Tip: Bestuur je Chromecast via je stem zonder Google Home
Erwin Vogelaar

Het is nu mogelijk om je Chromecast via stembesturing opdrachten te geven. Hier heb je geen Google Home meer voor nodig, maar wel Google Assistant op je smartphone.

Chromecast stembesturing via Google Assistant

Een van de handigste functies van Google Home, is de mogelijkheid om je Chromecast stemopdrachten te geven. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat je een specifieke serie op Netflix wil kijken, waarna je Chromecast dit op de televisie plaatst. Of je zegt dat je bepaalde muziek of een podcast op specifieke speakers wil afspelen en dat gebeurt dan ook. Handig, maar de Google Home is nog niet in de Benelux te koop. Gelukkig is er nu een oplossing.

Lees ook: Met deze 12 tips haal je het meeste uit Google Assistant

Google Assistant op je smartphone kan nu ook contact leggen met je Chromecast. Of het nou een Chromecast in je televisie, Chromecast Audio voor een speaker of een apparaat met ingebouwde Google Cast is.

chromecast stembesturing

Het is best vreemd dat dit nog niet mogelijk was met Google Assistant, maar wel met Google Home. Google Home is namelijk niet veel meer dan een speaker met ingebouwde Google Assistant. Gelukkig maakt Google op deze manier deze handige functie voor iedereen beschikbaar.

In het Engels

Om deze functie te gebruiken moet de systeemtaal van je toestel wel op Engels staan, want Google Assistant spreekt nog geen Nederlands. Vervolgens zeg je bijvoorbeeld “Play a video on Chromecast [naam]” om je aangeraden video’s van YouTube te zien, of “Play Kanye West on living room speakers”. Het is ook mogelijk korte opdrachten zoals “next song” of “turn the volume up” te geven.

Net als alle nieuwe functies die Google beschikbaar maakt, lijkt deze ook traag uit te rollen. Dit betekent dat het mogelijk nog niet werkt als je het nu test. Probeer het dan later nog eens. Het is nog niet duidelijk of er specifieke omstandigheden nodig zijn om de functie werkend te krijgen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.