Mogelijk denk je nooit na over je databundel, omdat je altijd genoeg hebt. Tot je op vakantie bent en je de MB’s en GB’s weg ziet vliegen. Met deze tips blijft je databundel de hele vakantie beschikbaar.
Lees verder na de advertentie.
Databundel tijdens vakantie: zo doe je er het langst mee
Thuis hoef jij je meestal niet zorgen te maken over je databundel. Als je in huis of op werk bent, maak je waarschijnlijk altijd verbinding met wifi. Enkel onderweg of als je ergens op bezoek bent, spreek jij je databundel aan waardoor je jouw MB’s eigenlijk nooit opmaakt. Dat is heel ontspannen.
Een vakantie hoort ook ontspannen te zijn, maar als je niet oplet gaan daar de MB’s en GB’s sneller weg dan je denkt. Zeker als je geen wifi hebt en eigenlijk alles op je smartphone doet. Je swipet door sociale media, kijkt TikTok en ’s avonds wordt er een film gestreamd. Voor je het weet zit je met datastress, want dan blijven nog weinig MB’s over voor de rest van de vakantie. Met deze tips heb je daar veel minder last van.

Films, series en muziek vooraf downloaden
Ben je van plan series en films te kijken? Vergeet ze dan niet vooraf via wifi te downloaden. Bijna alle streamingdiensten bieden de mogelijkheid om content tijdelijk op je smartphone te zetten. In ons overzicht leggen we precies uit hoe dat per streamingdienst werkt.
Toch streamen? Verlaag de kwaliteit
Kies je er toch voor om via je databundel te streamen, dan kan het lonen om eerst in de instellingen van de app te duiken, om de kwaliteit van het beeld te verlagen. Minder kwaliteit zorgt immers voor minder dataverbruik.
Het verschil kan best groot zijn. Zo kan dezelfde aflevering op Disney Plus in standaard kwaliteit 421MB innemen, in gemiddelde kwaliteit 640MB en in hoge kwaliteit zelfs 2,5GB. Op hoge kwaliteit gaat je data er wel heel snel doorheen. Lees meer over beeldkwaliteit en data.Â
Wacht tot je wifi hebt voor het delen van foto’s en video’s
Tijdens je vakantie wil je waarschijnlijk regelmatig films en video’s delen, op sociale media of met vrienden en familie. Dat uploaden vraagt om een hoop data. Zeker omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden en de foto’s daardoor meer informatie bevatten en dus ook meer MB’s innemen. Het is dus beter om te wachten tot je wifi hebt.
Schakel het automatisch downloaden van media uit op WhatsApp
Bij dataverbruik denk je mogelijk niet direct aan een berichten-app, maar in al die WhatsApp-gesprekken wordt ook een hoop media gedeeld – zoals foto’s, video’s en audioberichten.
Als je veel gesprekken voert kan het dataverbruik flink oplopen. In de instellingen van WhatsApp vind je bij ‘Opslag en data’ de mogelijkheid om per categorie uit te schakelen wat via mobiele netwerk automatisch wordt gedownload.Â
Google Maps-kaarten downloaden
Google Maps vraagt niet om veel data. Een uur rijden zal je gemiddeld 20MB kosten. Toch kan het datagebruik snel oplopen als je lang rijdt en ook op je vakantieadres vaak Google Maps gebruikt om de omgeving te verkennen.
Het kan daarom handig zijn om de kaart van de omgeving en de route alvast te downloaden op je toestel. We leggen uit hoe offline navigeren met Google Maps werkt.Â

Databesparing inschakelen
Als jij je druk maakt om je data, is het verstandig om ‘databesparing’ in te schakelen. Die optie vind je in de instellingen van je smartphone bij ‘netwerk en internet’. Schakel je databesparing in, dan zullen de meeste apps geen data meer verzenden of ontvangen op de achtergrond. Ook apps die open hebt staan vragen minder data, omdat bijvoorbeeld foto’s pas worden afgebeeld als je er op tikt.
Mobiele data uitschakelen
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om mobiel datagebruik compleet uit te schakelen op je toestel. Daarvoor ga je naar de instellingen van je smartphone, kies je voor ‘Datagebruik’ en schakel je daar mobiele data uit.
Wil je op de hoogte blijven? Houd Android Planet dan goed in de gaten. We praten je via onze app en nieuwsbrief bij over de laatste ontwikkelingen. Volg ons ook op WhatsApp, Google Nieuws, Facebook, Instagram en X.
- Zo ruim je de Google Foto’s-app op: weg met screenshots en meer (12 jun)
- Zo vind je de Android 16 Easter Egg – en dit kun je ermee (11 jun)
- Met AI je foto’s bewerken: dit zijn de opties in Google Foto’s (10 jun)
- Bestanden van en naar Android overzetten doe je zo (7 jun)
- Android Auto werkt niet: 9 tips om snel weer op pad te gaan (31 mei)