Tip: zo gebruik je de Reader-modus van Chrome
Wouter Nijsen

Wist je dat Chrome voor Android een Reader-modus heeft waarmee het lezen van artikelen een stuk fijner wordt? In dit tipartikel laten we zien hoe je ‘m instelt en gebruikt.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Zo gebruik je de Chrome Reader-modus

Chrome voor Android wordt met elke update beter en is inmiddels uitgegroeid tot een betrouwbare mobiele browser. De app werkt vlot en overspoelt je niet met allerlei overbodige opties. De functies die je nodig hebt zijn daarnaast op een fijne manier verwerkt in de interface en met het menu-knopje rechtsboven vind je alsnog enkele extra opties.

Toch zijn er – net als in desktopversie van Chrome – een boel verborgen functies aanwezig. Een daarvan is de Reader-modus, die van pas komt wanneer je veel artikelen leest met de browser, omdat ‘ie alle overbodige elementen (zoals advertenties) op een webpagina weg filtert. Alleen de tekst en afbeeldingen blijven over, wat het lezen een stuk fijner maakt.

  1. Open Chrome op je Android en tik chrome://flags in de adresbalk;
  2. De browser waarschuwt je vervolgens dat experimentele functies voor kleine problemen zoals crashes kunnen zorgen. Tik op de drie puntjes rechtsboven en kies voor ‘Vinden op pagina’;
  3. Voer hier ‘reader’ in en kies hierna in het uitklapmenu voor ‘Altijd’;
  4. Tik onderin op ‘Nu opnieuw opstarten’ om de wijzigingen toe te passen;

Wanneer Chrome vervolgens opnieuw opstart, verschijnt er bij artikelen een witte balk onderin. Wanneer je hier op tikt, wordt de betreffende pagina mobielvriendelijker gemaakt. Wil je weer terug naar de oorspronkelijke instellingen, doorloop dan de bovenstaande stappen opnieuw maar kies bij stap 3 voor ‘Standaard’ of ‘Nooit’.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.