De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

De 4 functietoetsen van Android op een rijtje

Gijs Ettes
26 mei 2014, 13:02
2 min leestijd
De 4 functietoetsen van Android op een rijtje

Op Android-toestellen vind je verschillende soorten functie-toetsen, maar welke zijn er allemaal en wat doen ze? Soms zijn dit fysieke knoppen die klikken als je ze indrukt, maar het kunnen ook softwareknoppen zijn die zich op het display van je toestel bevinden als je dit inschakelt. Dat is handig als je bijvoorbeeld een YouTube-video fullscreen bekijkt: de softwareknoppen verdwijnen zodat het gehele scherm gebruikt wordt voor het tonen van het filmpje.

Lees verder na de advertentie.

Omdat verschillende toestelfabrikanten andere Android knoppen gebruiken, is niet elk toestel hetzelfde. Samsung gebruikt voornamelijk (van links naar rechts) de menu- of multitask-toets, hometoets en terugtoets, HTC en Google de terugtoets, hometoets en multitask-toets en Sony en LG de terugtoets, hometoets en multitask-toets.  Hieronder zetten we op een rijtje wat je allemaal met de Android knoppen op je toestel kunt.

Alle Android knoppen op een rijtje

1. Hometoets

Android knoppen

Met deze knop ga je altijd terug naar het startscherm. Bij oudere HTC-telefoons houd je de hometoets ingedrukt om  het homescreen-overzicht te bekijken en bij oudere Samsung-, Sony- en LG-toestellen om de recente apps weer te geven. Bij meer recente Android-toestellen start je Google Now als je de homeknop even indrukt. De knop zit vaak in het midden van de drie functietoetsen.

2. Menutoets/optietoets

Druk hierop om te zien welke acties beschikbaar zijn. Deze acties zijn afhankelijk van de situatie en de applicatie waarmee je bezig bent. Houd de menutoets bij Samsung ingedrukt om snel iets op te zoeken in de Google zoekbalk. De knop herken je aan de drie steepjes boven elkaar.

3. Terugtoets

Hiermee ga je terug naar het vorige scherm of sluit je een dialoogscherm of menu. De terugtoets zit vaak aan de linkerkant van je toestel en lijkt op een omgekeerd pijltje.

4. Multitask-toets

De multitask-toets is geïntroduceerd met Ice Cream Sandwich (Android 4.0) en geeft je een overzicht van je recente apps, die je met een swipe kunt afsluiten. Vrijwel alle Android-fabrikanten maken gebruik van de multitask-toets die is te herkennen aan de twee vierkantjes die elkaar gedeeltelijk overlappen.

Op zoek naar meer? Check ons overzicht met de populairste Android tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu