Internetstoring oplossen? Pas de DNS-server aan op je Android

Wouter Nijsen
31 augustus 2015, 18:57
3 min leestijd
Internetstoring oplossen? Pas de DNS-server aan op je Android

Heb je last van een internetstoring, bijvoorbeeld als klant van Ziggo, dan is er een mogelijkheid om tóch te internetten op je Android door een  andere DNS-server in te stellen. We laten zien hoe je dit doet.

Lees verder na de advertentie.

Je hebt het vast wel meegekregen: de grote Ziggo-storing waardoor veel gebruikers lange tijd niet het internet op kunnen.  De storing werd veroorzaakt door een DDoS-aanval op Ziggo en zou inmiddels  verholpen moeten zijn. Toch verwacht de provider  dat er nog meer aanvallen  volgen. Daarom is het handig om voorbereid te zijn en een andere DNS-server in te stellen op je Android. Dat is mogelijk, want je hoeft niet verplicht verbonden te zijn met de servers van Ziggo.

DNS in een notendop

De letters DNS staan voor Domain Name System. Alle computers die verbinding hebben met het internet hebben een IP-adres, dat uit een reeks cijfers bestaat. Ook websites worden ingeladen vanuit een IP-adres, maar omwille van gebruikersgemak hoeven wij alleen maar een domeinnaam in te toetsen in plaats van een reeks cijfers. DNS is een systeem dat domeinnamen omzet naar IP-nummers. Als dit systeem wordt aangevallen, kan het domeinnamen niet meer vertalen en kun je niet meer internetten.

Bereid je voor: Ziggo verwacht nog meer  DDoS-aanvallen

Tijdens de DDoS-aanval op de DNS-servers van Ziggo, waar elke Ziggo-klant standaard van gebruikmaakt, wordt het systeem overladen met verzoeken van buitenaf. Daardoor bezwijkt de server en komen ook klanten er niet meer doorheen. Mocht zoiets nog eens voorkomen, laat de onderstaande tips je dan helpen. Alternatieve DNS-servers zijn OpenDNS met het adres 208.67.222.222 of, als je iets gemakkelijkers wil onthouden, het Google DNS op 8.8.8.8.

DNS-server aanpassen: zo werkt het

Om geen last te hebben van een grote internetstoring, kun je gebruikmaken van een alternatieve DNS-server. In deze tip gebruiken het Google DNS, dat het adres 8.8.8.8 heeft. Het aanpassen van de DNS-server klinkt ingewikkeld, maar is gemakkelijker dan je denkt. In de stappen hieronder leggen we het uit.

DNS-server aanpassen
  1. Open de Instellingen-app op je Android en ga naar `Wi-Fi`;
  2. Tik vervolgens op het wifi-netwerk waarmee je bent verbonden en houd even vast. Druk hierna op `Netwerk aanpassen`;
  3. Tik nu op `Geavanceerde opties weergeven` kies voor DHCP;
  4. Wijzig dit vervolgens naar `passief`;
  5. Er verschijnen nu meerdere opties, maar die hoef je niet te wijzigen. Wel dien je bij DNS 1 (eerste balkje) 8.8.8.8 in te voeren en bij DNS 2 (tweede balkje) 8.8.4.4.
  6. Voer in  de balkjes bij  ‘IP-adres’, ‘Gateway’ en ‘Lengte van netwerkprefix’ de cijfers in die al staan weergegeven;
  7. Druk vervolgens onderin op `Opslaan` om je wijzigingen door te voeren.

Het kan – afhankelijk van je Android-toestel – verschillen hoe bepaalde opties en instellingen worden genoemd. Bij de meeste fabrikanten is dit echter niet het geval. Heb je bijvoorbeeld een Nexus-, Motorola-, LG- of Huawei-toestel, dan kun je de bovenstaande stappen probleemloos doorlopen. Maak je echter gebruik van een Samsung- of Sony-toestel, dan is het belangrijk om bij de vierde  stap het DHCP niet te wijzigen naar ‘Passief’, maar naar ‘Statisch’.

Ziggo- of internetstoring oplossen op je Mac en iOS: zo doe je dat.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu