Zo installeer je de Android Q-bèta op een Google Pixel-smartphone
Michel van 't Klaphek

Iedereen met een Google Pixel kan aan de slag met de nieuwe functies van Android Q. Google heeft een eerste bèta uitgebracht die voor iedereen te downloaden is. Android Planet laat zien hoe je dit doet.

Android Q-bèta downloaden Google Pixel

Google heeft de eerste versie van Android Q uitgebracht voor alle Google Pixel-telefoons. Dit is opvallend, omdat deze bèta in eerdere Android-versies alleen voor mensen met een ontwikkelaarsaccount bedoeld was.

Door mee te doen aan het bètaprogramma kun je nu al met Android Q aan de slag. Je hebt hiervoor een Google Pixel (XL), Pixel 2 (XL) of Pixel 3 (XL) nodig. Volg deze aanwijzingen als eerst met de nieuwe versie aan de slag te gaan:

  1. Ga naar de officiële Android-bètawebsite en log in met je Google-account;
  2. Selecteer op welke smartphone je de Android Q-bèta wil installeren;
  3. Wacht totdat je aanmelding om deel te nemen aan het Android-bètaprogramma is goedgekeurd;
  4. Zodra je Pixel er klaar voor is ontvang je automatisch een notificatie om de software te downloaden;
  5. Volg de aanwijzingen op het scherm om de update te voltooien.

Google chips

Tijdens het bijwerken kan je Google Pixel meerdere keren opnieuw opstarten, dus houd hier rekening mee. Bovendien is de Android Q-bèta met een bestandsgrootte van meer dan 1GB behoorlijk fors. Zorg er dus voor dat je met een wifi-netwerk verbonden bent op het moment dat je ‘m binnenhaalt.

Houd er bovendien rekening mee dat het hier dus om een eerste versie gaat die nog niet voor het grote publiek bedoeld is. Je gaat dus waarschijnlijk bugs en fouten tegenkomen. Het is tevens verstandig om vooraf een back-up van je Android-smartphone te maken. Zo raak je geen gegevens kwijt wanneer apps crashen.

Dit is nieuw in Android Q

Android Q richt zich op het verbeteren van jouw privacy. Zo krijg je meer controle over welke gegevens apps kunnen inzien en worden dataverzamelende programma’s automatisch aan banden gelegd. Ook kun je rekenen op veiligere gezichtsherkenning, nieuwe veegbewegingen en een systeembrede donkere modus, wat beter is voor je ogen.

Het duurt nog wel even tot de nieuwe software voor iedereen beschikbaar is. Waarschijnlijk verschijnt de stabiele versie van Android Q in augustus of september voor Google Pixel-smartphones. Vervolgens is het aan fabrikanten om de update om te bouwen naar andere toestellen. Daardoor zullen veel gebruikers pas begin 2020 een Android Q-update ontvangen.

Lees het laatste nieuws over Android Q

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.