Tweestapsverificatie instellen met Authy: zo doe je dat
Wouter Nijsen

Authy is een uitstekende app  om tweestapsverificatie te gebruiken met je Android-toestel. In dit artikel laten we zien hoe je de app instelt.

Tweestapsverificatie met je Android

Er zijn verschillende diensten waarmee je tweestapsverificatie kunt gebruiken. Eerder lieten we al zien hoe je dit doet met Google Authenticator, een dienst om je Google-account mee te beveiligen. In principe werkt Authenticator prima, maar er kleeft een nadeel aan. Het probleem is dat de dienst alleen  werkt met je Android-smartphone. Raak je bijvoorbeeld je toestel kwijt, dan is het niet meer mogelijk om overal in te loggen.

Met Authy loop je niet tegen dit probleem  aan. De dienst is inzetbaar op meerdere platformen  en laat je gratis tweestapsverificatie instellen. Met tweestapsverificatie leg je een extra beveiligingslaag over je account, bijvoorbeeld in de vorm van een code. Die wordt naar  je mobiele telefoonnummer verzonden om te verifiëren dat jij het wel echt bent.  Zo voorkom je dat kwaadwillenden met alleen je wachtwoord kunnen inbreken op je account.

Zo stel je  Authy in

AuthyVoordat je onderstaande stappen doorloopt, dien je Authy via deze link te downloaden en installeren. De app  vraagt om 6,1MB aan vrije opslag en Android 3.0+, en werkt daardoor op vrijwel elk  Android-toestel.

  1. Open de Authy-app en voer je telefoonnummer, het juiste landnummer (+31) en je e-mailadres in om een veilig account te maken;
  2. Geef vervolgens aan of je een sms’je of automatisch telefoongesprek wilt ontvangen om het account te registreren;
  3. Voer de gegeven zescijferige registratiecode in;
  4. Hierna kom je in het hoofdmenu terecht, waar je verschillende diensten als accounts aan Authy kunt koppelen.

Tokens

AuthyAuthy werkt met alle diensten die Google Authenticator gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Gmail, Facebook, Dropbox en Evernote. Je moet tweestapsverificatie handmatig inschakelen bij de  diensten die je gebruikt. Het verschilt per dienst hoe dit precies in zijn werk gaat, al vind je  op deze pagina  instructies.  Wil je bijvoorbeeld tweestapsverificatie bij je Dropbox-account activeren, dan dien je de instellingen in te duiken en op `Security` te drukken. Hierna krijg je automatisch de optie om een app als Authy te voor tweestapsverificatie gebruiken.

Voor alle ingestelde diensten genereert Authy elke dertig seconden een zescijferige code, ook wel ‘token’ genoemd. De codes gebruik je om veilig in te loggen en worden automatisch gesynchroniseerd. Je hoeft ze dus alleen  in te voeren om in te loggen. Het schakelen tussen diensten binnen Authy doe je door op de knoppen onderin te drukken.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.