Android-tips: zo kom je (hopelijk) van je telefoonverslaving af

3 mei 2025, 10:01
3 min leestijd
Android-tips: zo kom je (hopelijk) van je telefoonverslaving af

Wie gek wordt van het uren scrollen op sociale media, maar niet weet hoe je er van afkomt, kan een tijdlimiet instellen. Lees hier hoe dat werkt.

Lees verder na de advertentie.

Houd grip op je app-gebruik met app-limieten

Oké, misschien is de titel van deze Android-tip wat kort door de bocht, maar smartphone- en vooral social media-verslavingen zijn wel degelijk een probleem. Niet alleen onder jongeren, maar ook ouderen gebruiken hun telefoon vaker dan ze zouden willen.

Misschien herken jij het probleem ook wel: je raakt verdwaalt in een eindeloze stroom aan semi-interessante content die je nĂ©t genoeg prikkelt om door te blijven kijken. En als het je niet interesseert, is een ander filmpje binnen “scrolbereik”. Maak jij jezelf ook schuldig aan het zogeheten doomscrolling, dan hebben we een handige tip voor je.

Het Digitaal welzijn-menu op je telefoon staat in het teken van jouw online gezondheid. Met de functie ‘App-limieten’ stel je in hoelang je in de toekomst een bepaalde app mag gebruiken. Zo heb je een stok achter de deur om te stoppen met het scrollen door TikToks, Instagram Reels of YouTube Shorts. Je stelt de timer als volgt in.

Android tijdlimiet instellen doe je zo

  1. Open de Instellingen-app op je smartphone;

  2. Scrol tot je ‘Digitaal welzijn’ ziet of zoek het in de zoekbalk;

    Je ziet nu de confronterende waarheid hoe lang je in welke app zit en hoe vaak je jouw telefoon vandaag al hebt ontgrendeld.

  3. Scrol naar ‘App-limieten’ en klik hierop;

  4. Selecteer de app waarop je het tijdlimiet wil instellen;

  5. Klik op het zandlopertje en stel de gewenste tijd in.

    Bevestig je keuze en sluit het menu.

Zodra je het tijdlimiet bereikt, verschijnt er een pop-up in beeld. Die meldt ‘Je timer is afgelopen. Deze begint morgen weer opnieuw’. Hier bevindt zich ook het grootste risico van de functie, want je kunt simpelweg op ‘Instellingen’ klikken, de timer verwijderen en weer verder scrollen. Zorg dus dat je naast de handige timer ook discipline vergaart. Succes!

Meer functies in het Digitaal welzijn-menu

Dashboard: Dit onderdeel geeft inzicht in je smartphonegebruik door de totale schermtijd, ontgrendelingen en meldingen weer te geven. Je kunt hier gedetailleerde informatie bekijken over welke apps je het meest gebruikt en hoe je gebruik zich over de week verdeelt.

Bedtijdstand: Deze modus vermindert afleiding voor het slapengaan door meldingen te dempen, het scherm te ontkleuren en de helderheid te verlagen. De functie kan handmatig, volgens een schema of bij het opladen geactiveerd worden.

digitaal welzijn header

Focusmodus: Hiermee kun je specifieke, storende apps tijdelijk uitschakelen om je concentratie te verbeteren. Je blijft wel meldingen ontvangen van apps die je niet hebt geselecteerd voor de focusmodus.

Meldingen beheren: Dit menu biedt directe toegang tot de instellingen om per app te bepalen welke meldingen je ontvangt en hoe. Je kunt hier gedetailleerde aanpassingen maken, zoals het selecteren van meldingstypes binnen een app.

Koppie erbij: Deze functie detecteert of je in beweging bent en stuurt een melding om je op je omgeving te attenderen als je je telefoon gebruikt. Het is bedoeld om onoplettendheid in het verkeer tegen te gaan.

Let jij op je online gezondheid? Laat het weten in de reacties onderaan de pagina!

Meer handige Android-tips:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu