6 tips voor veelvoorkomende Samsung Galaxy S5 Lollipop-problemen

Gijs Ettes
11 februari 2015, 13:25
6 min leestijd
6 tips voor veelvoorkomende Samsung Galaxy S5 Lollipop-problemen

Sinds een tijdje is de Android 5.0 Lollipop-update ook voor de Samsung Galaxy S5 beschikbaar, maar niet iedereen is daar even blij mee. In dit artikel geven we je tips om veelvoorkomende problemen  met de update  op te lossen.

Lees verder na de advertentie.

Galaxy S5 Lollipop-problemen oplossen

Regelmatig krijgen we vragen of klachten van Galaxy S5-gebruikers die hun toestel hebben geüpdatet naar Android 5.0. In de meeste gevallen gaat dat goed, maar er zijn ook diverse gebruikers die problemen melden die de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. De meestvoorkomende problemen mét oplossing hebben we hieronder op een rijtje gezet.

1. Te weinig opslagruimte

galaxy s5 android lollipop update

Voor het downloaden en installeren van nieuwe updates is vrije opslagruimte nodig, zeker als je dit via wifi doet. Zorg daarom vóórdat je je Galaxy S5 bijwerkt voor voldoende ruimte, want de update is tussen de 900 en 1000MB groot. Ook spreekt het voor zich dat je toestel voldoende opgeladen moet zijn (tenminste voor 50 procent). Anders loop je het risico dat hij halverwege het proces uitvalt.

Via ‘Instellingen > Opslag’ kun je checken hoeveel ruimte beschikbaar is. Heb je te weinig ruimte, klik dan in het overzicht op ‘Cachegegevens > OK’ om de tijdelijke data die apps opbouwen te wissen. Hierdoor gaat geen belangrijke data verloren. Heb je nog steeds te weinig MB’s, verwijder dan apps die je weinig gebruikt en overweeg om foto’s en video’s tijdelijk elders (bijvoorbeeld op een sd-kaart) op te slaan.

Tot slot kun je de gehele cachepartitie van je S5 wissen. Dit door je door het toestel uit te schakelen, hem opnieuw op te starten door tegelijkertijd volume omhoog + homeknop + powerknop in te drukken. Je start nu de System recovery van waaruit je met de volumetoetsen de juiste menu-optie (‘wipe cache partition’) kunt selecteren. Dit doe je door de powerknop in te drukken. Is dat gebeurd, selecteer dan ‘reboot system now’ om je Galaxy S5 te laten herstarten.

galaxy s5 lollipop

2. Regelmatig crashende apps

Het legen van de caches van apps (zie hierboven) kan problemen oplossen als ze regelmatig vastlopen. Heb je echter nog steeds last van crashende apps, dan is het goed om even Google Play in te duiken en te checken of ze misschien geüpdatet kunnen worden. De laatste update van een app brengt vaak niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar ook talloze bugfixes met zich mee. Dat laatste kan ervoor zorgen dan apps in Android 5.0 soepeler en met minder problemen zijn te gebruiken.

galaxy s5 lollipop

Levert ook het updaten van je apps niks op, dan is het aan te raden om de boosdoeners te verwijderen en opnieuw te installeren. Herstart je Galaxy S5 vervolgens opnieuw op en de problemen zouden verleden tijd moeten zijn. Het laatste redmiddel is om de fabrieksinstellingen te herstellen, maar houd er dan wel rekening mee dat al je apps, bestanden, foto’s en andere belangrijke data verloren gaan.

Zorg dus eerst voor een back-up door bijvoorbeeld je S5 aan een computer te hangen en data over te zetten. Ga vervolgens naar ‘Instellingen > Back-up maken en terugzetten > Standaardgegevens herstellen’ en tik vervolgens op ‘Apparaat resetten’.

3. Problemen met de wifi-verbinding

Screenshot_2015-02-11-09-50-11

Sommige Android-gebruikers melden na het updaten naar Android 5.0 dat hun wifi-verbinding minder stabiel is. Hierdoor valt de verbinding regelmatig weg en loopt ook de accuduur sneller terug. Een goede oplossing hiervoor is er helaas nog niet; het blijft vooralsnog wachten op een update voor Lollipop die het wifi-probleem oplost. Zorg in ieder geval via ‘Instellingen > Toestel-info > Software-update’ dat ‘Automatisch bijwerken’ (wel alleen via wifi) is ingeschakeld. Op die manier weet je zeker dat je toestel altijd de laatste, en dus meest stabiele versie van Android heeft.

Wil je voorkomen dat de Galaxy S5 zomaar tussen wifi-netwerken gaat wisselen, schakel dan via ‘Instellingen > Wi-Fi’ de functie ‘Slimme netwerkwissel’ uit. Tik vervolgens vanuit hetzelfde scherm op de optieknop rechtsboven en op ‘Geavanceerd’. Haal daarna het vinkje achter ‘Scannen altijd toestaan’ weg. Je accu zal je dankbaar zijn!

Tot slot kun je proberen om je wifi-netwerk te vergeten (door er even op te drukken) en opnieuw ermee te verbinden. Ook kun je overwegen om je router te resetten of de fabrieksinstellingen van je toestel te herstellen (zie tip 2) als de wifi-problemen aanhouden.

4. Teruggelopen accuduur

Screenshot_2015-02-11-10-01-23

Het uitschakelen van de functies ‘Slimme netwerkwissel’ en ‘Scannen altijd toestaan’ in de wifi-instellingen kan al voordelig zijn voor je accuduur. Ga echter ook na of alle apps op je toestel van een update zijn voorzien die ze optimaliseert voor de nieuwe Android-versie. Is dat niet het geval, dan kun je desbetreffende apps beter even verwijderen en pas weer installeren als ze vlekkeloos werken met Lollipop.

Zorg daarnaast dat je toestel over voldoende opslagruimte beschikt en leeg het cachegeheugen (zie tip 1). Ga ook kritisch na welke verbindingen ingeschakeld mogen blijven (bijvoorbeeld wifi en mobiele gegevens) en welke in principe uit mogen (locatie, bluetooth, nfc). Dit kan via het snelle instellingenmenu dat je ziet als je de menubalk naar beneden trekt. Ook via de instellingen van je S5 heb je de mogelijkheid om verbindingen in en uit te schakelen.

5. ‘Verdwenen’ stille modus

Vóór de update naar Lollipop was het mogelijk om met een sneltoets te kiezen tussen `Melodie`, `Trillen` of `Stil`. Na de update verdween laatstgenoemde optie en dat leidde bij veel gebruikers tot irritatie. Gelukkig is er in de nieuwe Android-versie wel een optie je Galaxy S5 op stil te zetten door zogenoemde onderbrekingen uit te zetten. Doorloop daarvoor onderstaande stappen:

  • Veeg op je Galaxy S5 van boven naar beneden om het snelle instellingen-paneel te activeren;
  • Druk op het knopje rechtsboven om alle sneltoetsen te tonen;
  • Tik onderaan het scherm op de sneltoets `Alles`.

Door op de `Alles`-sneltoets te tikken, kies je automatisch voor de optie `Geen`. Hierdoor heb je geen last meer van onderbrekingen (en dus notificaties). Wil je bepalen welke notificaties je alsnog ontvangt, zoals belangrijke oproepen of berichten, dan kun je in het snelle instellingen-paneel voor `Prioriteit` kiezen. Hiermee bepaal je zelf welke notificaties belangrijk zijn en toegelaten worden, terwijl je het toestel op stil hebt staan.

6. Andere problemen

Galaxy S5 op stil

Hierboven hebben we vijf van de meest voorkomende Galaxy S5 Lollipop-problemen besproken, maar het kan natuurlijk voorkomen dat de problemen bij jou wat specifieker zijn. Toch verdient het de voorkeur om de tips eens te proberen, want met bijvoorbeeld een herstart van je toestel of het legen van het cachegeheugen is een hoog narigheid te verhelpen.

Heb je alles al geprobeerd, dan is het herstellen van de fabrieksinstellingen een laatste redmiddel. Je gegevens gaan dan verloren (behalve als je een back-up maakt), maar het voordeel is dat je weer een fris nieuw toestel hebt dat hopelijk probleemloos werkt.

→ Check  ook ons overzicht met 10 handige Lollipop tips.

Het laatste nieuws over de Galaxy S5

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu