De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

5 eenvoudige trucs om Android sneller te maken

Wouter Nijsen
10 november 2015, 19:04
4 min leestijd
5 eenvoudige trucs om Android sneller te maken

Android wordt  regelmatig voorzien van updates zodat het besturingssysteem up-to-date en goed  geoptimaliseerd blijft. Toch kan het ook voorkomen dat Android na verloop van tijd een stuk trager wordt, wat vaak veel frustratie oproept.

Lees verder na de advertentie.

Zijn er mogelijkheden om Android sneller te maken? Jazeker! In dit artikel lichten we een vijftal tips uit. Hierbij kun je denken aan het verwijderen van onnodige apps en cache, het resetten van je  toestel naar de fabrieksinstellingen en het installeren van een custom rom. We gaan er hierna wat dieper op in.

Voordat we de vijf tips uitlichten, is het belangrijk om te weten dat je regelmatig moeten checken of er updates voor Android beschikbaar zijn. Het mobiele besturingssysteem wordt regelmatig vernieuwd, zodat onder andere bugs en beveiligingslekken worden verholpen. Deze hebben ook gevolgen voor de snelheid en betrouwbaarheid van Android.

1. Ruim je homescreen op

Het ligt wellicht voor de hand, maar het opruimen van je homescreen kan er echt aan bijdragen dat Android sneller draait. Denk hierbij aan het verwijderen van onnodige icoontjes  en grote en zware  widgets. Ook is het raadzaam om, wanneer je gebruikmaakt van een bewegende  wallpaper, deze om te zetten  naar een ‘normale’ variant. Dynamische wallpapers vereisen relatief veel geheugen en rekenkracht, zeker bij  oudere toestellen, en slokken bovendien veel stroom op.

2. Verwijder onnodige apps

Android sneller

Het komt je vast  bekend voor: in een korte tijd heb je een flink aantal apps gedownload die je na één keer gebruiken vervolgens nooit meer opstart. De hoeveelheid apps die op Android geïnstalleerd staat, heeft ook een flink aandeel in de snelheid van het mobiele besturingssysteem. Ons advies is om minstens een paar honderd MB vrij te houden om te voorkomen dat het systeem wordt vertraagd.

Zorg er dus voor dat je regelmatig al jouw apps naloopt en degenen wegdoet  die je zelden gebruikt. Zorg er overigens voor dat je de gehele apps verwijdert en niet alleen de snelkoppeling op je homescreen, anders heeft het niet zoveel zin. Kan jouw toestel overweg met geheugenkaartjes, dan verdient het de voorkeur om er eentje aan te schaffen. Hierop kun je foto’s, video’s en de meeste apps kwijt, zodat er op het toestel zelf meer ruimte vrij is voor het besturingssysteem.

3. Cache data van apps verwijderen

Veel apps slaan tijdens het gebruik een (kleine) hoeveelheid cache-data op. Dit is informatie waarmee applicaties sneller onderdelen kunnen inladen en opgeslagen gegevens onthouden. Dit is in de meeste gevallen van toegevoegde waarde, maar kan soms ook leiden tot rare problemen en crashes. Een vertraging van Android is hier een voorbeeld van, dus het is zaak om de hoeveelheid cache-data van apps in de gaten te houden en deze regelmatig te verwijderen.

Om dit te doen ga  je in de instellingen van je toestel naar ‘Apps’, zodat je vervolgens een overzicht krijgt van de totale hoeveel cache-data op je Android-toestel. Doe je dit liever niet handmatig, dan kunnen  we je CCleaner aanraden. CCleaner doet het meeste werk voor je en ruimt  onnodige data op, zodat je toestel  vloeiender loopt.

Download CCleaner in Google Play (gratis)

4. Fabrieksinstellingen resetten

android sneller

Het is misschien een ingrijpende manier, maar je telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen is één van de beste manieren om Android sneller te maken. Doordat alle apps, bestanden en overige informatie worden verwijderd, zal niet alleen Android sneller worden, maar voelt ook je toestel weer als nieuw aan. Let er echter wel op dat na het herstellen van je toestel alle apps en gegevens  weg zijn. Het is dus raadzaam om vooraf een back-up te maken, zodat de belangrijkste zaken behouden blijven.

5. Gebruik een custom rom

Elk toestel loopt op een gegeven moment tegen het  punt aan dat  ‘ie niet meer geüpdatet wordt naar de nieuwste versie van Android. Het downloaden en installeren van een custom rom kan voor deze apparaten  een uitkomst zijn. Hiermee wordt het toestel alsnog, weliswaar op een andere manier, voorzien van de laatste updates, functies en optimalisaties. Met een custom rom heb je verder de mogelijkheid om je toestel verder aan te passen, zodat je ‘m ook nog eens flink kan personaliseren.

Benieuwd naar custom roms? In dit artikel zetten we er  5 op een rijtje!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu