De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Zo maak je van je Android een mediacenter

Gijs Ettes
19 augustus 2015, 19:20
4 min leestijd
Zo maak je van je Android een mediacenter

Dankzij de veelzijdigheid en relatief lage systeemeisen is Android prima geschikt als basis voor een mediacenter. Maar hoe krijg je nu je favoriete media op een dergelijk apparaat?

Lees verder na de advertentie.

Maak een Android mediacenter met Kodi

In het verleden hebben we op Android Planet vaker Android-pc’s onder de loep genomen. Apparaatjes als de Minix NEO X8-H bieden een relatief goedkope manier bieden om allerhande content op je tv te tonen, van films, series en muziek tot apps en games. Je  hebt net wat meer mogelijkheden  dan met een Chromecast of Nexus Player, aangezien je over een volledige versie van Android beschikt. Maar zonder de juiste apps heb je daar weinig aan.

android mediacenter kodi

Een app die je niet mag missen als je een Android-pc of -stick in huis haalt, is Kodi. Deze gratis opensource-app, die voorheen XBMC heette, tovert  elk apparaat om  tot een hub voor je multimedia. De interface is wel duidelijk bedoeld voor grote schermen, dus op een smartphone is het allemaal wat priegelig. De meeste gebruikers zullen de app echter gebruiken op een apparaat dat direct in verbinding staat met de tv.

De interface is geoptimaliseerd voor grote schermen

Is dat bij jou ook het geval, dan  kun je met de officiële Kore remote-app  je smartphone of tablet gebruiken als  afstandsbediening.  Ook Kore is gratis beschikbaar in Google Play en geeft je toegang tot alle veelgebruikte opties van Kodi. Denk aan afspeelknoppen, relevante informatie over hetgeen wordt afgespeeld, de mogelijkheid om ondertitels in te stellen (en te synchroniseren) en beheeropties voor je mediabibliotheek. Je hoeft dus niet in de weer met (draadloze) toetsenborden of muizen.

Media toevoegen

Ga je aan de slag met Kodi, dan is het natuurlijk van belang om jouw bibliotheek met content beschikbaar te maken in de app. Klik je bijvoorbeeld op muziek, dan heb je bovenin twee opties: ‘Muziek Add-ons’ en ‘Toevoegen Muziek’. Met de eerste optie voeg  je muziekdiensten Rdio, Pandora en Tidal toe (helaas is er geen Spotify), waarna je de add-on activeert door je inloggegevens – indien van toepassing – in te voeren.

Het toevoegen van content en add-ons werkt vlekkeloos

Bij video werkt het vergelijkbaar en heb je de keuze uit een groot aantal bekende en minder bekende diensten zoals YouTube, NOS, Dumpert, MTV  en Syfy. Nadat je ze hebt gedownload, kun je aangeven hoe de add-on de content toont en kun je meteen beginnen met kijken of luisteren. Daarbij kan het zijn dat buitenlandse kanalen iets meer tijd nodig hebben om te bufferen.

android mediacenter

Je kunt allerhande content van het web streamen, maar ook lokale media afspelen. Ga naar ‘Muziek> Toevoegen muziek  > Bladeren’ en je kunt de opslag van je Android-apparaat doorzoeken of een netwerklocatie selecteren. Dit kan volledig handmatig, maar het is ook mogelijk om  op ‘Bladeren’ te klikken om te zien welke netwerklocaties beschikbaar zijn.  Hier verschijnen de netwerkmappen die je op je pc of Mac hebt gedeeld.

kodi

Extensies en instellingen

Ben je klaar met het toevoegen van diensten en media, dan kun  je ze vanuit elk menu (Foto’s, Video’s en Muziek) snel bereiken. Wat Kodi echter ook krachtig maakt, is dat je via ‘Programma’s’ diverse plug-ins kunt downloaden, zoals een tv-gids, Dropbox-extensie, torrentdownloader en een add-on die precies bijhoudt wat je allemaal hebt gekeken (Trakt). Ook kun via ‘Programma’s > Android apps’ applicaties starten die al op je Android-apparaat staan.

Vrijwel elk onderdeel van Kodi is aan te passen

Een andere reden dat wij Kodi graag gebruiken, is de aanpasbaarheid van de app. Sowieso is het handig om meteen het Nederlandse taalpakket te installeren via ‘Systeem > Uiterlijk > Land en Taal’, maar het is ook mogelijk om de lettertypes, interface, geluiden en weergave van menu’s en instellingen aan te passen. Per mediatype kun je bovendien bepalen welke informatie wordt getoond en hoe Kodi bestanden afspeelt.

Screenshot_2015-08-18-16-19-26

Zo kan de app automatisch de juiste ondertiteling kiezen in de kleur en grootte die jij hebt gekozen. Er zijn zelfs verschillende niveau’s in de instellingen (Basis, Standaard, Geavanceerd en Expert) die bepaalde opties verbergen of juist weergeven. Je kunt  desgewenst alles tweaken, zodat je Android mediacenter helemaal naar jouw smaak is ingericht.

En dat is Kodi in een notendop! De mediacenter-app is er overigens niet alleen voor Android (4.2+), maar ook voor iOS (5.1+), Windows, Linux en Mac OS X. Alle Kodi downloads vind je op deze pagina. En welke extensies momenteel allemaal voor de app beschikbaar zijn, lees je hier.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu