Android 16 introduceert een flinke stapel nieuwe functies. Met de bèta kun je alle features alvast gebruiken – en dit is hoe je de testversie installeert.
Lees verder na de advertentie.
Android 16-bèta installeren doe je zo
Android 16 belooft een grote en toffe update te worden. De komende Android-versie introduceert een gloednieuw design: Material 3 Expressive. Door het herontwerp ziet het besturingssysteem er straks kleurrijker, vloeiender en persoonlijker uit. Je krijgt bijvoorbeeld meer opties om het uiterlijk van Android aan te passen.
De definitieve Android 16-update laat nog eventjes op zich wachten, maar je kan wel de bèta downloaden en installeren om de nieuwe features alvast te checken. Hier heb je een Pixel-smartphone voor nodig, net als bij eerdere Android-testversies. De Pixel 6 tot en met de nieuwe Pixel 9a worden ondersteund.
- Ga naar de Android-bètawebsite en meld je aan met je Google-account;
- Onder ‘Je geschikte apparaten’ zie je – als het goed is – jouw Pixel-smartphone staan;
- Tik op ’Toestaan’ om je toestel aan te melden voor het Android 16-bètaprogramma;
- Je krijgt automatisch een over-the-air update op je Pixel-telefoon, zodat je Android 16 kan installeren.
- Ook kun je via ‘Instellingen > Systeem > Systeemupdate’ checken of de nieuwe Android-versie voor je klaarstaat.
Let wel op: heb je deze Android 16-bèta geïnstalleerd en wil je achteraf toch terug naar Android 15? Dan moet je toestel worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Zorg er daarom voor dat je vooraf een back-up van je Pixel maakt.
Nieuw in Android 16
Het nieuwe ontwerp van Android 16 zie je overigens niet alleen in de menu’s van je telefoon, maar ook in alle Google-apps als Gmail en Foto’s. De zoekgigant introduceert het herontwerp bovendien op smartwatches met de Wear OS-update, die later dit jaar moet verschijnen. De definitieve Android 16-update, die bedoeld is voor het grote publiek, verschijnt ergens in de komende maanden.
Android 16 introduceert verder allerlei verbeteringen voor Gemini en de zogeheten ‘Find Hub’. Dit is de nieuwe naam voor ‘Vind mijn apparaat’, waar je smartphones, oordopjes en andere gadgets kan terugvinden. Google gaat verder strenger optreden tegen scamberichten in de Berichten-app.
Lees meer nieuws over Google:
- ‘Google Pixel 10 krijgt speciale macro-telelens voor close-ups’ (17 jun)
- Opinie: Google had Android 16 later moeten uitbrengen (16 jun)
- Deze Android-functie verdwijnt (maar je zult hem waarschijnlijk niet missen) (13 jun)
- Gemini-modellen: alle verschillen en mogelijkheden uitgelegd (12 jun)
- ‘Google Pixel 10-telefoons kopiëren Apple’s MagSafe’ (12 jun)