De 6 beste tips om alles uit je Chromecast te halen

De Google Chromecast is nog altijd één van de beste manieren om allerlei multimedia op je televisie te krijgen. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rij om alles uit de gadget te halen. 

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

De 6 beste Chromecast tips

Het is niet voor niets dat de Chromecast van Google zo populair is. Het apparaatje is eenvoudig in te stellen, is relatief goedkoop en ondersteunt veel verschillende apps. Na installatie met de Google Home-app verschijnt er in allerlei apps een icoontje, waarmee je direct video’s of muziek naar je televisie kunt casten. Hieronder lees je hoe je het meest uit jouw Chromecast haalt.

1. Download de beste apps voor je Chromecast

We hebben in een eerder artikel al de beste Chromecast-apps van het moment voor je op een rijtje gezet. In onze lijst bespreken we niet alleen media-apps als Netflix en Spotify, maar ook CastPad om op je scherm te tekenen en Dayframe voor wisselende wallpapers.

Facebook video chromecast

Google biedt zelf ook een overzicht van apps voor de Chromecast, op zijn eigen Chromecast-website. Ook in de Google Home-app vind je een overzicht van apps voor je Chromecast.

2. Cast je bureaublad naar je Chromecast

De Chromecast werkt niet alleen met je smartphone samen. Ook vanaf je desktop kun je naar de mediaspeler casten, als je Google Chrome als browser gebruikt. Hiervoor klik je op de drie puntjes rechtsboven > Cast en kies je Chromecast. Hier kun je ook selecteren of je alleen een specifiek tabblad wil versturen, of je algehele bureaublad.

Ook tonen websites met Cast-ondersteuning hetzelfde icoontje als dat je op je smartphone ziet, zoals YouTube en Netflix. Bij beide sites verschijnt het Cast-icoontje in de speler, op de betreffende pagina. Je hoeft hiervoor niet je hele tabblad te casten om beeld op je televisie te krijgen.

3. Schakel notificaties voor iedereen uit

Als je een video naar je Chromecast stuurt, krijgt iedereen op je netwerk een notificatie te zien. Gelukkig kun je deze inmiddels uitschakelen via de Google Home-app. Onder ‘Apparaten > je Chromecast > Apparaatinformatie’ zet je de optie voor ‘Laat anderen je gecaste media beheren’ uit.

Chromecast tips

De smartphone die in eerste instantie begon met casten behoudt de controle over het afspelen. Zo krijgt niet meteen je hele huishouden een notificatie als je bijvoorbeeld een serie op Netflix aanzet. Ook voorkom je hiermee verwarring, als je meerdere Chromecasts op één netwerk hebt.

4. Kijk televisie via de Chromecast

Heb je je favoriete programma gemist? Of wil je gewoon je favoriete serie kijken op de televisie? Apps als Uitzending Gemist van de NPO of RTL XL kun je gemiste programma’s gemakkelijk naar het grote scherm sturen. Deze streams zijn op moment van schrijven niet in hd te bekijken, maar voor 2,95 euro per maand kun je programma’s van de NPO in hoge kwaliteit checken.

Via NLZiet kun je daarnaast live tv kijken op je Chromecast. De dienst bevindt zich momenteel nog in de bètafase, maar laat je straks naar NPO 1/2/3, RTL 4/5/7/8/Z, SBS 6, Net 5, Veronica en SBS 9 kijken.

5. Zorg dat je netwerk in orde is

Om ervoor te zorgen dat je Chromecast-ervaring zo soepel mogelijk verloopt, dien je er voor te zorgen dat je thuisnetwerk in orde is. Zorg in ieder geval dat je wifi-verbinding probleemloos werkt. Ga na of je router niet te ver van je Chromecast af staat, en dat je netwerk niet te zwaar wordt belast tijdens het kijken. Zet bijvoorbeeld grote downloads op je pc of Mac uit, of stel je stream op een lagere kwaliteit in als de app het ondersteunt.

Ultieme Chromecast

6. Zet je televisie aan met je Chromecast

Iedereen weet wel wat een gedoe het is om tussen kanalen te schakelen op je tv om je console, dvd-speler of digitale tv-ontvanger te vinden. Gelukkig is de Chromecast voorzien van hdmi-cec, een feature die het apparaatje je tv laat aansturen. Zet je dit aan in de instellingen van je tv, dan kan de Chromecast automatisch het scherm aanzetten op het juiste kanaal.

Om hdmi-cec te kunnen gebruiken, moet de Chromecast wel verbonden zijn met netstroom. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de meegeleverde adapter gebruiken. Haal je de stroom uit een usb-poort van de televisie zelf, dan staat de Chromecast uit als het scherm ook uit is.

Chromecast kopen?

Heb je nog geen Chromecast? Hieronder hebben we de prijzen van het apparaatje voor je op een rijtje gezet.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.