Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Is retrogames op je smartphone spelen illegaal? En nog 4 vragen beantwoord

Michel van 't Klaphek
22 april 2019, 19:11
4 min leestijd
Is retrogames op je smartphone spelen illegaal? En nog 4 vragen beantwoord

Met emulatoren speel je retrogames zoals Mario Kart, Pokémon en Zelda op je Android-smartphone. Heel leuk natuurlijk, maar vaak illegaal. Dit is alles wat je moet weten over emulatoren in de Play Store.

Lees verder na de advertentie.

Emulator Android: 5 vragen en antwoorden

Op internet zwerft een hoop tegenstrijdige informatie over emulatoren rond, dus hierbij een overzicht van de feiten.

1. Wat is een emulator?

Een emulator is een app die ervoor zorgt dat je oude consolegames kunt spelen. Het werkt heel simpel. Na het downloaden van een emulator ga je op internet op zoek naar spelletjes. Die vind je in de vorm van ROM’s. Dit zijn spelletjes die je alleen met de emulator kunt spelen.

Inmiddels zijn vrijwel alle consoles op deze manier te spelen op je Android. Vooral de spelcomputers van weleer zijn populair, zoals de Game Boy en SNES. Veel mensen gebruiken de emulatoren dan ook om herinneringen op te halen.

Emulator Android screen

2. Is games via een emulator spelen legaal?

Het is natuurlijk heel leuk om jeugdsentimenten opnieuw te beleven dankzij een emulator, maar meestal niet legaal. Het ligt er namelijk vooral aan wat je ermee doet. Op zichzelf is een emulator niks meer dan een stuk software waar je weinig mee kunt.

Zodra je ROM’s gaat downloaden betreedt je echter een grijs gebied. Derek Bambauer, een expert in internetrecht en intellectueel eigendom, legt uit: ‘Het downloaden van een ROM die je niet origineel in bezit hebt, is altijd illegaal.’

Wanneer je het spelletje wel in bezit hebt wordt de zaak iets moeilijker, omdat het dan mogelijk gedoogd wordt. ‘Dan komt Fair Use in het spel omdat je de originele kopie hebt.’ Fair Use is vergelijkbaar met het Nederlandse begrip citaatrecht, waarbij je in sommige gevallen games mag kopiëren zonder toestemming van de maker of eigenaar.

Aangezien dit geen duidelijk afgebakend begrip is, kun je nooit met volle zekerheid zeggen of gebruik (il)legaal is. Vergelijk emulatoren en ROM’s daarom met illegaal downloaden. Het programma om films en games binnen te halen is niet illegaal, maar de bestanden zelf (torrents) vaak wel.

Ook interessant: Uitleg: dit betekenen de features van gaming smartphones

3. Zijn er ook uitzonderingen?

Maar wat nou als de maker van je favoriete game uit je jeugd niet meer bestaat? Hoe moet je dan legaal spelen? Volgens Bambauer is dit een typisch gevalletje waarin je valt onder de Fair Use-regelgeving.

‘Er zijn geen harde afspraken gemaakt, maar wanneer je de game op geen enkele andere manier legaal kunt vinden en dan downloadt, zit je waarschijnlijk veilig.’ Toch waarschuwt de internetrechtexpert wel dat het wederom een grijs gebied is. In principe staan rechtenhouders, de game-ontwikkelaar of uitgever, in hun gelijk en ben je illegaal bezig.

Emulator Android retro

4. Wat als ik mijn eigen ROM’s maak?

Het is legaal om muziekalbums te rippen naar je computer, zodat je er bijvoorbeeld in Spotify naar kunt luisteren. Geldt dit ook voor ROM’s? Ja, aldus Bambauer. ‘Of je een ROM nou zelf in elkaar zet of het spelletje downloadt: in beide gevallen maak je een extra kopie.’ Wederom komt hier de Fair Use-regelgeving om de hoek kijken, waarbij je waarschijnlijk geen problemen krijgt als het om persoonlijk gebruik gaat.

5. Kan ik door te spelen in de problemen komen?

Waarschijnlijk niet, zegt internetrechtenadvocaat Sean Kane. “Wanneer je een spelletje voor persoonlijk gebruik hebt gedownload en actief speelt gaat de rechtenhouder, bijvoorbeeld Nintendo, er nooit achter komen.” Desalniettemin kan zo’n bedrijf er wel voor kiezen om je alsnog te vervolgen: helemaal veilig is het dus niet.

Mensen die zeker moeten oppassen zijn de personen achter de sites waar ROM’s worden aangeboden. “Deze mensen maken op twee manieren inbreuk op het intellectueel eigendom van de maker. Ten eerste gebruikt de emulator waarschijnlijk beschermde technieken. Ook de ROM’s zijn waarschijnlijk grotendeels gekopieerd. Je loopt daarom een groot risico als website-eigenaar,” legt Kane uit. Ook mag je natuurlijk geen ROM’s verspreiden, want dat valt niet onder Fair Use.

Lees meer over games en Android

Deze hele maand zoomen we op Android Planet in op games. Van de beste gaming smartphones om op te spelen, wat al die speciale functies nou precies inhouden tot aan hoe je gemakkelijk voor games betaalt. Zin om zelf aan de slag te gaan? Check dan de beste Android-games van het moment.

Bron: TechRadar
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu