Helaas hebben sommige Android-toestellen geen knop of instelling om energiebesparend te werken, maar met onderstaande batterijbesparende instellingen kom je al een heel eind. Het scherm is de grootste boosdoener, dus daar beginnen we mee!
Lees verder na de advertentie.
1. Check je schermhelderheid
Probeer de helderheid van het scherm altijd op automatisch te hebben. Android kiest dan de beste helderheid, die vaak vrij laag staat omdat veel mensen hun telefoon binnenshuis gebruiken.
Als je echt zelf de controle wilt houden over de helderheid om energie te besparen, kun je het beste de helderheid tot 20% instellen. De helderheid van je scherm kun je instellen door naar ‘Instellingen > Weergave’ te gaan. Het kan zijn dat de menu-items bij sommige Android-toestellen een andere naam hebben.
2. Wees de baas over je verbindingen
Als je thuis bent, is het handig om je toestel met wifi te laten verbinden. Dit is energiezuiniger dan wanneer je gebruikmaakt van 3G of 4G. Zorg er wel voor dat je de slaapstand van wifi altijd hebt aanstaan. Dit kun je doen door naar ‘Instellingen > wifi (draadloze verbindingen)‘ te gaan en vanuit daar te tikken op de optieknop en op ‘Geavanceerd.’ Mocht je de deur uit gaan, schakel dan wifi helemaal uit. Anders probeert je toestel constant naar netwerken te zoeken en dat heeft een grote impact op de batterij.
Het is ook handig om je verbinding op 2G in plaats van 3G in te stellen. Dit scheelt energie, maar de snelheid van 2G is natuurlijk zeer beperkt. 2G schakel je in door naar ‘Instellingen > Meer > Mobiele netwerken‘ te gaan en bij ‘Netwerkmodus‘ te kiezen voor ‘Alleen GSM‘.
3. Schakel automatisch synchroniseren uit
Veel apps blijven ongevraagd op de achtergrond synchroniseren. Bij de meeste apps kun je dit handmatig instellen, zoals bij Facebook. Als je Facebook alleen wilt laten synchroniseren als jij de app opstart, kies je bij ‘Instellingen > Vernieuwingsinterval‘ voor ‘Nooit‘. Je blijft dan nog wel push-berichten ontvangen.
Een app als Twitter heeft een maximale synchronisatietijd van vier uur. Je kunt dan het beste vier uur instellen. Herhaal dit bij al je belangrijke apps. Dit zorgt ervoor dat je smartphone of tablet minder vaak wakker wordt gemaakt om de synchronisatie te starten, en dat betekent een langere accuduur.
4. Zet de gps-ontvanger uit
De gps van je toestel vreet niet enorm veel batterij, maar het kan er wel voor zorgen dat je telefoon minder snel in een diepe slaap komt. Schakel daarom de gps altijd uit als je deze niet nodig hebt. Dit weerhoudt apps ervan om de gps-dienst op de achtergrond te activeren, waardoor jouw toestel weer moet werken. Via de instellingen van je Android-toestel bepaal je of en wanneer de gps is ingeschakeld.
5. Maak geen gebruik van Task killers
Het gebruik van Task Killers heeft in de recente versies van Android geen positief effect meer. Android is zo gemaakt dat het zelf processen kan pauzeren of uitschakelen en dus prima in staat is om voldoende werkgeheugen vrij te maken. Task Killers draaien juist constant op de achtergrond en doen meer fout dan goed.
Niet alle Task Killers zijn per definitie slecht, maar door onjuist gebruik kunnen ze een nadelig effect hebben. Sluit je noodzakelijke processen met dit soort apps af, dan worden ze door Android weer opnieuw gestart, wat natuurlijk averechts werkt. Gebruik liever de multitaskknop onderaan in beeld om apps waarmee je klaar bent, af te sluiten.
→ Op zoek naar meer? Check ons overzicht met de populairste Android tips