Elke maand betaal je tientallen euro’s voor je mobiele abonnement. Maar als je iets te veel belminuten, sms’jes of data verbruikt, kan het bedrag plotseling flink oplopen. Android Planet noemt de zeven beste tips om te besparen op je telefoonrekening.
Lees verder na de advertentie.
Besparen op mobiel abonnement: de 7 beste tips
1. Gebruik wifi
Als er één tip is die veel geld bespaart, is het de activatie van je wifi-verbinding. Velen hebben namelijk een databundel van 1 of 2GB, wat met wat Twitteren, Facebook’en en streamen van muziek en een paar YouTube-video’s zo op is. Daarom is het verstandig om op de plekken waar je het wifi-netwerk vertrouwt, ook met wifi te verbinden. Wifi verbruikt geen mobiel data en zorgt ervoor dat je zonder zorgen met je mobiele apparaat kunt internetten.
Zorg er wel voor dat je eerst kijkt of je een wifi-netwerk kunt vertrouwen. Veel openbare wifi-netwerken zijn namelijk onveilig, omdat je verbinding door anderen bekeken kan worden. Probeer daarom openbare wifi-netwerken te mijden en alleen te verbinden met gesloten wifi-netwerken van locaties die je vertrouwt, zoals het wifi-netwerk van je werklocatie. Daarnaast is het verstandig om de wifi-verbinding uit te schakelen als je onderweg bent. Dit scheelt energie en zorgt er ook voor dat je niet per ongeluk met een onveilig en open wifi-netwerk verbindt.
2. Houd je dataverbruik bij
Android kent sinds Ice Cream Sandwich een functie waarmee het mogelijk is om je dataverbruik bij te houden. Deze functie is te vinden onder Instellingen > Datagebruik. Hier is het ook mogelijk om een limiet in te stellen waarna de mobiele dataverbinding wordt geblokkeerd. Je kunt dan alleen nog maar via wifi het internet op. Dit is handig voor degenen die veelal het maximum aantal MB’s van hun databundel bereiken. Zo blijf je altijd binnen je bundel, omdat je smartphone of tablet de mobiele verbinding gewoonweg stopzet bij het datalimiet.
3. Ga WhatsApp’en
Sms’jes sturen is verleden tijd. We WhatsAppen, Telegrammen en Hangoutsen massaal, waardoor het sturen van een sms-berichtje alleen handig is als je geen mobiele verbinding hebt. Maar het versturen van sms-berichten is best prijzig. Althans, je hebt er een speciale bundel voor nodig en indien je deze niet hebt, kost het versturen van één sms veelal één belminuut. Als je een korte sms-conversatie hebt, kun je al gemakkelijk tien belminuten verliezen. Daarom: stop met je sms-bundel en stap lekker over op online berichtendiensten.
4. Of bellen met WhatsApp
Het is ook mogelijk om belminuten te besparen door via VoIP-apps te bellen, zoals Skype, WhatsApp of Viber. Het voordeel hiervan is dat, indien je met wifi bent verbonden, gewoonweg gratis belt. De kwaliteit is door het gebruik van wifi veelal goed, waardoor er vrijwel geen verschil is tussen het bellen met een normale telefoonverbinding of via VoIP.
Bij WhatsApp kun je onder het tabblad ‘oproepen’ al je oproepen zien en bij contacten met een recente Android-versie verschijnt automatisch een bel-icoontje. Je hebt tijdens een WhatsApp-gesprek de mogelijkheid om de microfoon te dempen en de luidspreker in te schakelen. En bellen met WhatsApp is een stuk gemakkelijker dan met Skype of Hangouts, omdat heel veel mensen in Nederland en BelgiĂ« de app gebruiken.
5. Laat apps niet op de achtergrond synchroniseren
De meeste Android-apps hebben een synchronisatiefunctie waarmee op de achtergrond data wordt gesynchroniseerd. Denk bijvoorbeeld aan de apps van Twitter en Facebook, die automatisch om de zoveel uur nieuwe berichten synchroniseren. Bij dit proces worden ook automatisch foto’s en andere media ingeladen, waardoor deze apps op de achtergrond onverwachts veel data kunnen verbruiken. Het is vaak mogelijk om per app de automatische synchronisatie uit te schakelen of te verminderen. Zo kun je een app bijvoorbeeld één keer per vier uur laten synchroniseren, of de synchronisatie in zijn geheel uitschakelen. Bij laatstgenoemde heb je echter wel de mogelijkheid dat je geen meldingen van de app meer ontvangt.
6. Schakel de besparingsfunctie in van apps
Er zijn verschillende apps die de mogelijkheid bieden om een speciale besparingsmodus in te schakelen. De bekendste app is Chrome, waarbij je de modus inschakelt door naar Instellingen > Geavanceerd > Databesparing te gaan en de schakelaar aan te zetten. Als je de databesparingsmodus gebruikt, beperken de servers van Google de hoeveelheid gegevens die wordt gedownload wanneer je een webpagina bezoekt.
Een andere optie is het downloaden van de app Onavo Extend. De app comprimeert je mobiele dataverkeer en houdt bij hoeveel je precies verbruikt en welke apps de grootste boosdoeners zijn. Daarnaast toont Onavo Extend het aantal MB’s dat je met de software hebt bespaard.
7. Kijk uit met roaming
We kunnen het niet genoeg zeggen: kijk uit met roaming. Het kan gebeuren dat de roaming-functie op je smartphone of tablet is ingeschakeld, waardoor apps in het buitenland automatisch doorgaan met synchroniseren. Hier krijg je soms geen melding van, wat kan leiden tot een flinke telefoonrekening. Schakel daarom altijd, voordat je naar het buitenland gaat, roaming uit door naar Instellingen > Meer (bij Draadloos en netwerken) > Mobiele netwerken > Gegevensroaming te gaan en deze uit te schakelen. Als deze functie is uitgeschakeld, verbruikt je mobiele apparaat in het buitenland geen data. Je kunt dan met wifi-netwerken verbinden om apps te laten synchroniseren.