De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Tip: zo kun je met je Android-smartphone inloggen bij Google op je pc

Thomas Haenen
11 april 2019, 9:36
2 min leestijd
Tip: zo kun je met je Android-smartphone inloggen bij Google op je pc

Vrijwel elke Android-smartphone kan nu ook gebruikt worden voor tweefactorauthenticatie. Daarmee kun je veiliger inloggen op Gmail en andere Google-diensten.

Lees verder na de advertentie.

Met Android-smartphone inloggen bij Google: zo werkt het

Met tweefactorauthenticatie, ook wel tweestapsverificiatie of 2FA genoemd, voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je accounts. Een wachtwoord is vaak relatief makkelijk te kraken voor kwaadwillenden, of kan bij slecht-beschermde websites uit de database geplukt worden. Met 2FA krijg je een extra code om te bewijzen dat je echt jezelf bent.

In veel gevallen wordt zo’n code nu nog via sms gestuurd, of via een tweestapsverificatie-app. Deze continu wisselende, willekeurige codes zijn enkel op jouw apparaat zichtbaar, en dus nagenoeg onmogelijk om voor kwaadwillenden te achterhalen. Omdat sms-codes om allerlei redenen ook niet ideaal kunnen zijn, heeft Google nu een andere optie: je kunt je Android-telefoon nu als fysieke beveiligingssleutel gebruiken.

Elke smartphone met Android 7.0 (Nougat) kan nu gebruikt worden als tweede beveiligingsmethode voor Gmail, G Suite en Google Cloud. Als je toestel via bluetooth verbonden is met je laptop, tablet of ander apparaat waarop je wil inloggen, dan hoef je op je telefoon maar één keer op een knop te drukken om een login te verifiëren.

Zo koppel je je Android-smartphone aan je pc

Om je telefoon als verificatiemethode in te stellen, volg je eerst eenmalig onderstaande stappen om het toestel te koppelen:

  1. Zorg dat je op je Android-smartphone bent ingelogd met de relevante Google-account;
  2. Activeer tweefactorauthenticatie op je Google-account via deze pagina;
  3. Selecteer op je desktop de optie ‘Google-prompt toevoegen’;
  4. Kies de telefoon die je aan je Google-account wil toevoegen, en doorloop het instelproces op beide apparaten.

Op dit moment wordt de beveiligingsmethode slechts ondersteund door een handjevol Google-apps. Het bedrijf zegt echter te werken aan bredere ondersteuning. Ook apps en diensten van andere ontwikkelaars en bedrijven kunnen dan mogelijk deze verificatiemethode gebruiken voor het inlogproces.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu