In 8 stappen de freeform-modus van Android 7.0 activeren

Wouter Nijsen
13 oktober 2016, 16:51
2 min leestijd
In 8 stappen de freeform-modus van Android 7.0 activeren

De freeform-modus van Android 7.0, waarmee het mogelijk is om apps in kleine vensters te zetten, draaien en verplaatsen, is standaard niet beschikbaar. Toch is er een manier hoe je de functie kunt activeren en gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Zo activeer en gebruik je de freeform-modus

Toen Google een aantal maanden geleden Android 7.0 (Nougat) aankondigde, werd duidelijk dat het besturingssysteem een functie heeft om apps in kleine vensters te zetten. Deze kun je vervolgens groter of kleiner maken en verplaatsen, waardoor je nog makkelijker multitask in Android. In Remix OS, het besturingssysteem dat Android naar de pc brengt, zit een vergelijkbare functie verwerkt.

freeform-modus

Een aantal maanden later werd duidelijk dat de zogeheten ‘freeform-modus’ niet beschikbaar zou zijn voor gebruikers, maar wel voor ontwikkelaars. Jammer, want hierdoor lopen velen een interessante functie mis. Er is echter een manier om de modus alsnog te activeren en gebruiken. Volg hiervoor de onderstaande stappen, maar houd er wel rekening mee dat de functie niet altijd goed werkt. Ook dien je logischerwijs over een toestel met Android 7.0, zoals de Nexus 5X of Nexus 6P, te beschikken.

  1. Eerst dien je de opties voor ontwikkelaars te activeren. Dit doe je door naar de instellingen te gaan, ‘Over de telefoon’ te kiezen en zeven keer op het Build-nummer te tikken;
  2. Ga terug naar de instellingen en selecteer de opties voor ontwikkelaars;
  3. Veeg helemaal naar beneden en schakel de optie ‘Formaat activiteiten geforceerd aanpasbaar’ in;
  4. Start je toestel nu opnieuw op;
  5. Wanneer je smartphone is opgestart, dien je de app Taskbar te installeren. Open vervolgens de app;
  6. Kies voor ‘Freeform mode’ en zorg dat de optie ‘Freeform window support’ is ingeschakeld. Zet Taskbar nu volledig aan door op het schakelaartje rechtsboven te tikken;
  7. Op het scherm verschijnt vervolgens een app-drawer-icoontje, maar zorg dat je hier nog niet op tikt;
  8. Sluit eerst alle recent geopende apps af, waarna je op het Taskbar-icoontje kunt drukken om apps in de freeform-modus te gebruiken.

Heb je de stappen doorlopen en tik je op het Taskbar-icoontje, dan zouden alle app-icoontjes op je homescreen moeten verdwijnen. Is dit niet het geval, dan kun je het multitaskmenu van Android openen en dan op het icoontje tikken. Vervolgens kun je geïnstalleerde apps in een klein venster op het scherm zetten en verplaatsen.

Lees meer over Android 7.0 (Nougat)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu