6 tips voor meer privacy en veiligheid op je Chromebook

Erwin Vogelaar
7 december 2015, 14:44
3 min leestijd
6 tips voor meer privacy en veiligheid op je Chromebook

Mede dankzij hun relatief lage prijskaartje zijn  Chromebooks gewild. Maar hoe veilig zijn de goedkope Google-laptops eigenlijk? Met deze tips scherm je je gebruik af en hou je pottenkijkers buiten de deur.

Lees verder na de advertentie.

Chromebook privacy

Chromebooks zijn vooral onder scholieren populair. De laptops die draaien op Google`s Chrome OS zijn goedkoop, licht en omdat ze  enkel werken  met webbrowser Chrome prima geschikt voor de cloud.  Maar  omdat je compleet werkt in Googles ecosysteem zijn er natuurlijk vragen over privacy bij het gebruik van een Chromebook. De een maakt zich daar meer zorgen over dan de ander.

Recentelijk was het de organisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) die aan de bel trok. Die stelde dat Google data van Chromebooks en Googles educatieve apps verzamelt en deze data gebruikt. Volgens de EFF staat de optie “Sync“ op Chromebooks die door Google aan scholen worden verkocht standaard aan, waardoor allerlei informatie van de studenten automatisch naar Google wordt gestuurd. Gelukkig is daar wat tegen te doen door onderstaande tips te doorlopen.

1. Synchronisatie

Ga naar instellingen en naar het kopje “Personen“. Hier zie je een fotootje van jezelf en onder welk e-mailadres je staat ingelogd op je Chromebook. Klik op de knop “Geavanceerde synchronisatie-instellingen“. Hier zie je welke elementen er gesynchroniseerd worden via Google. Door in het menuutje in plaats van “Alles synchroniseren“ te kiezen voor “Kies wat je wilt synchroniseren“ kun je uitvinken wat je niet met Google wil synchroniseren, zoals bladwijzers, instellingen en je geschiedenis. Kies zelf wat je belangrijk vindt.

Chromebook privacy

2. Wachtwoorden en formulieren

Ga naar instellingen en klik onderin op “Geavanceerde instellingen weergeven“. Onder het kopje “Wachtwoorden en formulieren“ kun je twee vinkjes uitzetten. Allereerst “Automatisch aanvullen inschakelen om webformulieren met één klik in te vullen“ en daar onder “Aanbieden om je internetwachtwoorden op te slaan“. Deze mogelijkheden staan standaard ingeschakeld en maken het mogelijk om sneller informatie in te vullen in webformulieren, of om sneller in te loggen omdat Google je wachtwoorden onthoudt.

Chromebook privacy

3. Privacy

Ga naar instellingen en klik onderin op “Geavanceerde instellingen weergeven“. Onder het kopje Privacy is er een hoop aan te passen. Lees hier alle opties goed en bedenk wat je belangrijk vindt. Een voorspellingsservice is bijvoorbeeld handig om snel zoekopdrachten of webadressen in te typen, maar hiermee geef je Google wellicht meer informatie dan nodig is. De ene optie die je wel aan moet vinken als je privacy belangrijk vindt is “Een verzoek voor niet-bijhouden met je browseverkeer verzenden“.

Chromebook privacy

4. Instellingen voor inhoud

Klik vanuit het instellingenvenster  op “Geavanceerde instellingen weergeven“. Onder het kopje Privacy is tevens de knop “Instellingen voor inhoud“ te vinden. Kies hier voor “Lokale gegevens alleen bewaren totdat je je browser sluit“ en vink “Indirecte cookies en sitegegevens blokkeren“ uit. Scrol naar beneden en zet onder het kopje “Locatie“ de optie “Niet toestaan dat sites je fysieke locatie bijhouden“ aan. Nog iets verder naar beneden staat het kopje “Beveiligde inhoud“ waar je “ID`s voor beschermde inhoud toestaan“ moet uitvinken. Als je klaar met dit scherm niet vergeten op Gereed te klikken.

Chromebook privacy

5.  Regelmatig updaten

Voor een veilig besturingssysteem zijn updates nodig. Die  kunnen irritant zijn, omdat je geen zin hebt om je computer opnieuw op te starten. Toch zijn ze essentieel om je systeem te beschermen van nieuwe gevaren. Als er een update voor je Chromebook is, zie je dat rechtsonder door een klein icoontje van een pijltje dat omhoog wijst. Klik  hierop  en druk op “Opnieuw starten om updates uit te voeren“.

Wil je zelf controleren op nieuwe updates dan kan dit bij instellingen door bovenin op “Over dit OS“ te klikken en dan op de knop “Controleren op updates en deze uitvoeren“ te klikken. Gelukkig duurt het opnieuw opstarten van een Chromebook maar enkele secondes en blijven de tabs van Chrome open staan.

6. Handige plug-ins

Zoek eens in de Chrome Web Store naar plugins die een verdere beveiliging bieden. Deze zijn er in veel verschillende gradaties, waardoor het er soms wat te rigeureus aan toe gaat. Eentje die wij in ieder geval willen aanraden is HTTPS Everywhere om altijd een veilige webconnectie te forceren bij het bezoeken van websites.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu