In 6 stappen Android-toestel als opslagmedium gebruiken

Gijs Ettes
5 april 2014, 14:32
2 min leestijd
In 6 stappen Android-toestel als opslagmedium gebruiken

Wist je dat je je Android-toestel ook kan gebruiken als opslagmedium voor je pc of Mac? De meeste Android smartphones en tablets beschikken over een aantal gigabyte aan opslaggeheugen, dat bovendien is uit te breiden met een micro-sd-kaartje. Op die manier kun je bestanden en multimedia tijdelijk op je smartphone of tablet zetten als je ruimte tekort komt op je pc.

Lees verder na de advertentie.

Maar je kunt je toestel ook als ‘usb-stick’ gebruiken zodat je altijd je belangrijkste bestanden bij de hand hebt. Je smartphone is immers nooit ver weg. Door onderstaande tips te doorlopen, stel je je Android-toestel in als (extra) opslagmedium en kun je de ruimte die het apparaat biedt optimaal benutten.

De manier waarop je USB massaopslag instelt verschilt per toestel, maar in het algemeen werkt het als volgt: je sluit je Android-toestel via een kabeltje aan op de computer en krijgt dan een melding met de vraag of je USB-opslag wilt inschakelen, het toestel wilt mounten als schijf of op welke manier je het toestel wilt laten verbinden.

USB-opslag inschakelen

android usb
  1. Bij sommige oudere Android-toestellen en -versies is het nodig dat je het externe geheugen handmatig beschikbaar stelt.
  2. Na het aansluiten trek je aan de notificatiebalk, waar je de optie ‘USB Aangesloten’ te zien krijgt.
  3. Tik je daarop, dan zie je een scherm met de opties ‘Koppelen’ of ‘Niet koppelen’.
  4. Koppelen is een term die veel mensen beter kennen als ‘mounten’.
  5. Wil je bestanden tussen je computer en je telefoon kopiëren, kies dan voor het koppelen.
  6. Je geheugenkaartje verschijnt nu als een opslagruimte op je computer.

Je kunt er vervolgens bestanden naartoe kopiëren of eraf halen. Ben je klaar, vergeet dan niet om de koppeling weer af te sluiten. Dit doe je door weer aan de notificatiebalk te trekken en daarna ‘Uitschakelen’ te klikken.

Toestel mounten als media-apparaat of camera

Android-toestel als opslagmedium

Bij de nieuwere toestellen (voornamelijk Samsung) wordt de externe opslag automatisch gemount. Je kunt dan de notificatiebalk naar beneden trekken en drukken op Gekoppeld als media-apparaat/camera. Je komt dan in een venster waar je kunt selecteren hoe je het apparaat wilt koppelen.

Mounten als media-apparaat is voornamelijk handig wanneer je bestanden op je telefoon wilt zetten (muziek, filmpjes, ringtones), de camera-optie is gebruikelijk als je foto’s van je Android-toestel wilt importeren.

Oudere smartphones of tablets koppelen

Wanneer je een ouder HTC-toestel met een computer verbindt, vraagt de smartphone of je alleen wilt opladen of het toestel als diskdrive wilt koppelen. Daarnaast kun je kiezen om HTC Sync Manager te starten en het internet van je telefoon met de pc te delen en vice versa.

Bij sommige oudere smartphones en tablets voorloopt dit proces vergelijkbaar. Volg de instructies op het scherm en je zult merken dat er weinig mis kan gaan.

Op zoek naar meer? Check ons overzicht met de populairste Android tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu