Getest: de 3 beste muziekstreamingdiensten voor je Android
Michel van 't Klaphek

Spotify, Apple Music, Google Play Music, Tidal, Deezer en ga zo maar door. Er zijn heel veel diensten om muziek mee te streamen, maar welke is nou de beste? Android Planet heeft ze getest en weet het antwoord.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

De beste muziekstreamingdiensten voor Android

Streamen is de toekomst van muziek luisteren. Niet langer prutsen met illegaal gedownloade mp3’tjes of cd’s, maar gewoon direct luisteren naar je favoriete artiest of album. Alhoewel Spotify inmiddels de populairste streamingdienst is, zijn er nog veel meer apps om uit te kiezen. We hebben de populairste diensten getest, en bespreken hun voor- en nadelen. Ook geven we aan waarom je de streamingdienst zou moeten overwegen.

1. Spotify: terecht de populairste spotify-icoon

De meest bekende uit dit rijtje is natuurlijk Spotify. De iconische app heeft 75 miljoen betalende gebruikers en nog veel meer mensen die gratis naar muziek luisteren. Dat is dan ook direct een groot pluspunt van Spotify: de app is gratis te gebruiken, hetzij met een paar beperkingen.

Zo moet je tijdens het streamen af en toe naar reclames luisteren, en kun je albums en afspeellijsten enkel via shuffle-modus afspelen. Dankzij Spotify Family kun je echter al voor 2,50 euro per maand (mits je met zes personen bent) zonder advertenties naar muziek luisteren. Een regulier account kost een tientje, terwijl studenten vijf euro per maand betalen. Je krijgt dan ook toegang tot praktisch alle muziek van de wereld, gepersonaliseerde afspeellijsten en de mogelijkheid om nummers op te slaan voor offline gebruik.

Spotify blinkt vooral uit door de aanbevelingen. Dankzij meerdere afspeellijsten en voorgestelde artiesten blijf je zo continu nieuwe muziek ontdekken. Ook zijn er lijsten samengesteld voor uiteenlopende gelegenheden, zoals wanneer je aan het sporten bent en wel wat extra opzwepende muziek kunt gebruiken. Daarnaast kun je luisteren naar podcasts en werkt de Android-app fraai en snel.

Spotify downloaden in Google Play (gratis)

2. Apple Music: een prima alternatiefapple music icoon

Apple Music is de grootste Spotify-concurrent, en de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. Alhoewel het aanbod grotendeels overeenkomt, zijn er enkele verschillen tussen de twee apps.

Apple Music staat bijvoorbeeld bekend om de curatoren, die continu nieuwe muziek selecteren voor afspeellijsten. Deze curatoren weten wat er binnen de genres speelt, en bewaken daarmee de kwaliteit van de muziek. Daarnaast kun je in Apple Music videoclips kijken, en zijn nieuwe nummers van sommige artiesten (zoals Drake) altijd eerst een paar dagen enkel bij de dienst te beluisteren. Na een paar dagen komen de tracks alsnog ook naar de andere streamers.

Er is helaas geen gratis versie, maar wanneer je samen met vijf anderen een gezinsabonnement afsluit, betaal je – net als bij Spotify – 2,50 euro per maand. Een individueel abonnement kost een tientje en studenten betalen de helft. Helaas voelt de Android-app soms wat instabiel aan en leunt de dienst vooral op integratie met andere Apple-apparaten, zoals iTunes en HomePod.

Apple Music downloaden in Google Play (gratis)

3. Google Play Music: goed, maar het kan betergoogle play music icoon

Ook Google heeft een eigen muziekstreamingdienst. Play Music voelt tijdens het gebruik anders aan dan Spotify en Apple Music, en dat komt vooral door de zogenoemde radiostations. Bij elk album of nummer kun je deze optie aanzetten, waarna soortgelijke nummers beginnen af te spelen.

Hierbij houdt men rekening met jouw locatie. Zodra Play Music ziet dat je in de sportschool aan het zweten bent, adviseert hij bijvoorbeeld een radiostation vol met opzwepende muziek. In tegenstelling tot Apple Music en Spotify,is het op deze manier moeilijk om nieuwe muziek te ontdekken. Play Music stelt zelf namelijk geen albums, afspeellijsten of nummers voor: je moet zelf actief op zoek gaan.

Google Play Music heeft met 40 miljoen nummers een kleiner aanbod dan de concurrentie. Een fraaie toevoeging is daarom de mogelijkheid om 50,000 nummers naar de Google-servers te kunnen uploaden. Dankzij deze ‘digitale kluis’ is het mogelijk om je eigen door de jaren heen verzamelde collectie ook online te luisteren, via de app of browser. Verder doet de dienst wat je mag verwachten: je kunt nummers opslaan voor offline gebruik en zoveel overslaan als je wil.

Google Play Music kost tien euro per maand, of minimaal 2,50 euro wanneer je met gezinsleden van hetzelfde abonnement gebruikmaakt. Je kunt de dienst 30 dagen gratis uitproberen: er is geen gratis versie.

Google Play Music downloaden in Google Play (gratis)

En de rest dan?

Natuurlijk zijn er een hoop andere muziekstreamingdiensten die de lijst niet hebben gehaald. Denk bijvoorbeeld aan Deezer en Tidal. De eerste dienst overlapt qua functies en werking grotendeels met Apple Music en Spotify, terwijl Tidal enkel interessant is voor een niche-doelgroep. Daarnaast is het nog te vroeg om te zeggen of de Nederlandse-app Juke een waardig alternatief is voor een van de hierboven genoemde diensten.

Lees meer in ons Entertainment-maandthema

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.