Malware op je Android-toestel: voorkomen, herkennen en verwijderen

Michel van 't Klaphek
30 september 2019, 14:55
3 min leestijd
Malware op je Android-toestel: voorkomen, herkennen en verwijderen

Android is hartstikke veilig, maar zo nu en dan kan er een met malware besmette app onder de radar doorglippen. Zo voorkom, herken en verwijder je de schadelijke software.

Lees verder na de advertentie.

Alles over Android-malware

Malware is een overkoepelende term voor alle software die schadelijk is voor je Android-smartphone. De besmette apps proberen je telefoon binnen te dringen, te beschadigen of uit te schakelen. Ook worden soms gegevens gestolen. Het is daarom belangrijk om Android-malware te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen en dit eeuwenoude advies gaat ook op voor malware op een Android-telefoon. Geen enkel systeem is 100 procent veilig maar wanneer je apps direct updatet, de laatste Android-beveiligingspatch voor je toestel downloadt en alleen apps uit de Play Store installeert, loop je weinig risico.

Google Huawei problemen

Heb je toch een keer een apk-bestand gedownload buiten de officiële app-winkel om? Of klik je weleens op dubieuze advertenties van websites? Dan loop je meer risico op malware. Zodra je merkt dat je toestel slomer wordt, rare pop-ups of advertenties toont of de accu snel leegraakt, is de telefoon misschien besmet. Android-malware herkennen is dus niet zo lastig. Het verwijderen kan meer voeten in de aarde hebben.

Lees ook: Ransomware op je Android-smartphone: herkennen, voorkomen en verwijderen

Android-malware verwijderen

Meestal is je met malware besmette telefoon nog bruikbaar. Wel is het zaak om de besmette app(s) zo snel mogelijk te verwijderen. Schakel je toestel uit, want zo heeft het programma geen kans om eventuele verdere schade aan te richten. Ga bij jezelf na of je de afgelopen tijd een nieuwe app hebt geïnstalleerd: mogelijk is dat de oorzaak van het probleem.

Probeer ook de symptomen te googelen. Er is een grote kans dat je niet de eerste met het probleem bent en iemand op internet een stap-voor-stap-handleiding heeft geschreven om orde op zaken te stellen. Het is in ieder geval belangrijk om de besmette app te verwijderen. Dit doen we door in veilige modus op te starten:

  1. Zet het toestel weer aan zoals je gewend bent;
  2. Zodra hij is opgestart houd je de powerknop ingedrukt;
  3. Houd vervolgens ook ‘Uitschakelen’-knop ingedrukt en geef aan dat je in veilige modus wil opstarten.
Android ransomware

Door een toestel in veilige modus op te starten kun je geen apps van derden gebruiken, maar alleen de apps die bij aankoop al geïnstalleerd waren. Zodra je telefoon weer aanstaat, ga je naar de instellingen, tik je op ‘Apps en meldingen’ en ga je naar de lijst met alle applicaties. Zoek de besmette app op en verwijder de app.

Je telefoon beschermen voor de toekomst

Heb je het idee dat andere apps ook besmet zijn, bijvoorbeeld omdat je rare reclames te zien kreeg? Verwijder deze applicaties dan ook, en installeer ze later eventueel weer opnieuw. Zodra je klaar bent, zet je het toestel uit en start je ‘m weer in de normale modus op. Lijkt alles weer normaal? Dan heb je de Android-malware succesvol verwijderd.

Nu is het tijd om verdere besmettingen te voorkomen. Installeer hiervoor een goede anti-malware-app op je Android-telefoon. Een aanrader is Malwarebytes, dat je beschermt tegen malware, ransomware en andere schadelijke software. Je krijgt bijvoorbeeld een melding zodra je op het punt staat om een dubieuze link te openen.

→ Download Malwarebytes in de Play Store (gratis)

Beveilig je Android

Check onze gids voor het beveiligen van je Android voor praktische tips. Ook is het verstandig om te weten waar je op moet letten bij gevaarlijke Android-apps, zodat je problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Meer over het beveiligen van je Android-telefoon

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's