3 manieren om je Android-scherm op te nemen
Gijs Ettes

Sinds Android 4.4 (KitKat) is het niet alleen mogelijk om screenshots van je scherm te maken, maar ook video’s. Veel apps om een Android schermopname te maken vereisen roottoegang, maar wij laten zien hoe het ook zonder kan.

Een kort onderzoekje in Google Play laat zien dat er diverse apps beschikbaar zijn voor het maken van schermopnames. Wil je je scherm opnemen, dan kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de gratis app Rec. (Screen recorder). Een nadeel hiervan is dat je minimaal Android 4.4 (KitKat) nodig hebt en moet beschikken over een geroot toestel. Draait jouw smartphone of tablet op Android Lollipop, dan is roottoegang niet benodigd.  Hetzelfde geldt voor een veelgebruikte app als Screen Recorder; met een oudere Android-versie en zonder root heb je er weinig aan.

Android schermopname maken (Android 5.0+)

android schermopname makenBen je in het bezit van een smartphone of tablet met Android 5.0+, dan is AZ Screen Recorder zonder twijfel de beste app voor het maken van schermopnames. Je hebt dus wel een recente Android-versie nodig, maar hoeft je toestel niet te rooten.

AZ Screen Recorder is gratis te downloaden en handig voor het opnemen van je scherm, zowel in landschap- als portretmodus. Ondanks dat de app geen geld kost, zit er geen tijdsbeperking op video’s en wordt er geen watermerk  toegevoegd. De kwaliteit van opnames is prima (in hd of full-hd) en handig is dat je video’s kunt voorzien van aantekeningen en ze achteraf kunt bijsnijden. Verder kun je gebruikmaken van de frontcamera van je toestel, zodat kijkers van het filmpje zien wie commentaar geeft.

Download AZ Screen Recorder in Google Play (gratis)

Android schermopname maken (Android 4.4 en oudere versies)

FREE screen recorder NO ROOT‘ is een van de weinige screenrecorders in Google Play die geen root vereist en werkt met Android 4.4 en oudere versies van het besturingssysteem. Na het installeren van de app is het nog nodig om een activatie-app en plug-in te downloaden, die overigens geen extra machtigingen vereisen. Vervolgens kun je met een druk op de knop een schermopname starten in portret- of landschapmodus.

androidscherm opnemen

Aan de gratis versie van de app zitten wel wat haken en ogen. Hoewel de screenrecorder beeld en geluid opneemt, is de framerate met 8 beeldjes per seconde vrij laag. Ook zit er een watermerk op de opnames. De betaalde versie van de app (EASY screen recorder van ontwikkelaar Invisibility Ltd) heeft deze beperkingen niet.

Download EASY screen recorder in Google Play (5,99 euro)

Goede alternatieven zijn er op het moment van schrijven niet als je Android KitKat of een oudere Android-versie draait. Veel screenrecorders werken slecht of überhaupt niet, of vereisen wel erg veel machtigingen.

Scherm opnemen met de Android SDK (Android 4.4 + pc)

Wil je niet aan de slag met apps of rooten, dan kun je ook gebruikmaken van de Android SDK op je computer. Deze is te downloaden via de Android Developers-website van Google. Download en installeer de software en verbind je Android-toestel (met versie 4.4+) met je pc.

android sdk scherm opnemen

Selecteer  vervolgens ‘USB-foutopsporing’ op je toestel en navigeer op je pc naar de map ‘Android SDK > sdk > platform-tools’. Klik vanuit deze map  met de rechter muisknop op een  wit vlak en selecteer de optie ‘Open opdrachtprompt’ (uitleg voor Windows 8-gebruikers). Vervolgens start je een schermopname door ‘adb shell screenrecord /sdcard/example.mp4’ in te voeren. De schermopname wordt beëindigd als je ctrl-c indrukt, waarna je de video terugvindt op je Android-toestel (en dus niet op je pc).

Welke app of manier gebruik jij om je scherm op te nemen? Laat het weten in de comments!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.