De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Tip: gooi je smartphone volledig op slot met ‘lockdown’ in Android Pie

Thomas Haenen
11 maart 2019, 13:47
2 min leestijd
Tip: gooi je smartphone volledig op slot met ‘lockdown’ in Android Pie

In een gevaarlijke situatie is het soms handig om je smartphone compleet te vergrendelen. Met Android Pie heb je daarvoor ‘lockdown’. Dit is hoe je het instelt.

Zo werkt de Android Pie lockdown-modus

Op steeds meer nieuwe smartphones heb je alleen je gezicht nodig om te ontgrendelen. Dat is doorgaans leuk en handig: je hoeft alleen maar naar je toestel te kijken om het lockscreen te passeren. Helaas is het lang niet even veilig. Soms kan de beveiliging al omzeild worden met een foto, en anders hoeft iemand alleen even het toestel kort voor je neus te houden om toegang te krijgen tot alle gegevens.

android pie lockdown

In sommige situaties kan dat voor serieuze problemen zorgen. Wordt je smartphone gestolen, dan wil je het de dief wel iets moeilijker maken. En als de politie toegang wil tot je toestel omdat er gevoelige gegevens opstaan, dan werk je daar in sommige gevallen liever niet aan mee. In veel landen kan de politie je niet dwingen om een pincode in te toetsen, maar gezichtsherkenning kan tijdens een verhoor wel makkelijk omzeild worden.

→ Lees ook: bescherm je smartphone tegen diefstal met 4 tips

Android Pie introduceert voor dat soort situaties de lockdownmodus. Daarmee kun je op elk moment je toestel volledig op slot zetten met een speciale knoppencombinatie. Zodra lockdown (of ‘Afgesloten’) geactiveerd wordt, kan je toestel alleen nog ontgrendeld worden met je pincode of wachtwoord. Je vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning werken dan pas weer zodra je één keer de code ingetoetst hebt.

Android Pie lockdown instellen

Voordat je lockdown kunt gebruiken, moet je eerst de optie activeren. Daarvoor volg je onderstaande stappen.

  1. Open de Instellingen;
  2. Ga naar ‘Beveiliging en locatie’;
  3. Selecteer ‘Vergrendelschermvoorkeuren’
  4. Druk op ‘Toon lockdown-opties’ om lockdown aan te zetten.

Heb je alles ingesteld, dan kun je je toestel razendsnel vergrendelen. Druk de powerknop van je toestel twee seconden in, en selecteer ‘lockdown’. Vervolgens kun je alleen nog ontgrendelen met je pincode.

Let op: de functie is helaas (nog) niet beschikbaar op alle smartphones met Android Pie. Sommige fabrikanten maken aanpassingen aan Android, en kiezen ervoor om bepaalde nieuwe functies niet toe te voegen. Zo is lockdown wel beschikbaar op bijvoorbeeld de OnePlus 6T, Sony Xperia XZ3 en Google Pixel 3, maar niet op de Huawei Mate 20 Pro.

Lees meer over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu