De 8 beste tips voor de Google Chromecast
Gijs Ettes

De Chromecast is al tijden  een van onze favoriete gadgets voor het bekijken van onze favoriete series of het streamen van foto’s, muziek of andere lokale content. Voor wie meer uit deze toffe gadget wilt halen, lichten  we 8  Chromecast tips uit om  alle mogelijkheden van het apparaat te benutten.

Het aansluiten en instellen van Googles slimme hdmi-stick is supersimpel: je plugt hem in je tv, downloadt de Chromecast-app voor Android of iOS en doorloopt een handjevol stappen. Vervolgens verschijnt er in apps als YouTube, Netflix of Plex een knop waarmee je direct content naar je televisie streamt.  Wat de Chromecast nog meer kan, lees je in de tips hieronder!

1. Stream lokale multimedia met Plex

plex-chromecast-guidePlex is een mediacenterdienst die content op verschillende apparaten beschikbaar maakt. De dienst wordt voornamelijk gebruikt om films en series te indexeren en op andere apparaten beschikbaar te maken. Zo kun je lokale content op je pc, laptop of netwerkschijf naar de Chromecast streamen middels de Android-app. Enorm handig en simpel, met een fijne interface. Je Android-apparaat kun je tevens gebruiken  als afstandsbediening. Door de speciale Plex-kanalen kun je ook uitzendingen van Uitzending Gemist en RTL XL bekijken. De streams van dergelijke partijen worden dan via Plex naar de Chromecast gestuurd.

Download: Plex (gratis) / download voor iOS

2. ‘Cast’ je desktop of browsertabbladen

Google CastVoor deze tip heb je de Chrome-browser nodig en de officiële Chromecast-extensie. Laatstgenoemde download je door in Chrome op de menuknop rechtsboven te klikken en te gaan naar ‘Instellingen > Extensies’. Klik vervolgens onderaan op ‘Meer extensies toevoegen’ en zoek de juiste extensie. Je ziet nu naast de adresbalk een pictogram verschijnen waarmee je tabbladen of je volledige desktopscherm naar de tv kunt streamen. Dat is handig voor het tonen van presentaties via Drive of het afspelen van streams van websites die nog geen Chromecast-ondersteuning aan hun apps hebben toegevoegd. Bij elke presentatie in je Drive-map verschijnt de knop ‘Presenteer’ die je gebruikt om hem naar je tv te sturen.

3. Zorg voor een soepele stream

Google Cast Chromecast tipsJe kunt een aantal stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat alle content vlekkeloos naar de Chromecast wordt gestreamd. Hoe vervelend is het immers als je de hele tijd naar een bufferende of hakkelende video kijkt? Zorg er allereerst voor dat je wifi-verbinding in orde is. Probeer niet tijdens het streamen ook nog grote bestanden via torrent te downloaden en zorg ervoor dat de Chromecast en je router zich niet te ver van elkaar bevinden. Zijn er vertragingen merkbaar bij het casten van browsertabbladen, stel dan via de instellingen van Google Cast de kwaliteit op ‘Standaard’. Alles wordt dan via Google Cast in 480p gestreamd, wat voldoende is voor de streams van bijvoorbeeld NPO of RTL XL.

4. Vind apps die de Chromecast ondersteunen

Gamingcast ChromecastAl eerder hebben we de beste Chromecast apps van dit moment voor je uitgelicht. Hiertoe rekenen we bekende namen als Netflix, Plex en YouTube, maar ook GamingCast, waarmee je retrogames naar de Chromecast streamt. Een andere toffe app is Photowall, waarmee je foto`s stuurt naar de hdmi-stick van Google om zo (eventueel gezamenlijk) een leuke slideshow te maken. Gebruik je muziekdienst Spotify, dan is Spoticast een handige Android-app om muziek naar de Chromecast te streamen. Google heeft zelf ook een lijst gemaakt met aanbevolen Chromecast-apps; die kun je via deze link vinden.

5. Schakel je tv in met de Chromecast

Chromecast tvDe Chromecast heeft de mogelijkheid om altijd op stand-by te staan wanneer je hem met een oplader verbindt. Dat is wel zo handig, aangezien de hdmi-stick dan ook voor andere apparaten is te vinden als je tv is uitgeschakeld. Via HDMI-CEC, een functionaliteit waarover recente tv’s van bijvoorbeeld Sony, Samsung en LG beschikken, heb je de mogelijkheid om je tv en de hdmi-ingang van de Chromecast te activeren. Zo kun je direct beginnen met kijken en hoef je dus niet eerst je tv in te schakelen en naar het juiste kanaal te zappen. Is je tv uit 2008 of nieuwer, dan zou deze tip ook jou tijd kunnen schelen!

6. Gebruik je Chromecast als weerstation

Weerplaza TV chromecast tipsWist je dat je de Chromecast ook kunt inzetten als weerstation? Het enige wat je nodig hebt is de Weerplaza TV-app, die gratis beschikbaar is in de Play Store. De weer-app werkt alleen in combinatie met de Chromecast en laat je de hele dag door het weerbericht voor jouw omgeving volgen op het grote scherm. Weerplaza TV toont de temperatuur, windrichting, zonsopgang en zonsondergang en welke temperatuur je in de middag, avond, nacht en ochtend kunt verwachten. Daarnaast geeft hij – zoals het een goede weer-app betaamt – een weersverwachting voor de komende dagen en een regenradar voor jouw omgeving. Bij droog weer geeft Weerplaza TV niet de buienradar weer, maar satellietbeelden. Het weerbericht zelf wordt iedere tien minuten ververst, zolang de Chromecast is ingeschakeld natuurlijk.

Download: Weerplaza TV voor de Chromecast (gratis)

7. Tover een knisperend haardvuur op je televisiescherm

Chromecast tips haardvuurEen haardvuur op je televisie toveren is ook geen probleem dankzij de Chromecast. Google heeft het voor bezitters van de hdmi-stick namelijk mogelijk gemaakt om een haardvuur op de tv te tonen, op dezelfde manier als Netflix dat doet – daar kun je immers ook een digitaal haardvuur naar je tv streamen. De feature is te vinden in Play Music, de officiële muziekdienst van Google. Zo wordt het haardvuur getoond als je muziek aan het afspelen bent, om wat meer sfeer in de huiskamer te brengen. Je kunt de haardvuur-optie selecteren door naar de website van Play Music te gaan, naar de instellingen te navigeren en vervolgens op labs te klikken. Hier vind je functies die nog niet officieel aan de dienst zijn toegevoegd. Selecteer ‘Chromecast Fireplace Visualizer’ en het haardvuur wordt op de tv getoond.

8. Stream programma’s  van NPO Uitzending Gemist

android nieuwsDe NPO-app kan sinds een tijdje ook overweg met de Chromecast, zodat je je favoriete programma’s en series vanaf je mobiele apparaat naar je tv kunt streamen.  De NPO werkte samen met Google om “de best mogelijke ervaring“ voor de Android-app te ontwikkelen. De uitzendingen worden in maximaal 342p, wat minder is dan een hd-resolutie, naar de Chromecast gestreamd.

Via de cast-knop bij een uitzending kun je de beelden naar de tv streamen. Deze knop verschijnt automatisch in de rechter bovenhoek van de app, wanneer je met hetzelfde wifi-netwerk bent verboden als de Chromecast.

Chromecast kopen bij Mediamarkt, Coolbue en Bol.com

Wil je de hdmi-stick van Google aanschaffen? Check dan de Chromecast kopen-pagina en de aanbiedingen hieronder:

Lees  meer over de Chromecast

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.