel elementen je surfgedrag bijhouden, en laat je zelf kiezen welke je toe wil laten en welke niet.

Volgens de makers van Ghostery is de Privacy Browser lichter in het gebruik dan andere apps. Dit kan je extra batterijduur opleveren doordat de interne hardware van je smartphone minder belast wordt. Dat kan flink aantikken als je de webbrowser veel gebruikt op je telefoon. De app laat je daarnaast kiezen welke zoekmachine je wil gebruiken en biedt een speciale incognitomodus die niet alleen je geschiedenis wist, maar ook zoveel mogelijk trackers en advertenties tegenhoudt.

Download Ghostery Privacy Browser in Google Play (gratis)

Opera Mini

adblock AndroidOpera Mini is de Android-versie van de gelijknamige browser op de desktop, die een complete browser-ervaring naar je smartphone brengt. De reden dat de app in dit rijtje staat is dat hij een ingebouwde adblocker heeft. Dat betekent dat je een volledig uitgeruste browser hebt die geen reclame toont, zonder dat je hiervoor moeite hoeft te doen.

Naast alle standaardfuncties van een browser kan Opera Mini je ook een heleboel data besparen. Je kunt namelijk al je verkeer via een server van Opera laten lopen, die alle afbeeldingen en andere zware elementen van een pagina voor je comprimeert. Dat kan voor sommige websites aardig schelen, waardoor je meer van je bundel overhoudt. Daar staat tegenover dat je internetverkeer wel via een externe server loopt, wat het minder geschikt maakt voor privacygevoelige informatie, zoals bankieren of het versturen van emails.

Download Opera Mini in Google Play (gratis)

Adguard

adblock AndroidAdguard pakt het net wat anders aan. Deze app blokkeert advertenties voor je smartphone als geheel, zonder dat je hiervoor root-toegang nodig hebt. Hiervoor wordt een vpn-verbinding opgezet om te zorgen dat reclames gestopt worden voordat ze worden gedownload.

De gratis versie van de app laat je alleen in browsers advertenties blokkeren. Voor 8,95 euro per jaar kun je een Premium-licentie kopen, die op je hele systeem reclame tegenhoudt. Adguard staat niet in de Play Store, maar moet als los apk-bestand via de officiële website gedownload worden. Lees ook hoe Android APK bestanden installeren in zijn werk gaat.

AdAway

adblock AndroidAdAway is een open-source oplossing om advertenties tegen te houden, en is de enige optie uit deze lijst waarvoor root-toegang is benodigd. De app past een systeembestand van Android aan, het zogeheten hosts-bestand. Door alle domeinnamen van reclamesites hierin te verwerken met een ip-adres dat nergens naartoe leidt, kan je smartphone helemaal geen verbinding maken om advertenties te downloaden.

Root-toegang is dus een vereist, maar daartegenover staat dat deze manier van advertenties blokkeren het minst van je accu vraagt en de beste resultaten geeft. Via de AdAway-app kun je wel websites whitelisten om daar toch advertenties te tonen, of juist extra websites toevoegen die niet in de standaardlijst staan.

Download AdAway via F-Droid (gratis)

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.