De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Gids: Ik wil aan mijn geestelijke gezondheid werken via mijn smartphone

Erwin Vogelaar
4 maart 2019, 19:22
5 min leestijd
Gids: Ik wil aan mijn geestelijke gezondheid werken via mijn smartphone

Iedereen stelt eigen doelen om zichzelf te verbeteren. Android Planet helpt een handje op weg met verschillende gidsen rond deze doelen. In deze editie: ik wil aan mijn geestelijke gezondheid werken .

Lees verder na de advertentie.

Smartphones en je geestelijke gezondheid: apps en tips

Bij goede voornemens en smartphones kun je verschillende kanten op. Bijvoorbeeld meer sporten, productiever zijn of juist je smartphone minder gebruiken. In deze gids kijken we hoe jij je Android-telefoon inzet om aan je geestelijke gezondheid te werken.

Apps voor je geestelijke gezondheid

De belangrijkste manier om van je smartphone een apparaat te maken dat goed is voor je geestelijke gezondheid, is via apps. Let wel op: Apps zijn geen alternatief voor therapie. Deze apps kunnen je helpen om je hoofd van dag tot dag wat meer georganiseerd en rustig te krijgen, maar doen dat als aanvulling op hulp van een professional.

1. VGZ Mindfulness Coach

Deze app van VGZ geeft je een programma van vijf weken met oefeningen. Grotendeels draaien deze oefeningen om meditatie en ademhaling, maar denk ook aan een sessie waardoor je bewust wordt over wat bellen met je doet. Of een oefening waarin je leert om beter om te gaan met wachten. De app kun je gewoon gebruiken als je niet verzekerd bent bij VGZ.

Download VGZ Mindfulness Coach in de Play Store (gratis)

geestelijke gezondheid apps

2. MijnZorgApp

In de MijnZorgApp staan alle afspraken die je hebt gemaakt bij je therapeut, mits de praktijk is aangesloten bij de app. Ook zijn via de app oefeningen te doen. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van een vragenlijst over hoe het met je gaat. Tevens vind je in de MijnZorgApp telefoonnummers van de praktijk, zodat je snel contact kunt maken.

Download MijnZorgApp in de Play Store (gratis)

3. 7 Cups

Via deze app kom je in contact met iemand die wil luisteren. Zowel vrijwilligers als professionals zitten klaar om jouw chats te lezen en te reageren. De app is enkel in het Engels te gebruiken, maar luisteraars zijn er in verschillende talen te vinden. Praten is gratis en anoniem, dus de makkelijkste manier om snel met iemand in gesprek te raken die echt wil luisteren naar hoe het met jou gaat.

Download 7 Cups in de Play Store (gratis)

4. Headspace

Mediteren is een fijne manier om je hoofd te kalmeren en bijvoorbeeld angstgedachten in je hoofd even geen ruimte geven. Toch kan het hele idee van meditatie vrij zweverig overkomen. De app Headspace leert je via audio (wel in het Engels) heel concreet hoe je in een korte periode al je aandacht op je ademhaling legt.

Het zijn lessen zonder dwang. Lukt het niet? Geen probleem. Je hebt in ieder geval een moment voor jezelf genomen en morgen is er weer een dag.

Download Headspace in de Play Store (gratis)

geestelijke gezondheid apps

5. Daylio

Daylio stelt je elke dag de vraag hoe jij je voelt. Dat geef je aan met een smiley, waarna je met icoontjes laat weten waar je mee bezig bent geweest. Het idee is dat je na een tijdje ziet hoe je gemoedstoestand zich heeft ontwikkeld en waarom dat zo was. Daar kun je van leren, of je laat de resultaten zien tijdens therapie om er verder over te praten.

Download Daylo in de Play Store  (gratis)

Instellingen en tips

Naast apps zijn er nog meer manieren om aan je geestelijke gezondheid te denken. Deze tips helpen je verder op weg.

Beheer je notificaties

Notificaties zijn een belangrijke manier om de hoeveelheid keren dat je smartphone je stoort te beperken. Zorg ervoor dat je alleen de notificaties ontvangt die je nodig hebt en gebruik ‘niet storen’ als je niet gestoord wil worden. Wil je hier wat meer controle over, dan kun je vanaf Android 9.0 (Pie) de niet storen-knop op het paneel ingedrukt houden om de instellingen te wijzigen.

Je hoeft namelijk niet altijd direct bereikbaar te zijn. Dat klinkt misschien logisch, maar omdat onze smartphone bijna altijd dichtbij is, voelen we vaak genoodzaakt om direct te reageren als we een bericht krijgen. Dat hoeft echt niet. Gun jezelf een periode om na te denken, of helemaal niet te reageren.

Sinds Android 8.0 (Oreo) biedt het besturingssysteem ook hele handige notificatiekanalen. Via deze kanalen bepaal jij wat voor notificaties apps mogen versturen. Lees meer over Android-notificatiekanalen.

Maak afspeellijsten met muziek

Muziek kan helpen om je rustig of juist vrolijk te maken. Maak voor deze gelegenheden afspeellijsten in je muziek-app naar keuze met liedjes waar jij van kalmeert, of juist helemaal van uit je dak gaat. Dan heb je ze direct bij de hand als je ze nodig hebt.

Duik in een game

Soms moet je even weg van je omgeving, maar heb je daar de mogelijkheid niet voor. Duik dan in een rustgevende game, waar je even al je focus op kunt leggen terwijl je jouw omgeving negeert. Denk bijvoorbeeld aan Animal Crossing: Pocket Camp of Threes, of ga een stukje lopen met Pokémon GO.

Ook een mooie optie is #SelfCare. In deze game blijf je in een slaapkamer waar allerlei objecten liggen. Je ruimt een beetje op, geeft de planten water en doet ademhalingsoefeningen. Je enige doel is om je beter te voelen.

Download #SelfCare in de Play Store (gratis)

#SelfCare: Let's stay in bed all day

Heb jij nu dringend hulp nodig? Bel dan zelfmoordpreventie op 0900-0113 of chat op de website 113.nl.

Ben je dit jaar op zoek naar meer productiviteit? Check dan onze gids voor apps en tips om productiever met je smartphone te leven. We hebben ook een gids om gezonder te leven met je smartphone, of als je hulp zoekt met je smartphone minder gebruiken.

Lees meer in ons maandthema Gezondheid

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu