Je kunt op meerdere manieren een Android-virus krijgen. Android Planet geeft je vier tips om het risico te beperken.
Lees verder na de advertentie.
Voorkom een Android-virus met deze tips
Google doet er een hoop aan om de Play Store zo veilig mogelijk te maken. Zo scant Google Play Protect apps die je probeert te downloaden op schadelijke codes. Ook werkt Google samen met gerenommeerde antivirusbedrijven als Eset om ervoor te zorgen dat schadelijke apps ĂĽberhaupt niet in de winkel terechtkomen.
Ondanks deze voorzorgsmaatregelen is het belangrijk om zelf ook alert te blijven. Een Android-virus oplopen is namelijk zo gebeurd. Android Planet geeft vier tips om het risico hierop te verkleinen.
1. Download alleen echte, populaire apps
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit advies gaat ook op voor het voorkomen van virussen op je Android-toestel. Het is daarom belangrijk om goed op te letten wat voor apps je op je smartphone of tablet installeert. Sommige apps kunnen schadelijke software bevatten, zoals adware, malware of ransomware.
Controleer vooraf daarom altijd of de app die je wil downloaden legitiem is. Kijk hoe vaak de applicatie is gedownload, lees enkele gebruikerservaringen en zoek via Google meer informatie. Het is verstandig om alleen apps te downloaden die al (tien)duizenden keren gedownload zijn en goede reviews in de Play Store hebben.
Ook is het verstandig om goed op de naam van de app te letten. Criminelen proberen mee te liften op de bekendheid van populaire apps als WhatsApp door bijvoorbeeld ‘Whatsapp’ uit te brengen. Meestal is Google er als de kippen bij om dit soort apps te verwijderen, maar wees kritisch.
2. Let op machtigingen
Apps hebben vaak machtigingen nodig om goed te kunnen functioneren. Als je bijvoorbeeld WhatsApp downloadt, vraagt de app toestemming om je camera en microfoon te mogen gebruiken, zodat je foto’s kunt sturen en met vrienden bellen. De meeste apps organiseren hun machtigingen dan ook prima.
Er zitten echter enkele rotte appels tussen. Deze apps vragen om meer toestemmingen dan ze nodig hebben. Een voorbeeld verduidelijkt de boel. Stel, je staat op het punt om een simpele game te downloaden, dan hoeft het spel geen toestemming tot je sms-berichten of lijst met contactpersonen. Gebruik daarom je gezond verstand, en verleen alleen toestemming als dat nodig en veilig is.
→ Lees verder: Waarom je goed op de app-machtigingen van Android moet letten
3. Android-virus opsporen
Het constant monitoren van je smartphone met een antivirus-app is in de meeste gevallen onnodig. Toch kan het geen kwaad om af en toe zo’n app te laten scannen, om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke apps op de achtergrond draaien. Hiervoor heb je geen betaalde applicaties nodig. Apps als Bitdefender, Norton Mobile en Kaspersky Lab zijn goed genoeg voor routinescans.
→ Ook interessant: Dit zijn de beste antivirus-apps voor Android
4. Download alleen apps uit de Google Play Store
Zo’n 0.03 procent van de apps in de Play Store is frauduleus. Gezien de gigantische omvang van Googles app-winkel komt dit neer op zo’n 30 miljoen kwaadaardige apps per jaar. Deze cijfers klinken indrukwekkend, maar de kans dat je ooit een Android-virus via de Play Store oploopt is klein.
De Play Store is dan ook veruit de veiligste manier om aan nieuwe apps te komen. Aangezien Android een open besturingssysteem is, kun je ook op andere manieren applicatie installeren. Via apk-bestanden kun je zo apps buiten de Play Store om downloaden en installeren op je telefoon. Android zet deze manier van downloaden standaard uit, omdat het waarschijnlijk de gemakkelijkste manier is om een Android-virus op te lopen.
Het is daarom belangrijk om tijdens het installeren van apk-bestanden extra oplettend te zijn. Een relatief veilige optie is APK Mirror. Deze website raden wij op Android Planet dan ook regelmatig aan. Voor alle andere bronnen raden we je aan om extreem voorzichtig te zijn.
→ Lees verder: In 3 stappen veilig apk-bestanden op je Android-toestel installeren
Beveilig je Android-apparaat
Internetbankieren, navigeren tot aan onze diepste geheimen delen: we doen tegenwoordig vrijwel alles met onze smartphone. Het is daarom belangrijk om je Android zo goed mogelijk te beveiligen. Je huisdeur laat je immers ook niet zomaar openstaan, toch? Neem een kijkje in onze Android-beveiligingsgids voor praktische tips.
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 48 (1-12)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 47 (24-11)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 46 (17-11)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 45 (10-11)
- Malware op je Android-toestel: voorkomen, herkennen en verwijderen (7-11)