Het is nu mogelijk om de bèta van Android P op je smartphone te installeren. Naast de Google Pixel-toestellen zijn er ook diverse smartphone van andere fabrikanten die de testversie kunnen installeren. Lees hier hoe je P alvast gebruikt.
Lees verder na de advertentie.
Installeer de Android P-bèta
Net als voorgaande jaren brengt Google tijdens I/O een publieke bètaversie van de nieuwste Android-versie beschikbaar. Android P wordt pas later dit jaar officieel uitgebracht, maar is de komende maanden te gebruiken in verschillende testversies. Nieuw dit jaar is dat de bèta ook voor enkele smartphones van andere fabrikanten te gebruiken. De afgelopen jaren was het zo dat de bèta exclusief was voor de Pixel- en Nexus-apparaten. De toestellen die de Android P-bèta ondersteunen, zijn:
- Google Pixel 2 en Pixel 2 XL
- Google Pixel en Pixel XL
- Nokia 7 Plus
- OnePlus 6
- Sony Xperia XZ2
- Essential Phone
- Xiaomi Mi Mix 2S, Oppo R15 Pro en Vivo X21
Je inschrijven voor de testversie is makkelijk. Ga naar de website van het Android-bètaprogramma en scrol naar beneden, waar je onder ‘Je geschikte apparaten’ de telefoons ziet de bèta ondersteunen. Druk daar op ‘Aanmelden’, en je ontvangt automatisch een over-the-air update naar Android P. Het kan even duren totdat de melding op je smartphone verschijnt. De update weegt 1,1GB. Nieuwe Developer Previews zijn automatisch voor je beschikbaar als je de bèta draait.
Belangrijk
Kies je ervoor de Android P-bèta te installeren, dan dien je met een aantal zaken rekening te houden. Vergeet bijvoorbeeld niet dat het een bèta is; de software is niet af en je kunt tegen gekke bugs of andere foutjes aanlopen. Daarnaast benadrukt Google dat bètagebruikers niet elke maand een beveiligingsupdate ontvangen, en je hierdoor iets minder veilig bent dan gebruikers van Android 8.1 (Oreo). Vind je het belangrijk dat je elke maand een update ontvangt, blijf dan Oreo gebruiken. Ook belangrijk: zorg ervoor dat je vooraf een back-up van je data maakt.
Teruggaan naar Android Oreo
Gelukkig kun je er altijd weer kiezen om terug te gaan naar Android Oreo. Hiervoor ga je naar dezelfde Google-website en druk je simpelweg op ‘Afmelden’. Ook dan krijgt je automatisch een update om te ‘downgraden’ naar de vorige Android-versie.
Houd er wel rekening mee dat je alle opgeslagen data en applicaties kwijt bent; bedenk dus goed voor het downgraden. Ook is het raadzaam om vooraf een back-up van je Android te maken. Zijn er gegevens waarvan je geen back-up maakt, dan raak je die kwijt als je terug gaat naar Android Oreo.