Google maakt inloggen bij websites makkelijker: zo log je in met alleen je vingerafdruk

Michel van 't Klaphek
13 augustus 2019, 9:26
2 min leestijd
Google maakt inloggen bij websites makkelijker: zo log je in met alleen je vingerafdruk

Vanaf nu is het mogelijk om bij sommige Google-diensten in te loggen met niets meer dan je vingerafdruk. Dit gaat niet alleen sneller, maar is ook veiliger. Zo werkt het.

Lees verder na de advertentie.

Fido2: Bij Google-websites inloggen met je vingerafdruk

De nieuwe functie heet officieel Fido2 en werd eerder dit jaar al aangekondigd. Het is vanaf nu voor Pixel-bezitters mogelijk om bij bepaalde Google-apps en websites in te loggen met niets meer dan een vingerafdruk. Over een paar dagen rolt de functie ook uit voor mensen zonder Google-telefoon. Zo kun je het proberen:

  1. Open de Google Chrome-browser op je smartphone;
  2. Ga naar de wachtwoordbeheerder van Google;
  3. Tik op een website om het opgeslagen wachtwoord te bekijken;
  4. Bevestig dat jij het bent via je vingerafdruk.
Fido2 google inloggen vingerafdruk

Het is nog onduidelijk bij welke Google-diensten de nieuwe inlogmethode wel werkt, en bij welke niet. Je moet minstens Android 7.0 (Nougat) op je smartphone draaien. Daarnaast moet je ingelogd zijn op je Google-account en een manier van schermvergrendeling (zoals een vingerafdruk) hebben ingesteld op je toestel.

Lees ook: Tweefactorauthenticatie op Android: dit zijn de beste apps

De voordelen van Fido2

Fido2 is veiliger dan andere vormen van inloggen. Dit heeft te maken met het aantal apps dat jouw vingerafdruk kan opslaan. De nieuwe techniek maakt het mogelijk dat een website van een app (en vice versa) dezelfde vingerafdruk gebruikt, in plaats van een aparte. Dit betekent dat Gmail voortaan maar één vingerafdruk registreert, in plaats van twee. Dit levert minder risico op.

Bovendien wordt je vingerafdruk niet online gedeeld, maar lokaal opgeslagen. Bij het controleren van de vingerafdruk krijgt de app of website waar je probeert in te loggen alleen te weten of de scans overeenkomen, maar geen verdere informatie. Tot slot is Fido2 simpelweg een stuk makkelijker. Je vingerafdruk bevestigen gaat nu eenmaal sneller dan een wachtwoord intypen of patrooncode tekenen.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu