Smartphones en tablets zijn een aantrekkelijk doelwit voor dieven. Relatief klein, makkelijk mee te nemen, maar vaak wel honderden euro’s waard. Volg deze tips om je smartphone beter te beschermen bij diefstal.
Lees verder na de advertentie.
Smartphone gestolen? Zo blijf je beschermd
Een dief kan je smartphone natuurlijk niet alleen gebruiken om hem door te verkopen, ook je privégegevens kunnen op straat komen te liggen. Als je niet oppast krijgt een inbreker zo ook toegang tot je wachtwoorden, creditcardgevens en privéfoto’s.
Helaas kun je weinig doen om diefstal te voorkomen: zakkenrollers of inbrekers weten altijd wel een weg te vinden. Je kunt er echter wel alles aan doen om je smartphone te beschermen, mocht deze toch in verkeerde handen komen te vallen. Wij helpen daarbij graag een handje, met een viertal tips waarmee je jouw Android-tablet of smartphone ‘boefproof’ maakt.
1. Stel een schermvergrendeling in
Je smartphone van een schermvergrendeling voorzien ligt voor de hand, maar het wordt nog wel eens vergeten. En nee, een pincode van ‘0000’ telt niet: kies liever iets ingewikkelders. Maak je de code ingewikkeld genoeg, dan heb je alvast een goede eerste bescherming tegen boeven.

Bij de meeste Android-smartphones kun je de schermvergrendelingopties vinden bij je instellingen, onder de optie ‘Beveiliging’. Vervolgens kun je kiezen voor een pincode, patroon of wachtwoord. Tip: kies voor een pincode of patroon met meer dan vier tekens, dan is het direct een stuk moeilijker te raden.
2. Maak je smartphone traceerbaar
Met Android Apparaatbeheer kun je altijd zien waar je smartphone zich bevindt. Is je toestel verbonden met internet of gps, dan kun je online de locatie van je toestel zien. Om dat in te schakelen, ga je naar ‘Apparaatbeheerders’ onder het kopje ‘Beveiliging’ bij je instellingen. Daar kun je controleren of ‘Android Apparaatbeheer’ op actief staat.

Bijkomend voordeel is dat je via Googles site ook je eigen toestel kunt opbellen. Mocht je je smartphone of tablet per ongeluk kwijt zijn geraakt in je eigen huis, dan is hij zo ook weer snel terug gevonden.
3. Zorg dat je je gegevens op afstand kunt wissen
Gebruik wel je gezond verstand: als je weet waar je smartphone zich bevindt, storm dan niet gelijk op dat adres af. Doorgaans is het verstandiger om de politie in te schakelen. Wel kun je in de tussentijd andere stappen zetten. Zo kun je via Android Apparaatbeheer een nieuw vergrendelingsscherm instellen. Zo kun je je smartphone voorzien van een (moeilijker) wachtwoord én een speciaal bericht voor de vinder van het toestel. Je kunt bijvoorbeeld oproepen om het toestel terug te brengen. Ook kun je een telefoonnummer toevoegen dat de dief (of eerlijke vinder) met één druk op de knop kan bellen. Zo kun je misschien toch nog je toestel terug krijgen.
Mocht dat allemaal niets uithalen, dan kun je er tot slot nog voor kiezen om alles te laten wissen. Ook dat gaat via Apparaatbeheer. Met één druk op de knop kun je alle gegevens laten wissen. Grote nadeel is dat je dan ook niet meer je toestel kunt traceren. Alleen voor noodgevallen, dus.
4. Regel een online back-up van je foto’s
Heb je je smartphone al een tijdje, dan zit hij waarschijnlijk vol belangrijke herinneringen. Mooie foto’s van familie en vrienden, leuke gesprekken via WhatsApp en andere belangrijke bestanden. Wis je je smartphone, dan raak je dat ook nog eens allemaal kwijt.
Daarom is het raadzaam vooraf enkele back-ups instellen. Google Foto’s kan al je foto’s en video’s onbeperkt gratis online bewaren, terwijl je je WhatsApp-geschiedenis kan bewaren met Google Drive. Heb je andere bestanden die niet mogen verdwijnen, gebruik dan bijvoorbeeld Google Drive, OneDrive of Dropbox om altijd een kopie te hebben. Zorg dat je regelmatig een back-up maakt zodat de schade beperkt blijft.
Lees het laatste nieuws over Android
- Overzicht: het updatebeleid van Android-fabrikanten vergeleken (11-3)
- Huawei lanceert Mate 70-serie en neemt écht afscheid van Android (26-11-2024)
- ‘Vaarwel Chrome OS: binnenkort draaien alle tablets op Android’ (19-11-2024)
- Moet Google binnenkort Android afsplitsen? Dit is er aan de hand (17-10-2024)
- Android-tablet resetten naar fabrieksinstellingen doe je zo (3-10-2024)