Tip: zo maak je een back-up van je favoriete Android-launcher

Wouter Nijsen
3 mei 2017, 19:02
3 min leestijd
Tip: zo maak je een back-up van je favoriete Android-launcher

Heb je een nieuwe smartphone, dan moet je het een ander back-uppen en overzetten om geen data te verliezen. Gek genoeg maken veel gebruikers geen back-up van hun launcher, terwijl dat wel handig is.

Lees verder na de advertentie.

Zo maak je een Android-launcher back-up

Voordat je overstapt op een nieuwe Android-smartphone, maak je eerst een reservekopie van je foto’s, muziek en documenten, of je gebruikt een app die dit automatisch doet. Toch vergeten veel mensen hun launcher te back-uppen, waardoor bewaarde instellingen, app-icoontjes en widgets verloren gaan. Dat is natuurlijk zonde.

Het verschilt per launcher hoe je een back-up maakt. Hieronder laten we voor 5 populaire Android-launchers zien welke stappen je moet doorlopen. De Google Now Launcher is niet in het lijstje opgenomen, omdat die binnenkort uit de Play Store verdwijnt en wordt vervangen door Pixel Launcher.

Nova Launcher

android-launcher back-up

Nova Launcher is al jaren één van de populairste launchers voor Android en een reservekopie is in een handomdraai gemaakt. Handig, want hierdoor blijven al je instellingen bewaard als je (tijdelijk) een nieuwe smartphone neemt. Wanneer je Nova Launcher installeert, heb je de optie om een opgeslagen back-up terug te zetten. Dan moet je er natuurlijk wel eerst een maken:

 1. Open de app ‘Nova instellingen’ en kies in het menu voor ‘Back-up & importeren’;
 2. Kies voor ‘Back-up’ en geeft de reservekopie vervolgens een naam. Het is handig om de datum in de naam te verwerken, zodat je later gemakkelijk kunt teruggrijpen naar een recente versie;
 3. Kies vervolgens waar je de back-up wilt opslaan. Het handigst is om Google Drive te gebruiken, zodat het bestand in de cloud staat en je er overal bij kan;
 4. Tik op ‘OK’ en sla de back-up vervolgens op.

Smart Launcher 3

Ook Smart Launcher, die al tientallen miljoenen keren in de Play Store is gedownload, heeft een handige back-up-functie. Die zit niet in een menu verstopt, maar bereik je vanaf je homescreen.

 1. Gebruik je Smart Launcher, keer dan terug naar je homescreen, tik op het scherm en houd even ingedrukt totdat onderin de opties verschijnen;
 2. Kies voor ‘Voorkeuren’, veeg naar beneden en tik op ‘Back-up/terugzetten’, waarna je bovenin de optie ziet om je instellingen op te slaan;
 3. Geef je back-up een naam en druk op ‘Verzenden’. De kopie wordt nu lokaal opgeslagen.

Smart Launcher slaat het back-up-bestand in eerste instantie alleen lokaal op. Wil je ‘m ook in de cloud bewaren, druk dan op ‘Verzenden’ en kies je favoriete clouddienst.

Arrow Launcher

De Arrow Launcher van Microsoft slaat back-ups niet in Google Drive op, maar gebruikt logischerwijs OneDrive. Verder spreekt het back-uppen voor zichzelf. Volg de stappen hieronder.

 1. Tik op de app ‘Arrow settings’ en kies voor ‘Backup & Restore’;
 2. Kies in het menu dat verschijnt voor ‘Backup your Arrow’ en geef aan waar je je back-up wil opslaan;
 3. Log vervolgens in met je Microsoft-account en tik op ‘Backup Now’;
 4. De kopie wordt automatisch in OneDrive opgeslagen.

Action Launcher 3

Action Launcher heeft een aparte back-up-sectie in de instellingen-app, waar je je instellingen direct in Google Drive kunt opslaan. Reservekopieën lokaal bewaren is ook mogelijk.

 1. Ga in de Action 3 Instellingen-app naar ‘Back-up en importeren’;
 2. Tik op ‘Back-up maken’ en kies voor ‘Opslag-app’ om je back-up in de cloud te zetten. Heb je het bestand liever lokaal opgeslagen, dan kies je voor ‘Apparaatopslag’;
 3. Geef de kopie een naam en druk op ‘Opslaan’;
 4. Je komt nu automatisch in de Documenten-app terecht. Tik op het knopje linksboven, kies een map voor je back-up en sla ‘m vervolgens op.

ADW Launcher 2

Tot slot laten we zien hoe je een back-up maakt als je ADW Launcher 2 gebruikt. Dit werkt op ongeveer dezelfde manier als Smart Launcher.

 1. Tik op het homescreen van ADW Launcher 2 en houd even ingedrukt;
 2. Tik rechtsonder op ‘ADW settings’ en vervolgens op ‘Advanced settings’;
 3. Het instellingenmenu wordt vervolgens geopend. Kies onder ‘System’ voor ‘ Backup and restore’;
 4. Druk op het knopje rechtsboven (drie puntjes) en kies voor ‘New backup’. Geef je back-up vervolgens een naam en sla ‘m op. Vanuit hetzelfde menu kun je het bestand overzetten naar je favoriete clouddienst.
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu