In 4 stappen bepalen welke apps Doze mogen negeren

Wouter Nijsen
22 augustus 2016, 16:55
2 min leestijd
In 4 stappen bepalen welke apps Doze mogen negeren

Doze bespaart energie wanneer je je smartphone een tijdje niet gebruikt. Handig, maar in sommige gevallen is het beter om bepaalde apps te whitelisten, zodat er geen problemen kunnen ontstaan. Hoe dat moet, lees je in deze tip.

Lees verder na de advertentie.

Doze uitschakelen bij bepaalde apps

Flink wat smartphones zijn inmiddels van een Android 6.0-update voorzien, wat betekent dat veel gebruikers aan de slag kunnen met Doze. Doze is een enorm handige feature, aangezien hij ervoor zorgt dat je smartphone ‘slaapt’ wanneer je ‘m een tijdje niet meer hebt gebruikt. In plaats van dat je smartphone ‘wakker’ wordt gemaakt als een app een notificatie verstuurt of de locatie opvraagt, blijft de telefoon slapen.

doze uitschakelen

Er is echter een optie om apps op een soort whitelist te zetten, waarmee je aangeeft dat ze actief op de achtergrond mogen blijven draaien. Essentiële apps als Google Play en Google Play Services doen dat bijvoorbeeld standaard, maar misschien heb je zelf een aantal apps waarvan je niet wil dat ze helemaal worden uitgeschakeld. Wil je zelf bepalen welke apps Doze mogen negeren, volg dan de stappen hieronder.

  1. Open de Instellingen-app op je Android-toestel en ga naar ‘Accu’;
  2. Tik vervolgens op ‘Accuoptimalisatie’, dat bij veel smartphones verborgen zit in een menu. Dit menu herken je aan de drie puntjes rechtsboven;
  3. Druk op het filter bovenin en kies voor ‘Alle apps’;
  4. Scroll vervolgens naar de apps die je op de whitelist wil zetten en kies voor ‘Niet optimaliseren’ en ‘Gereed’.

Houd er rekening mee dat het negeren van applicaties een negatief effect kan hebben op de accuduur van je Android-toestel. Overigens wordt Doze in Android 7.0 (Nougat) verder verbeterd, zodat er niet alleen energie wordt bespaard wanneer je telefoon voor lange tijd stil ligt, maar ook zodra je het scherm uitschakelt. Check het Android 7.0 update-overzicht om te zien of jouw toestel deze functie krijgt.

Het laatste nieuws over Android 6.0

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu