Met deze 4 tips bescherm je je Android tegen virussen
Thomas Haenen

Op apps in Google Play vindt niet dezelfde strikte controle plaats als in de App Store van Apple. Procentueel valt het aantal malafide apps enorm mee, maar toch zijn er risico’s.

Voorkom een Android virus met deze tips

Google scant alle apps in de Play Store op virussen, malware en andere schadelijke software. Hiermee is niet al het gevaar geweken, want de controle die Google op individuele apps uitvoert is niet heel uitgebreid. Daardoor weten soms ook apps met kwaad in de zin hun weg naar Google Play te vinden. Met onderstaande tips kun je je wapenen tegen virussen en malware.

1. Download alleen echte, populaire apps

Ten eerste moet je altijd goed opletten wat je precies op je Android-toestel installeert. Sommige apps, die veelal gratis zijn en titels als ‘Free Sexy Ringtones’ dragen, kunnen malware en virussen bevatten. Virussen kunnen de controle van je smartphone overnemen en bijvoorbeeld dure betaalde sms’jes verzenden; malware zorgt voor vervelende reclame’s en pop-ups op je Android-toestel. Ga altijd voor apps die al vele duizenden malen zijn gedownload en positieve feedback van gebruikers hebben ontvangen, dan weet je dat je weinig risico loopt.

Daarnaast staan er geregeld nep-versies van apps in de Play Store, met namen die net anders gespeld zijn (bijvoorbeeld ‘WhatsAp’ en ‘WhatsUpp’, in plaats van WhatsApp). Wees daar kritisch op en controleer de recensies en de maker van de app.

2. Let op permissieverzoeken

Android virusOm toegang te krijgen tot bepaalde (systeem)onderdelen moeten apps jouw toestemming krijgen. Apps die vóór Android 6.0 (Marshmallow) ontwikkeld zijn, vragen dit tijdens de installatie, terwijl nieuwere apps machtigingen vragen zodra ze die nodig hebben. Voorbeelden van dit soort permissies zijn toegang tot je internetverbinding, locatie of je microfoon.

Apps hebben deze machtigingen nodig om goed te functioneren. Maar sommige apps vragen meer permissies dan nodig, en maken er misbruik van. Denk bijvoorbeeld aan een spelletje dat toegang wil tot je sms-berichten, of een notitie-app die volledige netwerktoegang nodig heeft en je contactpersonen wilt uitlezen. Gebruik je gezonde verstand, en verleen alleen toestemming als dat nodig en veilig is.

3. Check af en toe je toestel met een antivirus-app

Het constant monitoren van je smartphone met een antivirus-app is in de meeste gevallen onnodig. Toch kan het geen kwaad om af en toe zo’n app te laten scannen, om zeker te zijn dat er geen schadelijke apps op de achtergrond draaien. Hiervoor heb je geen betaalde apps nodig. Gratis programma’s als Malwarebytes Anti-Malware of Lookout Antivirus zijn goed genoeg voor regelmatige scans. Deze stap is meer voor extra zekerheid, en maakt je smartphone niet onnodig langzaam.

Lees ook: de beste apps om je Android schoon te maken

4. Download alleen apps uit de Google Play Store

Ondanks dat er soms schadelijke apps in de Play Store kunnen staan, blijft dit de veiligste plek om apps te downloaden. Het installeren van apps buiten de Play Store om betekent in veel gevallen dat er helemaal geen controle plaatsvindt, waardoor je nooit weet wat je precies binnenhaalt. Google zet daarom standaard de optie om apk-bestanden te installeren van buiten de Play Store om uit.

Sommige bronnen van buiten de Play Store om zijn wél relatief veilig. Zo zijn bestanden van de site APK Mirror doorgaans niet schadelijk, omdat hier ook alles gecontroleerd wordt. Ook de open source app-winkel F-Droid is een goede plek om buiten de Play Store om apps te downloaden. Voor alle andere bronnen raden we je aan extreem voorzichtig te zijn en alleen bestanden te installeren die je écht vertrouwt.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.