Onze huizen worden steeds slimmer, maar hoe blijven ze veilig? Met deze Android-tips maak je een veiliger smart home.
Lees verder na de advertentie.
Een veiliger smart home met deze Android-tips
Elektrische producten worden steeds slimmer. Van lampen tot thermostaten en zelfs voerbakken: ze kregen de afgelopen jaren allemaal slimme mogelijkheden. Zo kun je nu op afstand zien wat er in de koelkast staat en bedien je de lampen met niets anders dan je stem.
Het gebruikersgemak is er dus absoluut op vooruit gegaan, maar dat geldt ook voor de beveiligingsrisico’s. Smart home-gadgets verzamelen een hoop (persoonlijke) informatie en delen deze data soms ook onderling met elkaar.
Het is daarom heel belangrijk om je slimme huishouden goed achter slot en grendel te zetten (en houden). Hoe? Dat lees je in deze editie van Android-tips.
1. Het begint bij de voorbereiding
Als het om smart home-spullen gaat is de keuze niet reuze, maar gigantisch. Daar waar je vroeger een paar aanbieders had, lijkt tegenwoordig vrijwel iedere winkel slimme gadgets te verkopen. Slimme camera’s, deurbellen en lampen haal je tegenwoordig bij ‘oudgedienden’ als Google en Ring, maar ook bij grote retailers als de Action, IKEA en Lidl.
De eerste tip is daarom om vooraf aanschaf goed onderzoek te doen. Wees extra alert op het updatebeleid van een fabrikant. Het is voor een veilig smart home noodzakelijk dat je slimme lamp, slot en gordijnen regelmatig updates ontvangen. Nieuwe patches dichten beveiligingslekken, waardoor cybercriminelen moeilijker (digitaal) kunnen inbreken.
Net als bij Android-telefoons zitten er grote verschillen in het updatebeleid van fabrikanten. Met name goedkopere merken brengen relatief weinig patches voor hun smart home-spullen uit, of laten klanten lang wachten op updates.
Ook heel belangrijk: het privacybeleid van een fabrikant. Waar gaan de gegevens van je beveiligingscamera heen? En wat gebeurt er eigenlijk met de data van je slimme koelkast? En kun je de videobeelden van je smart deurbel ook lokaal opslaan, of staan de beelden op een server in het buitenland?
Verder is het de moeite waard om bij het kopen van nieuwe gadgets te letten op Matter-ondersteuning. Dit protocol verbindt slimme apparaten van verschillende smart home-platforms met elkaar, zodat producten van Apple (HomeKit) en Google (Home) met elkaar kunnen samenwerken. Extra voordeel: Matter beveiligt de gegevens van ieder apparaat in je smart home-netwerk apart. Hierdoor is de standaard extra veilig.

2. Installeer updates zo snel mogelijk
We kunnen het belang van updates eigenlijk niet overschatten. Beveiligingspatches zijn gigantisch belangrijk voor vrijwel ieder apparaat met een internetverbinding, dus ook smart home-gadgets. Hackers en kwaadwillenden speuren continu naar zwakke plekken en achterdeuren in de software van camera’s, slimme luchtfilters en deursloten. Goede beveiligingsupdates dichten deze gaten en zetten de achterdeuren op slot.
Installeer nieuwe updates daarom zo snel mogelijk. En wees alert op apparaten die al een tijdje niet zijn bijgewerkt. Wanneer een slimme camera al geruime tijd geen update heeft gehad, kun je overwegen een ander model aan te schaffen.
In het verlengde daarvan is het verstandig om enkel smart home-apparatuur van gevestigde merken te kopen. A-bedrijven als Google Nest en Philips Hue hebben een reputatie hoog te houden en investeren daarom fors in productbeveiliging. Uiteraard kan een product van een relatief onbekende verkoper op AliExpress of Temu net zo veilig zijn, maar de kans is wel kleiner.
3. Wachtwoorden veranderen
Veel smartapparaten worden uit de doos geleverd met een matig, makkelijk te raden wachtwoord. Zo verkocht de Action ooit een beveiligingscamera met pincode “123”. Het moge duidelijk zijn dat het een koud kunstje is om dergelijke systemen te hacken.
Verander daarom de wachtwoorden van alle smart home-spullen die je koopt. Doe dit bij voorkeur met een wachtwoordmanager. Zo’n programma verzint niet alleen sterke wachtwoorden in een handomdraai, maar kan ze ook onthouden. In onderstaand artikel leggen we alles uit dat je moet weten over wachtwoordmanagers.
Verder lezen: Dit zijn de beste wachtwoorden-apps voor Android-gebruikers
Ook is het verstandig om de beveiligings- en privacy-instellingen van je smart home-spullen na te lopen. Sommige apparaten vragen om extra mogelijkheden en willen bijvoorbeeld exacte locatiegegevens inzien. Meestal hoef je dit soort gegevens niet per se te delen. Zet functies uit die niet noodzakelijk zijn om het product goed te laten functioneren.
4. Een apart netwerk
Het is misschien een beetje omslachtig, maar je kunt overwegen om alle smart home-spullen op apart (wifi-)netwerken aan te sluiten. Mocht een hacker toch toegang krijgen tot je netwerk, heeft deze persoon niet direct controle over alle apparaten.
Dit is makkelijker gezegd, dan gedaan. Het verschilt per router hoe je een internetgastnetwerk aanmaakt. Bovendien kunnen niet alle routers dit. Zoek daarom de specifieke handleiding van jouw model op om de mogelijkheden (en instructies) te bekijken.
Nu we het toch over routers hebben: geef ook deze een uniek, complex wachtwoord. Alle smart home-data komt hier immers samen. Sowieso is het verstandig om je router (en modem) goed te beveiligen. Zoals gezegd hangen alle smart home-spullen onder deze apparaten. Hierdoor zijn ze extra interessant voor kwaadwillenden om te hacken.
5. Extra veilig inloggen
Zet ook direct tweestapsverificatie aan voor je smart home-spullen (indien dit kan). Hierdoor heb je niet alleen een toegangsnaam en wachtwoord nodig tijdens het inloggen, maar ook een unieke, tijdelijke code. Deze code wordt naar je smartphone verzonden via een app, of een sms. Zie onderstaand artikel voor een begrijpelijke uitleg van tweestapsverificatie.
Ook interessant: Met een authenticator-app log je veiliger in: dit zijn onze favorieten

6. VPN
Tot slot kun je je smart home-spullen nog met een Virtual Private Netwerk (VPN) gebruiken. Hierdoor bescherm je je privacy beter. Kort samengevat laat een VPN je internetverkeer via een andere server verlopen. Hierdoor bouw je een extra beveiligingslaag om je internetgebruik heen. Dat kan van pas komen bij het gebruik van smart home-spullen.
Let wel goed op bij het gebruiken van een VPN, want niet alle aanbieders zijn even betrouwbaar. In onderstaand artikel leggen we uit waar je op moet letten.
Ook interessant: Gratis VPN voor Android: voor- en nadelen en de beste 3 apps op een rij
Meer Android-tips
Iedere zaterdagochtend zet Android Planet de beste Android-tips op een rij. We delen de beste tips voor Android Auto, laten zien hoe je muziek harder kunt afspelen en weten hoe je alles uit WhatsApp haalt. Soms geven we ook algemene adviezen. Hoe merk je bijvoorbeeld dat je telefoon gehackt is?
- Zo download je héél makkelijk Spotify-muziek op je smartwatch (17 jun)
- Zo ruim je de Google Foto’s-app op: weg met screenshots en meer (12 jun)
- Zo vind je de Android 16 Easter Egg – en dit kun je ermee (11 jun)
- Met AI je foto’s bewerken: dit zijn de opties in Google Foto’s (10 jun)
- Bestanden van en naar Android overzetten doe je zo (7 jun)
Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.