De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Zo zet je de app-suggesties aan of uit in Android 9.0 (Pie)

Wouter Nijsen
11 februari 2019, 16:49
2 min leestijd
Zo zet je de app-suggesties aan of uit in Android 9.0 (Pie)

Android 9.0 (Pie) geeft suggesties voor apps die je mogelijk wil gebruiken, en introduceert App Actions voor snelkoppelingen naar bepaalde functies binnen apps. Handige opties, maar als je ze niet zo vaak gebruikt kun je ze ook uitschakelen. In deze tip laten we zien hoe.

Android Pie app-suggesties

Android Pie gebruikt kunstmatige intelligentie om van je smartphonegebruik te leren. Op basis van veelgebruikte apps, het tijdstip van de dag, je locatie en een paar andere factoren geeft je smartphone je vervolgens suggesties. Onder- en bovenaan de app-drawer staan vijf applicaties op een rijtje, waarvan Android Pie denkt dat jij ze wil gebruiken. Hierdoor hoef je niet tussen al je apps te zoeken naar degene die je wil openen, maar kun je ze direct aantikken.

Ook nieuw in Android 9.0 zijn de App Actions. Dit zijn snelkoppelingen naar bepaalde onderdelen in een app, zoals een specifiek WhatsApp-gesprek of een afspeellijst in Spotify. Ook hiervoor wordt kunstmatige intelligentie toegepast om na verloop van tijd steeds betere suggesties te geven. Dit werkt doorgaans prima, maar het kan natuurlijk zijn dat je de functies niet gebruikt. Dan is het wellicht handiger om ze uit te zetten, zodat je app-drawer wat minder druk oogt en de opties niet in de weg zitten.

  1. Tik ergens op je homescreen en houd eventjes ingedrukt;
  2. Je ziet vervolgens een klein menuutje verschijnen, waar je moet kiezen voor ‘Instellingen startscherm’;
  3. Ga vervolgens naar ‘Suggesties’ en zet de schakelaartjes achter ‘Apps’ en ‘Acties’ uit.

Check ook ons overzicht: deze smartphones draaien op Android Pie

Lees ook de Android Pie review

In onze geschreven Android Pie review lees je alles over de nieuwe features van het mobiele besturingssysteem. Hieronder vind je de conclusie.

Met Android 9.0 (Pie) laat Google zien waar het mobiele besturingssysteem de komende jaren naartoe gaat. De focus ligt meer dan ooit tevoren op kunstmatige intelligentie en daarvan zijn een aantal praktische voorbeelden zichtbaar in Pie. Het is logisch dat Google hier met komende Android-versies op verder bouwt en het besturingssysteem zo steeds slimmer maakt, door continu van jou als smartphonegebruiker te leren.

Daarnaast is Android Pie een stukje simpeler en gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger. Dit zie je bijvoorbeeld aan de gebarenbediening met één knop, duidelijkere instellingen en grotere knopjes in het snelle instellingen-paneel. De meeste verbeteringen maken Android ook echt fijner in gebruik en Pie wordt na verloopt steeds slimmer, zonder dat je daar als gebruiker mee wordt lastig gevallen. Er zijn nog duidelijke verbeterpunten, maar met Pie zet Google weer een toffe, behulpzame update neer.

→ Lees de volledige Android 9.0 (Pie) review

Het laatste nieuws over Android Pie

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu