Tip: zo verwijder je je Facebook-account op je smartphone
Thomas Haenen

Facebook ligt flink onder vuur, doordat het bedrijf slechts minimale stappen lijkt te zetten om de verspreiding van uitgelekte accountgegevens tegen te gaan. Ben je ook klaar met het sociale netwerk, dan kun je je Facebook-account verwijderen direct vanuit de app op je Android-toestel.

Facebook-account verwijderen doe je zo

Steeds meer grote namen sluiten zich aan bij het protest tegen Facebook. Brian Acton, één van de oprichters van WhatsApp, heeft zich via Twitter ook aangesloten bij de boycot. Acton verkocht WhatsApp in 2014 aan Facebook, en verdiende daar destijds meerdere miljarden aan. In 2017 verliet hij het bedrijf.

Facebook krijgt flinke kritiek, omdat politieke organisaties onrechtmatig data hebben bemachtigd en die gebruikt hebben voor campagnes. Het sociale netwerk zou al een tijd op de hoogte zijn van dat datalek, maar heeft het zo lang mogelijk stil proberen te houden. Overheden, organisaties en investeerders kritiseren bovendien het feit dat het bedrijf nauwelijks stappen lijkt te zetten om toekomstige datalekken te voorkomen.

Verwijder je Facebook-account in drie stappen

Mocht je je in die kritiek kunnen vinden, of ben je om een andere reden klaar met Facebook, dan is het gelukkig relatief makkelijk om je account te verwijderen. Volg op je smartphone, tablet of desktopcomputer de volgende stappen om definitief van Facebook af te komen.

  1. Op de Facebook-site ga je naar deze pagina om je account te verwijderen;
  2. Nadat je ingelogd bent, druk je op de knop ‘Mijn account verwijderen’ om het proces in gang te zetten;
  3. Het duurt vervolgens tot negentig dagen voor al je gegevens verwijderd zijn van de Facebook-servers. Heb je eenmaal gekozen, dan is het echter niet meer mogelijk om het proces stop te zetten.

Let op: als je je account verwijdert, verdwijnen alle gegevens die gekoppeld zijn aan je Facebook-profiel. Heb je Facebook Messenger-berichten die je wil bewaren, of foto’s die je niet wil missen, dan is het verstandig om vooraf een kopie te maken. Daar kan Facebook je mee helpen: ga naar de instellingen op de site, en selecteer onderaan in beeld de optie ‘een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’.

Facebook-account verwijderen

Deactiveren, niet verwijderen

Je kunt er echter ook voor kiezen om je Facebook-account niet te verwijderen, maar te deactiveren. Een gedeactiveerde account wordt niet meer getoond in de zoekresultaten, en is ook niet meer zichtbaar voor je vrienden. Wel blijven al je gegevens gewoon bewaard en kun je je account op elk moment weer activeren. Je Facebook-account deactiveren is simpel en kan zelfs direct vanuit de app. Volg daarvoor onderstaande stappen.

  1. Open de Facebook-app, en tik rechtsboven op de drie streepjes om het menu te openen;
  2. Scroll bijna helemaal naar beneden, en selecteer ‘Accountinstellingen’;
  3. Vervolgens kies je ‘Algemeen’, en ‘Account beheren’;
  4. In het menu dat nu in beeld verschijnt, druk je rechtsonder op de knop ‘Deactiveren’. Nadat je je wachtwoord nog een keer invult, wordt de deactivatie bevestigd.

Mocht je later toch weer Facebook willen gebruiken, dan hoef je de app enkel opnieuw te openen. Als je inlogt en instemt met heractivatie, kun je weer gewoon je profiel en nieuwsfeed inzien.

Lees meer over Facebook

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.