Uitleg: zo kun jij je Android-scherm opnemen (+ video!)

Dennis de Vries
12 juli 2019, 15:44
3 min leestijd

Wat er bij jou allemaal op het scherm van je telefoon gebeurt is natuurlijk te interessant om níet met de wereld te delen. Soms volstaat het maken van een screenshot, maar steeds vaker willen we ook bewegende beelden van ons scherm delen. Dit zijn drie manieren om een schermopname met je Android telefoon te maken.

Lees verder na de advertentie.

Samsung en Huawei screen recorders

De tijden dat je voor een schermopname nog root-toegang nodig had of op je computer aan de slag moest met de Android SDK, liggen gelukkig jaren achter ons. Tegenwoordig is het maken van schermopnames soms al standaard een mogelijkheid. Samsung heeft een screenrecorder verstopt in zijn Android-skin. Vanuit de vooraf geïnstalleerde Game Launcher-app krijg je de optie om een schermopname te maken als je een game start. Wil je opnames maken van andere apps, dan moet je die eerst handmatig toevoegen aan Game Launcher.

Huawei voorziet zijn high-end toestellen ook al enkele jaren van een eigen screenrecorder. Afhankelijk van je toestel activeer je die in het notificatiescherm, of door de volumeknop aan beide kanten ingedrukt te houden. Als je wilt, kun je ook gebruikmaken van Knuckle Sense, waarbij je tweemaal met twee knokkels op het beeldscherm tikt om een opname te starten.

Android schermopname maken met app

Heb je geen smartphone met meegeleverde screenrecorder, of wil je extra functies, dan zijn er prima apps voor schermopnames te krijgen. AZ Screen Recorder is al jaren een veelgebruikte app om schermopnames te maken. De belangrijkste functies zijn gratis te gebruiken. Zo kun je jouw scherm opnemen in full-hd of QHD, zowel horizontaal als verticaal en zonder tijdslimiet. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen om het geluid van je microfoon op te nemen, of juist het geluid van de game die je speelt. AZ Recorder biedt ook de mogelijkheid een opname te pauzeren en later weer te hervatten.

Download AZ Screen Recorder in Google Play (gratis)

AZ Recorder heeft in-app aankopen om bijvoorbeeld je schermopname als gifje te exporteren of om tijdens een opname op je scherm te tekenen. Wie dat graag wil doen, maar daar niet voor wil betalen is DU Recorder een goede optie. Ook deze app is helemaal gratis te gebruiken en biedt deze opties standaard en gratis aan.

Download DU Recorder in Google Play (gratis)

Native schermopname in Android Q

De aankomende versie van Android, Android Q, heeft voor het eerst een eigen functie om schermopnames te maken. Zo hoef je dus geen apps van derden te installeren om op te nemen wat er op je scherm gebeurt. Android Q is voorlopig alleen beschikbaar als bèta versie en datzelfde geldt voor de screenrecorder die erbij hoort. Een waarschuwing is op zijn plaats: het werkt nog lang niet vlekkeloos en je moet goed zoeken om het in te schakelen.

Zo activeer je schermopnames in Android Q

  • Ga naar Instellingen > Systeem > Geavanceerd > Ontwikkelaarsopties;
  • Ga naar Functievlaggen;
  • Zoek de optie settings_screenrecord_long_press en schakel deze in;
  • Om nu een schermopname te maken, houdt de aan/uit knop lang ingedrukt;
  • Druk lang op de optie ‘screenshot maken’;
  • Klik in het dialoogvenster op ‘start recording’;
  • Druk ook in het volgende venster op ‘start recording’.

Terwijl de schermopname gemaakt wordt, staat er boven in beeld een notificatie waarmee je de opnames kunt stoppen of pauzeren. De voltooide video vind je terug in je mediagalerij. Veel gebruikers geven echter nog aan dat de functie niet goed werkt. Opnames stoppen bij sommigen alleen als het toestel opnieuw wordt opgestart en de video’s zijn soms naderhand onvindbaar. De verwachting is dat deze functie nog ‘werk in uitvoering is’ en dat het goed werkt zodra Android Q voor iedereen beschikbaar komt.

Welke app of manier gebruik jij om je scherm op te nemen? Laat het weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu