De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

6 tips om de Chrome-browser sneller te maken

Gijs Ettes
15 januari 2016, 19:11
3 min leestijd
6 tips om de Chrome-browser sneller te maken

Chrome is één van de meest gebruiksvriendelijke en snelle manieren om over het web te surfen. Na verloop van tijd kan de browser echter trager worden. Zo los je dat op.

Lees verder na de advertentie.

Chrome sneller maken

Hieronder lichten we een aantal tips uit die je helpen Chrome sneller te maken. Je kunt ze toepassen bij zowel de Windows- als Mac-versie van de browser. Gebruik je Chrome op je Android, check dan dit tipartikel.

1. Update Chrome

chrome sneller maken

De eerste tip ligt wat voor de hand, maar het is niettemin slim om regelmatig te checken of je wel over de laatste versie van Chrome beschikt. Dit doe je door op de knop rechtsboven (drie horizontale streepjes) te drukken en te kiezen voor `Instellingen`. Klik vervolgens op `Over` (chrome://help/) om te checken of alle updates zijn doorgevoerd. Dit kan desgewenst automatisch voor alle gebruikers.

2. Verwijder onnodige plug-ins en extensies

Nu je toch in de instellingen bent, is het goed om te kijken of er wellicht extensies staan geïnstalleerd die je niet per se nodig hebt. Via chrome://extensions/ kun je ongewenste extensies uitschakelen of verwijderen. Het kan zo maar voorkomen dat bepaalde extensies veel geheugen vreten, terwijl je niet eens wist dat ze ingeschakeld stonden.  Plug-ins beheren doe je door chrome://plugins in te voeren in de adresbalk.

3. Tijdelijke gegevens verwijderen

chrome sneller

Deze tip maakt Chrome niet per se sneller, maar zorgt er wel voor dat je meer ruimte op je computer krijgt. Ga naar chrome://settings/ en druk op ‘Geavanceerde instellingen weergeven…’ om het instellingenpaneel uit te klappen. Scrol naar onderen en klik op ‘Browsegegevens wissen’. Je kunt vervolgens bepalen vanaf welk moment je de tijdelijke gegevens wilt wissen en welke items weg mogen. In sommige gevallen is het handig om wachtwoorden en formuliergegevens uit te vinken.

4. Gebruik de Chrome Cleanup Tool

De naam zegt het al: met de Chrome Cleanup Tool kun je de browser van Google opschonen. De applicatie is er vooralsnog alleen voor Windows, maar is wel gratis en  relatief klein (4,3MB). Na installatie scant en verwijdert de Cleanup Tool software die eventueel problemen met Chrome veroorzaakt. Dat moet zorgen voor een prettigere en snellere gebruikerservaring.

chrome cleanup tool

5. Meer geheugen vrijmaken  (experimenteel)

De optie ‘Weggooien van tabbladen inschakelen’ is een experimentele functie in  Chrome, die je vindt door naar chrome://flags/ te gaan. Met deze functie ingeschakeld, worden tabbladen afgesloten als er weinig systeemgeheugen beschikbaar is. Handig hieraan is dat ‘weggegooide’ tabbladen nog steeds zichtbaar zijn en opnieuw inladen als je erop klikt. Zo kun je ze na verloop van tijd alsnog terughalen.

6. Sneller tabbladen afsluiten  (experimenteel)

Ook voor deze tip is het nodig om de experimentele pagina in Chrome te openen. Ga naar chrome://flags/, scrol naar ‘Snel sluiten van tabbladen/vensters’, schakel de functie in en herstart de browser. De functie  kan Chrome sneller maken door de browser de mogelijkheid te geven om vensters te sluiten ongeacht Javascript-code die misschien nog wordt uitgevoerd. Omdat dit ook een experimentele functie is, kan hij echter vastlopers veroorzaken.

Check ook onze  tips om de Chrome Android-browser sneller te maken

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu