De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Tip: zo pas je notificatiekanalen aan in Android 8.0

Thomas Haenen
12 september 2017, 14:24
2 min leestijd
Tip: zo pas je notificatiekanalen aan in Android 8.0

Notificatiekanalen zijn één van de belangrijkste nieuwe features van Android 8.0. Maar wat kun je ermee, en hoe gebruik je ze?

Lees verder na de advertentie.

Alles over Android notificatiekanalen

Langzaam maar zeker lopen steeds meer smartphones op Android Oreo. Hoewel het waarschijnlijk nog wel even duurt voor een Android 8.0-update voor iedereen beschikbaar is, groeit de groep gebruikers gestaag. Deze groep kan vervolgens gebruik maken van nieuwe features als achtergrondlimieten, een picture-in-picture-modus en de nieuwe notificatiekanalen.

Notificaties zijn al jaren een van dé sterke punten van Android. Het besturingssysteem groepeert automatisch al je binnenkomende berichten en sorteert ze vaak ook nog eens zodat de belangrijkste bovenaan staan. Met één blik op de notificaties weet je vaak direct of je iets gemist hebt. We hebben echter allemaal steeds meer apps op onze smartphones staan die ook steeds meer notificaties uitsturen. De nieuwe notificatiekanalen van Android Oreo geven je weer grip op alle binnekomende berichten.

Met notificatiekanalen bepaal je namelijk zelf wat voor berichten een app je wel of niet mag sturen. Zo kun je bij een nieuws-app aangeven dat je wel updates wil over politiek nieuws, maar niet over sportnieuws. Of kies in je mail-app wel voor berichten van familie en vrienden, maar geen updates bij de nieuwsbrief van je supermarkt.

Notificaties aanpassen doe je zo

Notificatiekanalen aanpassen is simpel. Daarvoor ga je bij je instellingen naar ‘Apps en meldingen’, en vervolgens ‘Meldingen’. Je krijgt dan een overzicht in beeld van alle apps op je smartphone. Druk op de app om de kanaalopties in beeld te krijgen. Je kunt eventueel ook direct bij dit menu komen door een notificatie korte tijd ingedrukt te houden.

De precieze kanalen verschillen van app tot app. Zo laat de Google-app je kiezen tussen notificaties over openbaar vervoer, het weer of nieuws over je aandelen. Bij de Gmail-app kun je kiezen om een unieke notificatie te ontvangen bij elk bericht met een bijlage.

Let wel: omdat het op moment van schrijven nog een gloednieuwe feature is, worden notificatiekanalen nog maar door een beperkt aantal apps ondersteund. Veel apps laten je nog niet je notificaties filteren. We verwachten dat ontwikkelaars de optie de komende weken en maanden gaan toevoegen, dus voorlopig zul je nog even geduld moeten hebben.

→ Ontdek of jouw smartphone Oreo krijgt in ons Android 8.0-update overzicht

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu