De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Zo installeer je de Android Q-bèta op je Google Pixel (of andere smartphone)

Wouter Nijsen
8 mei 2019, 14:01
3 min leestijd
Zo installeer je de Android Q-bèta op je Google Pixel (of andere smartphone)

Iedereen met een Google Pixel kan aan de slag met de nieuwe functies van Android Q. Google heeft een eerste bèta uitgebracht die voor iedereen te downloaden is. Android Planet laat zien hoe je dit doet.

Lees verder na de advertentie.

Android Q-bèta installeren op je toestel

Google heeft de derde bètaversie van Android Q uitgebracht voor Google Pixel-telefoons. Misschien nog wel belangrijker is dat ook diverse smartphones van andere fabrikanten meedoen aan het testprogramma.

Dit zijn de Asus ZenFone 5Z, Essential Phone, Nokia 8.1, Huawei Mate 20 Pro, LG G8 ThinQ, OnePlus 6T, Oppo Reno, Sony Xperia XZ3 en Xiaomi Mi 9. Ook minder bekende toestellen doen mee, zoals de Realme 3 Pro, Tecno Spark 3Pro, Vivo X27, Vivo NEX S, Vivo NEX A en Xiaomi Mi Mix 3 5G.

Android-bètaprogramma voor Pixel-telefoons

Door mee te doen aan het bètaprogramma kun je nu al met Android Q aan de slag. Je hebt hiervoor een Google Pixel (XL), Pixel 2 (XL) of Pixel 3 (XL) nodig. Volg deze aanwijzingen als eerst met de nieuwe versie aan de slag te gaan:

  1. Ga naar de officiële Android-bètawebsite en log in met je Google-account;
  2. Selecteer op welke smartphone je de Android Q-bèta wil installeren;
  3. Wacht totdat je aanmelding om deel te nemen aan het Android-bètaprogramma is goedgekeurd;
  4. Zodra je Pixel er klaar voor is ontvang je automatisch een notificatie om de software te downloaden;
  5. Volg de aanwijzingen op het scherm om de update te voltooien.
Google chips

Tijdens het bijwerken kan je Google Pixel meerdere keren opnieuw opstarten, dus houd hier rekening mee. Bovendien is de Android Q-bèta met een bestandsgrootte van meer dan 1GB behoorlijk fors. Zorg er dus voor dat je met een wifi-netwerk verbonden bent op het moment dat je ‘m binnenhaalt.

Houd er bovendien rekening mee dat het hier om een versie gaat die nog niet voor het grote publiek bedoeld is. Je gaat dus waarschijnlijk bugs en fouten tegenkomen. Het is tevens verstandig om vooraf een back-up van je Android-smartphone te maken. Zo raak je geen gegevens kwijt wanneer apps crashen.

Android 10 (Q) op andere smartphones

  • Nokia (HMD Global): alleen voor de Nokia 8.1 is een Android Q-bèta beschikbaar gemaakt. Op de website van HMD Global vind je meer informatie. Let op: de testversie is vooral voor ontwikkelaars bedoeld en je kan pas na 16 mei teruggaan naar Android Pie, mocht je Q installeren.
  • OnePlus: voor de OnePlus 6 en 6T is een testversie van Android 10 (Q) beschikbaar. Instructies om te downloaden en installeren vind je op deze pagina. Goed om te weten: ook voor de OnePlus 7 (Pro) komt na de release een testversie beschikbaar.
  • Sony: alleen de Sony Xperia XZ3 doet mee aan het bètaprogramma van Q. Check de ontwikkelaarswebsite van Sony voor meer informatie.
  • Essential: voor de Essential Phone is een app beschikbaar gemaakt, die het downloaden en installeren van de Android Q-bèta makkelijker maakt.
  • Huawei: de Mate 20 Pro is onderdeel van het testprogramma, maar gebruikers kunnen moeilijk deelnemen. De Chinese fabrikant kiest ervoor om alleen ontwikkelaars die minstens één app in de Play Store hebben, toegang te geven. Bovendien is het aantal plekken zeer beperkt.
  • LG: de nieuwe G8 ThinQ kan Android Q draaien, maar alleen in Zuid-Korea.
  • Xiaomi: de onlangs uitgebrachte Xiaomi Mi 9 is onderdeel van het testprogramma. Op de website van Xiaomi vind je meer details.
  • Asus: op de website van Asus vind je instructies om Android Q op de ZenFone 5Z te installeren.

Over Android 10 (Q)

De belangrijkste verbetering op visueel gebied is de donkere modus. Hiermee krijgt Android een donker tintje, doordat je launcher, instellingen-scherm en de belangrijkste menu’s nu zwart kleuren. Dat ziet er niet alleen tof uit, maar heeft ook praktische toepassingen. Zo is een donker thema fijner om in de avonduren naar te kijken en verbruikt een dark mode op oled-schermen minder energie.

Ook krijg je meer privacy-opties en gaat Google kleine beveiligingspatches via de Play Store beschikbaar maken voor Android-toestellen. Meer over de update lees je in ons overzicht met de vernieuwingen van Android Q.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu