Je Android vinden als je ‘m kwijt bent kan met Vind Mijn Apparaat, een dienst van Google, die bijhoudt waar je apparaat precies is. Android Planet laat zien hoe je deze service gebruikt.
Lees verder na de advertentie.
Wat is ‘Vind mijn apparaat’?
Digitale beveiliging van je smartphone is belangrijk. Eerder legde we al uit hoe je je Google-account het beste kan beveiligen. Nu vertellen wij jou wat je kan doen als je telefoon is gestolen of als je hem kwijt bent. Met Vind Mijn Apparaat is het mogelijk om vanaf een ander apparaat jouw smartphone terug te vinden. De functie moet wel ingeschakeld zijn op je smartphone. Dit gebeurt vaak automatisch, maar je kunt het controleren door naar ‘Google Instellingen’ te gaan en vervolgens ‘Beveiliging’ te selecteren. De functie kan ook, in plaats van Vind Mijn Apparaat, ‘zoek mijn mobiel’ heten. Zet vervolgens alle opties aan, waaronder ‘ontgrendelen op afstand’, ‘laatste locatie verzenden’ en ‘offline zoeken’.

Heb je dit ingesteld? Dan kun je direct aan de slag. Met de vier onderstaande stappen kun je je Android-smartphone, tablet of wearable altijd en overal terugvinden. Let wel: de functie werkt natuurlijk alleen als je toestel nog actief is en het apparaat ingelogd is op een Google-account. Daarnaast moet je telefoon een internetverbinding hebben via mobiele data of wifi. Is de batterij leeg? Dan wordt het terugvinden van je smartphone een stuk lastiger.
In 5 stappen je Android smartphone vinden en actie ondernemen
- Ga naar android.com/find en log in op je Google-account.
Hier kan je meerdere apparaten (terug)vinden óf een ander account selecteren waar de desbetreffende telefoon mee verbonden is.
- Stuur een melding naar de kwijtgeraakte of gestolen telefoon
Dit gebeurt automatisch bij het openen van je telefoonpagina op Vind Mijn Apparaat
- Op de kaart zie je waar de telefoon zich bevindt
Je kan hier inzoomen tot op enkele meters nauwkeurig. Mocht het apparaat niet gevonden kunnen worden, geeft deze dienst de laatste bekende locatie weer.
- Kies welke actie u wilt ondernemen
Geluid afspelen
Ook al is de smartphone in stille modus ingesteld, hiermee kan je de telefoon vijf minuten lang zo hard mogelijk over laten gaan. Dit is vooral handig als je de locatie van de telefoon weet, maar hem daar niet kan vinden.
Apparaat beveiligen:
De telefoon wordt hiermee van een afstand vergrendeld. Als je je pincode, patroon of wachtwoord niet hebt ingesteld, is dat met deze dienst alsnog mogelijk. Ook kan je communiceren met degene die de telefoon in handen heeft via een bericht op het vergrendelscherm. Met deze optie kan je tips geven aan de vinder om je telefoon terug te geven zonder dat ze bij al je data kunnen.
Apparaat wissen
Mocht de smartphone echt in verkeerde handen zijn gevallen, is het met deze optie mogelijk om de data van je telefoon te verwijderen. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens als je bankzaken, je adres of andere gegevens.
Let op: de ‘Vind Mijn Apparaat’-app is na het inschakelen van deze laatste functie niet meer te gebruiken voor het gewiste toestel. Als de telefoon alsnog gevonden is moet je deze weer opstarten met het eerder gebruikte Google-account.
Als de eerder genoemde instellingen niet te vinden zijn, is de functie helaas niet beschikbaar voor jouw apparaat. Het is dan helaas niet mogelijk om je smartphone, tablet of wearable via deze manier terug te vinden.