Tip: zo controleer je of jouw Facebook-gegevens zijn gelekt

Michel van 't Klaphek
10 april 2018, 19:16
2 min leestijd
Tip: zo controleer je of jouw Facebook-gegevens zijn gelekt

Om erachter te komen of ook jouw gegevens zijn gelekt in het Cambridge Analytica-schandaal, heeft Facebook een nieuwe tool online gezet. Wij laten zien hoe je dit snel en gemakkelijk checkt.

Lees verder na de advertentie.

Facebook-privacytool beschikbaar: zo werkt het

Het Facebook-schandaal: er komt maar geen einde aan. Vrijwel dagelijks is er wel iets nieuws te melden en wordt de last op Mark Zuckerbergs’ schouders, de directeur van het bedrijf, zwaarder. Geschat wordt dat 90.000 Nederlandse Facebook-accounts getroffen zijn door de ‘hack’. Uiteraard is het belangrijk dat slachtoffers zo snel mogelijk op de hoogte worden gesteld.

Om erachter te komen of jij hiertoe behoort, ga je naar de speciaal gelanceerde Facebook-privacytool. Zorg ervoor dat je bent ingelogd op je account, anders werkt het niet. Wanneer jouw data is gelekt, krijg je onderstaande melding te zien.

Facebook-privacytool-slecht-resultaat

Je ziet niet alleen of jouw info is gebruikt, maar ook of een vriend getroffen is. Aangezien er relatief weinig Nederlandse accounts zijn benadeeld, zal er voor de meesten weinig aan de hand zijn. Let wel op: het getoonde resultaat is een indicatie.

Op moment van schrijven heeft Facebook de zaak nog in onderzoek, en weten ze niet exact welke accounts getroffen zijn. Het is onduidelijk wat er precies gaat gebeuren indien je wél slachtoffer bent. De data is inmiddels flink verouderd en beide partijen spreken elkaar tegen, waardoor er onduidelijkheid heerst.

Het Facebook-schandaal: een korte samenvatting

In 2014 kwam de app ‘thisisyourdigitallife’ uit en werd gedownload door 270.000 Facebook-gebruikers. Via deze relatief kleine groep kreeg de ontwikkelaar van de app de beschikking over de gegevens van in totaal 87 miljoen accounts. Deze gegevens speelde hij door naar het bedrijf Cambridge Analytica. Dit databedrijf was destijds werkzaam voor toenmalig presidentskandidaat Trump. De gegevens werden gebruikt om heel gericht advertenties te tonen aan een (grote) groep van zwevende kiezers.

Nadat dit bekend werd ontstond een ware hetze richting Facebook. Sommigen besloten hun account op te zeggen, waaronder WhatsApp-oprichter Brian Acton. Een opvallende zet, aangezien Acton samen met een mede-oprichter de populaire chat-app in 2014 nog voor een recordbedrag verkocht aan het bedrijf. Ook Apple mede-oprichter Steve Wozniak keerde Facebook de rug toe. Als reactie hierop maakte Facebook privacydata inzichtelijker.

Ook je Facebook-account verwijderen of aanpassen? In onderstaande artikelen helpen we je daar een handje bij:

Lees ook: Tip: zo verwijder je je Facebook-account op je smartphone
Ook interessant: Tip: Zo verwijder je meerdere apps uit je Facebook-account tegelijk

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu