Tip: Zo werken Android-apps op Chrome OS

Erwin Vogelaar
13 april 2018, 19:19
4 min leestijd
Tip: Zo werken Android-apps op Chrome OS

De meeste moderne Chromebooks hebben toegang tot de Play Store, maar hoe werkt dat eigenlijk? We leggen uit hoe je Android-apps op Chrome OS installeert.

Lees verder na de advertentie.

Android-apps op Chrome OS installeren

Met de toevoeging van de Play Store zijn Chromebooks een stuk interessanter geworden. Via Android-apps worden de functies van het besturingssysteem namelijk enorm uitgebreid. Maar hoe gebruik je de Play Store en hoe werken Android-apps binnen Chrome OS? We leggen het stap voor stap uit.

Lees ook: Wat is een Chromebook? 6 vragen beantwoord

Controleren of je Chromebook de Play Store ondersteunt

Controleer eerst of de Play Store wel op je Chromebook werkt. Hiervoor open je deze lijst met Chrome OS-systemen die Android-apps ondersteunen. Staat er naast de Chromebook die je gebruikt ‘Stable Channel’, dan kun je met de nieuwste versie van de software de Play Store gebruiken.

Staat er ‘Beta Channel’, dan kun je de Play Store enkel gebruiken door een bètaversie van Chrome OS te draaien. Dat doe je door naar instellingen te gaan, op het menu te klikken en bij ‘Gedetailleerde build-gegevens’ het kanaal op ‘Bèta’ te zetten. Staat er ‘Planned’ in de lijst, dan komt de Play Store op een later moment beschikbaar voor je Chromebook.

android-apps op chrome

Chrome OS updaten

Je hoeft de Play Store niet los te downloaden op je Chromebook. De digitale winkel wordt automatisch toegevoegd als je Chromebook het ondersteunt. Hiervoor moet je wel de nieuwste versie van de software downloaden.

Als er een update voor je klaar staat, dan zie je links onderin het scherm een pijltje verschijnen. Klik hierop en vervolgens op ‘Opnieuw opstarten om updates uit te voeren’ om de update te downloaden en uit te voeren. Heb je geen update? Dan kun je het systeem ook forceren om te controleren of er een update voor je klaar staat. Hiervoor ga je naar instellingen, het menu en vervolgens klik je op ‘controleren op updates’.

android-app op chrome os

Play Store activeren

Ondersteunt je Chromebook de Play Store en heb je de juiste updates, dan staat het bekende Play Store-icoontje mogelijk al automatisch in de taakbalk onderin het scherm. Klik hierop om de app-winkel te openen.

Is dit niet het geval, dan moet je de Play Store nog inschakelen in het instellingenmenu van Chrome OS. Hiervoor tik je op je fotootje rechtsonder in het scherm. Vervolgens kies je voor instellingen door op het tandwieltje te klikken. In het gedeelte over de Play Store kies je voor ‘Google Play Store inschakelen op je Chromebook’.

android-apps op chrome os

Als je vervolgens op ‘Aan de slag’ klikt wordt je gevraagd om de servicevoorwaarden te accepteren. Daarvoor klik je op ‘Akkoord’. Vervolgens log je met je Google Account in door op ‘inloggen’ te klikken. Klik vervolgens weer op ‘Accepteren’.

Android-apps downloaden

Is de Play Store helemaal klaar? Dan kun je Android-apps zoeken en downloaden. Eigenlijk werkt dit precies hetzelfde als de Play Store op je Android-smartphone. Je zoekt naar de app die je wil downloaden en drukt op ‘Installeren’.

In tegenstelling tot Android-smartphones zal je Chromebook niet direct alle apps downloaden die met je Google-account zijn verbonden. Dat is natuurlijk logisch, omdat je niet alle apps nodig hebt. Door de beperkte ruimte op je Chromebook heb je waarschijnlijk ook niet de plek om alle apps op te slaan.

Updaten en instellingen wijzigen van Android-apps

Rechtsboven in beeld kan de melding ‘Updates beschikbaar’ verschijnen. Dat zijn updates voor de Android-apps die je hebt geïnstalleerd. Je krijg dan de keuze om die ene app te updaten of alle applicaties bij te werken.

Natuurlijk heb je ook de verschillende instellingen die je kunt aanpassen, zoals app-machtigingen en het delen van je locatie. Hiervoor moet je in het instellingenmenu van Chrome OS naar de sectie ‘Google Play Store’ gaan. Tik je daar op ‘Android-voorkeuren beheren’, dan kun je zowel de machtigingen als het delen van je locatie per app aanpassen via schakelaartjes.

Automatisch wordt er een back-up van je app-gegevens gemaakt en de apps gesynchroniseerd tussen verschillende Chromebooks.

De beste Android-apps voor Chrome OS

En welke apps moet je dan downloaden? Wij helpen je alvast op weg met onze tips. Deze 7 Android-apps kunnen niet ontbreken op je Chromebook.

Het Android-ecosysteem

Doordat Android is opgezet als een open besturingssysteem, vind je het op veel plekken terug, ook waar je het niet verwacht. Deze maand staat Android Planet daarom in het teken van het Android-ecosysteem en alles wat daarmee te maken heeft. Hieronder vind je een overzicht van onze verhalen in dit thema.

Lees meer in ons maandthema

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu