Beveiligingsgids: zo bescherm je jouw Android-smartphone

Thomas Haenen
6 maart 2019, 19:28
18 min leestijd
Beveiligingsgids: zo bescherm je jouw Android-smartphone

Android komt regelmatig in opspraak als beveiligingsonderzoekers weer een nieuw lek in het besturingssysteem hebben ontdekt. Maar hoe beveilig je jouw Android-smartphone, en wat kun je doen tegen gevaarlijke apps? In onze Android-beveiligingsgids leggen we het allemaal uit.

Lees verder na de advertentie.

1. Waarom moet je je Android-smartphone beveiligen?

Je smartphone staat vol met persoonlijke, belangrijke gegevens. Van privéfoto’s tot je bankdetails tot je wachtwoorden: als er één apparaat is dat bijna al je geheimen kent, dan is het wel je mobieltje. Daarom is het wel zo belangrijk dat je Android-smartphone goed beschermd is.

Hoewel Google, fabrikanten en hardwaremakers er alles aan doen om Android zo veilig mogelijk te maken, komt het helaas toch geregeld voor dat kwaadwillenden privégegevens buit maken. Soms doordat een app opeens een beveiligingslek blijkt te hebben, maar vaak genoeg ook omdat gebruikers slechte wachtwoorden gebruiken of zelfs hun gegevens helemaal niet afschermen. Door je smartphone preventief te beveiligen én zelf op mogelijke gevaren te letten, ben je een stuk beter beschermd.

Gids Android-smartphone beveiliging

In deze Android-beveiligingsgids nemen we enkele van de meest veelvoorkomende gevaren met je door, van gevaarlijke apps tot onbetrouwbare mails. Ook bespreken we wat de beste manieren zijn om je smartphone te beveiligen. Is een pincode wel genoeg, of moet je toch met een vpn, tweefactorauthenticatie en encryptie aan de slag? In deze gids leggen we het je uit. Ook verwijzen we je door naar uitgebreidere artikelen over specifieke onderwerpen, mocht je meer willen weten over een bepaald thema.

Inhoudsopgave Android-smartphone beveiligingsgids

  1. Waarom moet je je Android-smartphone beveiligen?
  2. Hoe herken ik een gevaarlijke Android-app?
  3. Hoe werken de app-machtigingen van Android?
  4. De gevaren van apk-bestanden en apps buiten de Play Store
  5. Wat doet Google Play Protect?
  6. Moet ik een antivirus-app op mijn smartphone installeren?
  7. Wat zijn beveiligingsupdates?
  8. Hoe herken ik een phishing mail?
  9. Hoe herken ik een gevaarlijk wifi-netwerk?
  10. De beste wachtwoordmanagers voor Android-smartphones
  11. Wat is tweefactorauthenticatie?
  12. Wat doet een virtual private network-app?
  13. De beste vpn-apps voor Android-smartphones
  14. Hoe verberg ik mijn notificaties?
  15. Wat is end-to-end-encryptie?
  16. Wat is de veiligste manier om mijn smartphone te vergrendelen?
  17. Wat doe ik als mijn smartphone gestolen is?
  18. Wat doe ik als ik mijn smartphone wil verkopen?

2. Hoe herken ik een gevaarlijke Android-app?

Vrijwel alle apps download je via de Play Store. Inmiddels vind je daar meer dan twee miljoen applicaties. Hoewel Google continu alle apps scant op mogelijke gevaren, komt het helaas toch regelmatig voor dat er malware in de Play Store opduikt. Daarvoor moet je goed oppassen, want zo’n app kan bijvoorbeeld meekijken wat je allemaal op je smartphone doet, of in het geniep wachtwoorden doorsturen.

Het overgrote deel van alle apps in de Play Store is veilig. De kans dat je in plaats van WhatsApp opeens een virus downloadt, is dus minimaal. Het is vooral zaak om je gezond verstand te gebruiken. Als een app dingen belooft die te mooi zijn om waar te zijn, zet ‘m dan niet op je smartphone. Staan er rare afbeeldingen bij, een onleesbare tekst in slecht Engels of Nederlands, of andere twijfelachtige inhoud, dan moet je op z’n minst grondig controleren voor je begint met downloaden.

Gids Android-smartphone beveiliging

Ook je medegebruikers kunnen helpen. In de Play Store is te zien hoe vaak een app gedownload is. Als je bijvoorbeeld een app hebt geopend die WhatsApp pretendeert te zijn, maar slechts 10.000 downloads heeft, dan gaat het waarschijnlijk om een nep-app. En controleer de recensies. Krijgt een applicatie veel negatieve reviews met lage beoordelingen, laat hem dan links liggen.

→ Lees ook: zo herken je gevaarlijke Android-apps in de Play Store

3. Hoe werken de app-machtigingen van Android?

Als een app eenmaal op je smartphone staat, heeft Android verschillende manieren om je te beveiligen. Je moet expliciet toestemming geven voor de verschillende onderdelen van je toestel. Dat worden de ‘machtigingen’ (of ‘permissies’) genoemd. Open je een app voor de eerste keer, of probeer je een specifieke functie uit, dan verschijnt er een pop-up in beeld om de machtiging te vragen.

android app-machtigingen

Zo heeft WhatsApp toegang tot je camera nodig om foto’s te maken, terwijl Facebook je contacten wil zien om meer vrienden toe te voegen. Maar als een zaklamp-app vraagt om permissie voor het versturen van sms-berichten, dan kun je maar beter weigeren.

Ook heeft een nieuws-app doorgaans geen toegang tot je microfoon nodig. Bij twijfel weiger je gewoon, zelfs als het een veilige app is. De app blijft vaak gewoon functioneren, alleen zijn sommige functies niet beschikbaar.

Waarom je goed op de app-machtigingen van Android moet letten

4. De gevaren van apps buiten de Play Store en apk-bestanden

Android is een erg open besturingssysteem, en dat heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel is dat je ook apps van buiten de Play Store kunt downloaden, zoals Fortnite. Jij beslist zelf welke apps je wel en niet op je toestel zet, en daar heeft Google of de fabrikant niets over te zeggen.

Helaas kan Google je ook niet beschermen tegen dit soort apps. Kwaadwillenden kunnen de installatiebestanden (of apk-bestanden) volstoppen met virussen, en omdat ze niet in de Play Store staan, worden ze niet gekeurd door Google. De ingebouwde virusbescherming van je smartphone stopt ‘m hopelijk wel, maar lang niet altijd. Download en installeer dus alleen dit soort installatiebestanden als ze van een veilige, betrouwbare bron komen.

5. Wat doet Google Play Protect?

Google zet stappen om gevaarlijke apps op je smartphone sneller en beter te herkennen. Dat doen ze met Play Protect, een functie die sinds Android 8.0 (Oreo) ingebouwd zit op alle Android-smartphones.

Play Protect scant je toestel en alle apps die erop staan regelmatig op schadelijke code. Ontdekt Google schadelijke apps? Dan krijg je daar een waarschuwing over. Apps die bij Google bekend zijn als zeer schadelijk, worden automatisch van je toestel verwijderd. Andere keren kun je er zelf voor kiezen om de app te verwijderen.

→ Lees ook: wat is Google Play Protect?

6. Moet ik een antivirus-app op mijn Android-smartphone installeren?

Helaas is Google Play Protect geen perfecte virusscanner. Uit een onderzoek van AV-Test bleek dat de dienst slechts zo’n 70 procent van alle malware stopt. Google doet er alles aan om dat percentage te verhogen, en als je vooral vanuit de Play Store downloadt, blijf je aardig veilig.

Veel gebruikers hebben waarschijnlijk al genoeg aan de ingebouwde virusherkenning van de meeste Android-smartphones. Toch kan het geen kwaad om een andere antivirus-app te downloaden om je bescherming op te schroeven. Maar let op: gebruik dan wel een betrouwbare app, want met louche antivirus-software loop je alleen maar meer risico. Twee van onze favorieten zijn ESET en Bitdefender.

Bitdefender Mobile Security

beste antivirus-apps

Met Bitdefender Mobile Security heb je een heel fijn antiviruspakket op je smartphone. De app heeft onder andere een malwarescanner en kan een pincode over je gevoelige apps plaatsen. Ook houdt de app goed in de gaten of er in je browser niets raars gebeurt. Bitdefender kan zelfs Android Wear gebruiken om je smartphone te beschermen.

De app laat de smartwatch trillen als je te ver van je smartphone bent verwijderd, waarna je met een druk op je smartwatch je smartphone een luid geluid kan laten maken. Naast dat Bitdefender je goed beschermt, is het ook belangrijk dat de app je toestel niet teveel belast.

Je maakt gebruik van Bitdefender voor een euro per maand. De app is ook twee weken gratis te proberen, zodat je kunt checken of het je geld waard is.

Download Bitdefender Mobile Security in Google Play (gratis)

ESET

ESET icoon

ESET heeft duidelijke voor- en nadelen. Aan de ene kant doet de app wat hij moet doen en biedt het LiveGrid-systeem duidelijke meerwaarde. Ook is het een fijn idee om altijd een extra ‘controleur’ achter de hand te hebben. De antivirus-app is daarom vooral fijn voor kinderen en mensen die minder thuis zijn in de wereld van smartphones, die bijvoorbeeld op dubieuze sites met malware terechtkomen.

Aan de andere kant oogt ESET behoorlijk gedateerd en zitten veel functies al standaard in Android verwerkt. ESET is een freemium-app: sommige onderdelen zijn gratis, maar de meeste functies kosten geld. Voor tien euro per jaar sluit je een abonnement voor vijf Android-apparaten af. Je kunt de app een maand lang gratis proberen.

Download ESET in Google Play (gratis)

7. Wat zijn Android-beveiligingsupdates?

Elke software heeft kwetsbaarheden, het is bijna onmogelijk om dat te voorkomen. Android loopt op duizenden verschillende smartphones, tablets en andere apparaten. Voor al die apparaten moet Android aangepast worden, en daarbij gaat nog wel eens wat mis. Daarom brengt Google maandelijks updates uit om tegen deze beveiligingslekken op te treden.

Deze Android-beveiligingsupdates worden door Google altijd in de eerste week van de maand uitgebracht. Doorgaans worden enkele kleine kwetsbaarheden in alle onderdelen van de software aangepakt, nog voordat hackers deze lekken hebben kunnen misbruiken. Het is vervolgens aan fabrikanten om deze updates uit te rollen voor hun smartphones.

android beveiligingsupdate

Fabrikanten zijn niet verplicht om deze beveiligingsupdates maandelijks uit te brengen. Veel doen dat echter wel. Zo brengen onder andere Samsung, Nokia en Sony zowat maandelijkse updates uit voor bijna al hun toestellen.

In de regel geldt dat duurdere smartphones elke maand een update ontvangen tot twee of zelfs drie jaar na de release. Ga je voor een goedkoper toestel van minder dan 300 euro, dan verschijnt de update meestal maar één keer per kwartaal. Android Planet zet elke week alle updates die zijn verschenen op een rijtje, dus houdt ons in de gaten.

→ Dit komt er kijken bij het maken van een beveiligingsupdate

8. Hoe herken ik een phishing mail?

Phishing-mails zijn berichtjes die zich voordoen alsof ze van een bekende partij komen, maar die je eigenlijk proberen op te lichten. Denk bijvoorbeeld aan een nepmailtje van Albert Heijn dat je gratis producten mag ophalen, of een bericht van je bank dat je rekening gehackt is. De verzenders hopen dat je uit enthousiasme of paniek de mail opent, en daar snel gegevens zoals je wachtwoord en pincode invult.

phishing-e-mails

Op smartphones zijn deze e-mails op unieke manieren gevaarlijk. Bijvoorbeeld omdat je niet, zoals achter je computer, even makkelijk met je muis over een linkje kan zweven om te zien wat er achter schuilt. Tevens kunnen smartphones met één verkeerde link overgenomen worden.

Meestal zijn deze phishing-mails gelukkig makkelijk te checken. Controleer bijvoorbeeld of het mailadres wel klopt, en of er raar taalgebruik in het bericht staat. Klik nooit zomaar op een link, zonder eerst te kijken waar die heen gaat. Bovendien zullen banken, de overheid en andere belangrijke instanties eigenlijk nooit zomaar om je pincode of wachtwoord vragen.

→ Lees ook: 6 tips om phishing-mails te herkennen

9. Hoe herken ik een gevaarlijk wifi-netwerk?

Steeds vaker zijn gratis en openbare wifi-netwerken het doelwit van criminelen. Zij maken bijvoorbeeld een eigen openbaar wifi-netwerk aan dat voor iedereen toegankelijk is. Vervolgens is het voor kwaadwillenden relatief makkelijk om al je activiteit op dit netwerk bij te houden, en zo toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens.

Daarom is het slimmer om via je 4G-verbinding te internetten: stukken veiliger, en in – in het geval van openbare wifi-netwerken – ook aanzienlijk sneller. Heb je een kleine databundel en besluit je toch een openbaar wifi-netwerk te gebruiken, let dan wel goed op. Geef niet zomaar overal toegang voor tijdens het inloggen, en gebruik een vpn om je internetverkeer te versleutelen.

→ 4 tips om veiliger openbare wifi-netwerken te gebruiken

Hoe bescherm ik de gegevens op mijn smartphone?

Genoeg zorgen over de buitenwereld: als jij je smartphone goed beschermt, loop je een stuk minder risico. Onderstaande stappen klinken misschien als veel werk, maar binnen een paar uurtjes heb je die wachtwoordmanager, vpn en encryptie allemaal ingesteld. En dan weet je redelijk zeker dat al je gevoelige gegevens niet opeens op straat komen te liggen.

10. Wat zijn de beste wachtwoordmanagers voor Android-smartphones?

Ben jij nog iemand die overal op internet hetzelfde wachtwoord gebruikt, hooguit met wat kleine variaties? Dan is het tijd om snel voor een wachtwoordmanager te kiezen. Daarmee stel je namelijk veel ingewikkeldere, moeilijk-te-kraken-wachtwoorden in voor alle sites en apps die je regelmatig gebruikt.

Met een wachtwoordmanager stel je één ingewikkeld wachtwoord in voor je virtuele kluis. Daar bewaar je vervolgens alle wachtwoorden voor andere sites. De apps kunnen complexe wachtwoorden met de meest willekeurige tekens voor je genereren op al die sites. Ook herinneren de apps je regelmatig om oudere wachtwoorden een keer bij te werken, mocht er iets gekraakt worden. Onze favorieten zijn LastPass en 1Password, maar er zijn ook nog andere opties.

1Password

wachtwoord-apps

1Password is één van de bekendste wachtwoord-apps, met ondersteuning voor verschillende platformen. Naast voor de hand liggende features als het automatisch genereren van wachtwoorden, is de app voorzien van een paar functies die niet in andere apps terugkeren. Zo kun je met de reismodus tijdelijk al je gevoelige gegevens van je apparaat wissen, en kun je ook creditcardgegevens en andere belangrijke data in de 1Password-kluis opslaan.

1Password is 30 dagen gratis te gebruiken en kost zo’n drie euro per maand na die periode. Een fijne extra is dat de 1Password-app volledige ondersteuning heeft voor Autofill in Android 8.0 (Oreo), waardoor hij naadloos je gegevens voor je invult.

Download 1Password in de Play Store (gratis)

LastPass

wachtwoord-apps

LastPass is een volledig uitgeruste wachtwoord-app, die aan de behoeften van de meeste gebruikers voldoet. De app vult automatisch wachtwoorden in, kan veilige notities bewaren en is te beveiligen met de vingerafdrukscanner van je smartphone. Daarnaast helpt de app je met het genereren van veilige wachtwoorden voor alle websites en apps waar je een account hebt.

De meeste functies van LastPass zijn gratis te gebruiken, maar er is ook een Premium-versie beschikbaar. Deze kost ongeveer twee tientjes per jaar en biedt onder meer toegang tot je account in noodgevallen en 1GB aan versleutelde opslagruimte. Het beheren, opvragen en automatisch invullen van wachtwoorden is daarentegen gewoon mogelijk met de gratis versie.

Download LastPass in de Play Store (gratis)

→ Check andere wachtwoordmanagers voor Android-smartphones

11. Wat is tweefactorauthenticatie en hoe stel ik dit in?

Helaas biedt een wachtwoord alleen tegenwoordig niet voldoende bescherming. Wordt er ergens op het internet een database vol wachtwoorden gekraakt, dan ben je namelijk al gauw de pineut.

Daarom kun je voor de allerbelangrijkste diensten maar beter tweefactorauthenticatie instellen. Dan moet je namelijk een tweede, continu veranderende code invoeren om in te loggen. Die code is alleen zichtbaar op een eigen apparaat.

Er zijn verschillende opties voor tweefactorauthenticatie, of 2FA. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je de tweede code via sms toegestuurd krijgt. Er zijn echter ook 2FA-apps waar je je account aan koppelt, die vervolgens continu nieuwe codes tonen. Die tweede optie is net wat veiliger, omdat sms’jes onderschept kunnen worden door kwaadwillenden.

Het is heel verstandig om in ieder geval je Google-account met tweestapsverificatie te beschermen. Heel veel is immers via die account te onderscheppen. Van Gmail tot Google Foto’s tot je Android-smartphones: bijna alles zit eraan gekoppeld. Maar ook voor WhatsApp, Facebook, Telegram en zelfs sommige banken kun je tegenwoordig 2FA instellen.

→ Dit zijn de 3 beste tweefactorauthenticatie-apps voor Android-smartphones

12. Wat doet een virtual private network-app of VPN-app?

VPN’s versleutelen je verbinding en laten internetverkeer verlopen via een eigen server die veelal geen informatie bijhoudt. Ze helpen je om pottenkijkers buiten de deur te houden door al je internetverkeer via een soort afgeschermde tunnel te sturen. Het versleutelt en anonimiseert je internetverkeer en maakt het tegelijkertijd vrijwel onmogelijk om je locatie te achterhalen.

Een VPN biedt de mogelijkheid om je internetgebruik te verbergen voor anderen, waardoor je privacy gewaarborgd blijft en je jezelf beveiligt tegen potentiële dreigingen. Daarnaast kun je een VPN gebruiken om je locatie te verhullen. Soms gebruik je een VPN bijvoorbeeld om een videodienst zoals Hulu te gebruiken, die in Nederland niet werkt. Maar het is ook handig om je ip-adres te verhullen: met een VPN weet namelijk niemand welke websites je allemaal bezoekt, zelfs je provider niet. Het grote nadeel is dat een VPN je internetverbinding soms wat langzamer maakt, omdat al je internetverkeer in feite via een omleiding gaat.

13. Wat is de beste VPN-app voor Android-smartphones?

Er zijn een heleboel gratis VPN-apps in de Play Store te vinden. Die raden we echter af. In veel gevallen verzamelen die namelijk zelf nog al je internetgegevens, en verkopen ze die door om geld te verdienen. Wil je zeker zijn dat al je gegevens afgeschermd blijven, dan zul je een klein bedrag moeten betalen.

Pia

Wij raden Private Internet Access (PIA) aan, maar je kunt natuurlijk ook voor andere apps kiezen. PIA biedt veel functies voor een vrij schappelijke prijs en is bovendien gebruiksvriendelijk. Voor een vast maandelijks bedrag kun je vijf apparaten tegelijkertijd met de VPN verbinden, is je verbinding versleuteld en is er ondersteuning voor P2P- en VoIP-diensten, zoals uTorrent en Skype. Daarnaast is er geen limiet op de snelheid of het verbruik, waardoor je met PIA relatief veilig torrents kunt downloaden.

Download Private Internet Access in de Play Store (gratis)

14. Hoe verberg ik mijn notificaties?

Op de meeste Android-smartphones zijn je notificaties standaard op je lockscreen te zien. Dat brengt gevaren met zich mee. Gebruik je bijvoorbeeld tweestapsverificatie voor je Google-account, dan is de vereiste code op je lockscreen zichtbaar, zonder het toestel te hoeven ontgrendelen.

Gelukkig is er een optie die betere bescherming biedt. Op vrijwel alle Android-smartphones kun je de inhoud van je notificaties verbergen. Je ziet dan alleen welke apps nieuwe meldingen hebben, maar de inhoud wordt pas zichtbaar als je je toestel ontgrendelt. In onderstaande tip leggen we uit hoe je dat instelt.

→ Lees verder: zo verberg je notificaties op je Android-smartphones

facebook-encryptie

15. Wat is end-to-end encryptie?

Met end-to-end-encryptie worden je gesprekken versleuteld, wat betekent dat ze alleen door jou en de ontvanger van je berichten gelezen kunnen worden. Zonder die versleuteling is het in theorie voor kwaadwillende partijen mogelijk om berichten te onderscheppen.

Wil je zeker zijn dat er niemand meekijkt, gebruik dan een chat-app met end-to-end-encryptie. Dat is gelukkig vrij makkelijk te fixen, omdat steeds meer apps het ondersteunen. WhatsApp, de populairste berichtendienst van het moment, heeft het zelfs standaard aan staan voor iedereen. Bij sommige andere apps, zoals Facebook Messenger, moet je het eerst zelf inschakelen.

16. Wat is de veiligste manier om mijn smartphone te vergrendelen?

Om te zorgen dat niet zomaar iedereen jouw smartphone kan oppakken en je apps en berichtjes bekijkt, stel je een schermvergrendeling in. Vroeger deed je dat enkel via een pincode. Tegenwoordig heb je de beschikking tot een heel arsenaal aan middelen. Welke kun je het beste gebruiken? We hebben de plus- en minpunten van de populairste methodes op een rijtje gezet.

Pincode: de simpelste, meest bekende schermvergrendeling. Probeer wel, mits je smartphone dit ondersteunt, te kiezen voor zes cijfers in plaats van vier. Net als bij wachtwoorden geldt bij pincodes namelijk: langer is veiliger. Het nadeel is dat het relatief makkelijk is voor iemand om mee te kijken, en zo je code te kraken.

Patroon: werkt eigenlijk hetzelfde als de pincode. Als je een ingewikkeld patroon kiest is het een stuk moeilijker voor iemand om mee te kijken, maar helemaal waterdicht is het nog steeds niet.

oneplus 6t review

Vingerafdrukscanner: deze vind je terug op steeds meer apparaten, en over het algemeen zijn ze erg snel en veilig. Het is moeilijk, maar niet helemaal onmogelijk om deze voor de gek te houden.

Gezichtsherkenning en irisscanners: bijna alle Android-smartphones bieden tegenwoordig gezichtsherkenning. Maar let op: dat is, zeker op goedkope toestellen, lang niet zo veilig als je misschien denkt. Vaak wordt namelijk de selfiecamera gebruikt om een foto te maken van je gezicht, en die te vergelijken met een eerder gemaakte foto. Zulke gezichtsherkenning is heel gemakkelijk te omzeilen met een foto.

Steeds meer smartphones worden daarom uitgerust met gezichtsherkenning op basis van biometrische sensoren. Zo heeft de Huawei Mate 20 Pro een dieptecamera die het verschil ziet tussen een platte foto en een echt gezicht, net als bijvoorbeeld Face ID op de iPhone.

Ook zijn er camera’s die hitte waarnemen: van een mens komt immers veel meer warmte af dan een afgedrukte foto. Deze camera’s zijn nagenoeg onmogelijk om te omzeilen (tenzij je een identieke tweelingbroer of -zus hebt) en dus doorgaans de veiligste optie. Wel zijn ze vaak wat langzamer dan een vingerafdrukscanner en werken ze minder goed in het donker.

Google Smart Lock: een handige alternatieve vergrendelingsmethode van Google. Met Smart Lock stel je bijvoorbeeld in dat je toestel automatisch ontgrendeld wordt als een bepaald bluetooth-apparaat in de buurt is (zoals je koptelefoon) of als je op een bepaalde locatie bent (thuis). Handig naast de bestaande methodes, maar niet heel veilig: steelt iemand ook je koptelefoon dan ben je alsnog de pineut.

17. Wat doe ik als mijn smartphone gestolen is?

Een dief kan je smartphone natuurlijk niet alleen gebruiken om hem door te verkopen, ook je privégegevens kunnen op straat komen te liggen. Als je niet oppast krijgt een inbreker zo ook toegang tot je wachtwoorden, creditcardgevens en privéfoto’s.

Android-smartphone gestolen

Helaas kun je weinig doen om diefstal te voorkomen: zakkenrollers of inbrekers weten altijd wel een weg te vinden. Je kunt wel je smartphone beschermen. Als het toestel dan toch in verkeerde handen valt, dan weet je zeker dat je gegevens geheim blijven. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd een schermvergrendeling hebt ingesteld. Ook kun je met Android Apparaatbeheer precies zien waar je toestel is, én alle gegevens op afstand wissen.

→ Tips: Zo bescherm je je Android-smartphone tegen diefstal

18. Wat doe ik als ik mijn smartphone wil verkopen?

Als je je smartphone verkoopt, moet je natuurlijk wel eerst al je persoonlijke gegevens verwijderen. Dat klinkt logisch, maar wordt toch vaak vergeten. Zorg voor de verkoop dat je de fabrieksinstellingen van je Android-smartphone terugzet. Verwijder alle geheugenkaartjes die erin zitten, zodat je zeker bent dat de koper geen toegang heeft tot je oude foto’s en video’s.

→ Lees ook onze zes tips voor het doorverkopen van je Android-smartphone

Meer weten over de beveiliging van je Android-smartphone? Lees dan ook onze spotlight over beveiliging. Wil je ook je andere apparaten goed beveiligen, check dan de uitgebreide Laat Je Niet Hack Maken-gids van oud-Android Planet-redacteur Daniel Verlaan. Download tevens de gratis Android Planet-app, en volg het laatste nieuws op de voet. 

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu