
Bij Android denken mensen wel eens dat alles heel technisch is. Vandaar dat we een uitleg hebben gemaakt voor nieuwe gebruikers, waarin alle technische termen achterweg zijn gelaten.
Lees verder na de advertentie.
In deze Android voor beginners gids lees je alles wat je in eerste instantie moet weten! Heb je de smaak na het lezen van deze pagina te pakken? Dan kun je ook eens kijken naar onze pagina’s met Android tips en Android apps, waar je ook veel uitleg voor beginnende gebruikers vindt.
Wat is Android?
Android is een besturingssysteem voor mobiele telefoons. Het is ontwikkeld door Google, wordt geleverd met allerlei applicaties maar tegelijk erg gebruiksvriendelijk. Android is een open platform, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om Android aan te passen en op toestellen te installeren. Android is geschikt om op smartphones te installeren, maar kan ook op laptops, tablets, digitale fotolijstjes en allerlei andere apparaten worden gebruikt.
HTC Sense en andere toevoegingen aan Android
Fabrikanten zoals HTC, Samsung en Sony passen Android dan ook naar hartenlust aan. HTC heeft bijvoorbeeld HTC Sense ontwikkeld: een schil rondom Android dat ervoor zorgt dat alles er veel mooier uitziet. Ook Samsung, Sony en LG maken hun eigen ‘skin’ voor Android. Toestelmakers leveren ook extra applicaties mee, bijvoorbeeld QuickOffice als tekstverwerker en spreadsheet of Blinkfeed dat fungeert als verzamelbak voor interessant nieuws.
Android voor beginners: toestel in gebruik nemen
Om je Android-toestel te gebruiken heb je eigenlijk maar één ding nodig: een Google- of Gmail-account. Na het plaatsen van de batterij krijg je op de meeste toestellen een tutorial te zien, waarin je een aantal basisvaardigheden krijgt uitgelegd. Eén van de stappen is altijd het invoeren van je Google-gebruikersnaam en -wachtwoord. Je e-mail, contacten en afspraken worden nu automatisch opgehaald. Je kunt nu beginnen met het ontdekken van je telefoon of het aanpassen van het achtergrondplaatje of het installeren van nieuwe apps.
Het homescreen van Android
Bij het opstarten van je Android-toestel zie je meteen het eerste homescreen. Je kunt met een vinger links en rechts over het scherm bewegen om door de verschillende homescreens te bladeren. Op de homescreens kun je widgets en snelkoppelingen naar applicaties zetten, zodat je snel toegang krijgt tot bepaalde informatie. Afhankelijk van de fabrikant zijn er nog extra widgets en apps meegeleverd.
Druk met je vinger op het homescreen om een nieuwe snelkoppeling toe te voegen. Je kunt ook op de menuknop drukken en de optie ‘Toevoegen aan bureaublad’ kiezen. In dit menu vind je ook opties om naar Instellingen en Achtergrond te gaan.
Bovenin het homescreen vind je altijd een statusbalk met het tijdstip, batterijstatus en allerlei andere icoontjes. Als je een omlaagvegende beweging maakt over deze statusbalk verschijnen de waarschuwingen en snelle instellingen voor onder meer verbindingen, wifi en bluetooth. Je vindt hier daarnaast meldingen wanneer de installatie van applicaties is geslaagd of wanneer er nieuwe e-mail is binnengehaald.
Via de menuknop krijg je ook toegang tot de lijst met programma’s. Dit is te vergelijken met de Start-knop van Windows: als je erop tikt verschijnt een scherm met icoontjes van de standaard aanwezige applicaties.
Google Play Store
De Google Play Store bevat vele honderdduizenden applicaties. Niet alle applicaties zijn even interessant: er staat veel rommel tussen. Vandaar dat we op Android Planet altijd de interessante applicaties bespreken. Via onze Android apps vind je overzichten van interessante applicaties per categorie. Kijk bijvoorbeeld eens naar de lijst met Nederlandse Android-applicaties. We proberen op de website altijd de nieuwste en beste applicaties onder de aandacht te brengen.
Veel applicaties in de Google Play Store zijn gratis, voor andere moet je betalen. Een ander punt is dat niet alle applicaties op alle toestellen te gebruiken zijn. Zeker nu de updates van Android elkaar snel opvolgen kan het gebeuren dat een applicatie nog niet is aangepast voor jouw gloednieuwe toestel met de nieuwste versie van Android.
De gekochte applicaties zijn altijd gekoppeld aan je Google-account. Je hoeft dus maar éénmaal te kopen: stap je later over op een ander Android-toestel en log je in met dezelfde Google-accountgegevens, dan staan de reeds gekochte applicaties automatisch voor je klaar in de Google Play Store.