De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Tip: Zo check je de ‘houdbaarheidsdatum’ van een Chromebook

Michel van 't Klaphek
13 februari 2020, 14:31
2 min leestijd
Tip: Zo check je de ‘houdbaarheidsdatum’ van een Chromebook

Iedere Chromebook ontvangt automatisch updates tot een bepaalde datum. In dit artikel leggen we uit hoe je de ‘houdbaarheidsdatum’ van je Chromebook achterhaalt.

Lees verder na de advertentie.

Tot deze datum ontvang je Chromebook-updates

Chromebooks worden automatisch geüpdatet. Je hoeft hierdoor niet continu te controleren of er nieuwe softwareversies zijn verschenen. Maar, hier komt op een dag een eind aan. Zodra de Auto Update Expiration-datum (AUE) is bereikt, ontvangt je Chromebook geen automatische patches meer. Zo controleer je tot wanneer jouw Chromebook updates krijgt:

  1. Pak je Chromebook erbij en tik rechtsonder op de tijd;
  2. Kies ‘Instellingen’ en tik op ‘Over Chrome OS’;
  3. Selecteer de geavanceerde instellingen en ga naar het updateschema-gedeelte;
  4. Hier staat de datum waarop je Chromebook zijn laatste update ontvangt.
Lenovo Chromebook S330

Het is eveneens mogelijk om de AUE-datum van andere Chromebooks op te zoeken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een andere laptop op het oog hebt, maar voor aankoop zeker wil weten hoeveel jaren ondersteuning je nog krijgt. Nieuwe modellen krijgen standaard 6,5 jaar software-ondersteuning.

Let er wel op dat deze datum ingaat zodra het model voor het eerst verkocht wordt. Dit betekent dat wanneer je een Chromebook koopt die twee jaar geleden verscheen, je nog 4,5 jaar op updates mag rekenen. Zo check je tot welke datum andere Chromebooks updates ontvangen:

  1. Ga naar de officiële Google-ondersteuningspagina;
  2. Scrol naar onderen en kies van welk merk je de AUE-data wil checken;
  3. In de nieuw geopende lijst staat per Chrome OS-apparaat aangegeven wanneer de laatste update wordt vrijgegeven.

Wat gebeurt er na de houdbaarheidsdatum?

Is jouw Chromebook ‘over de datum’? Dan garandeert Google geen nieuwe updates meer voor je laptop. Er zijn wel situaties bekend waarin Chromebooks die hun AUE-datum waren gepasseerd alsnog updates kregen, maar reken er maar niet op.

Dit gebrek aan updates zorgt ervoor dat je kwetsbaarder bent voor kwetsbaarheden in Chrome OS. Ook krijg je niet langer nieuwe functies. Uit veiligheidsoverwegingen is het verstandiger om over te stappen naar een nieuw model die nog wel updates krijgt. Hier staat uiteraard wel een prijskaartje tegenover.

Meer tips voor je Chromebook

Een Chromebook werkt op allerlei manieren samen met je telefoon. Wist je bijvoorbeeld dat je de laptop kunt ontgrendelen met behulp van je Android-smartphone? En alhoewel een Chromebook lijkt op andere laptops, zijn er toch wat verschillen. Een screenshot maken werkt bijvoorbeeld net wat anders. Tot slot kun je sinds kort de Google Assistent activeren op een Chromebook.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu