De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Tip: zo kun je vervelende Google Agenda spam verwijderen en blokkeren

Michel van 't Klaphek
27 augustus 2019, 14:56
2 min leestijd
Tip: zo kun je vervelende Google Agenda spam verwijderen en blokkeren

Heb je de laatste tijd ook last van neppe afspraken en vervelende spam in je Google Agenda? Dit is hoe je de spam in je kalender voorkomt, verwijdert en blokkeert.

Lees verder na de advertentie.

Google Agenda spam: nepuitnodigingen en phishinglinks voorkomen

Spammers en bedriegers lijken de laatste weken steeds vaker Google Agenda in te zetten om gebruikers voor de gek te houden. Gebruikers zien in hun agenda plotseling afspraken opduiken voor evenementen van onbekende mensen, die gekoppeld blijken te zijn aan phishinglinks. Ook in Nederland duiken deze ‘nepafspraken’ inmiddels regelmatig op, zo blijkt uit meldingen van onze lezers.

Staan er in jouw Google Agenda plots ook rare afspraken, dan hoef je niet bang te zijn dat je account plots gehackt is. Spammers hebben echter wel een zwakke plek in de koppeling tussen Gmail en Google Agenda ontdekt. Wat blijkt: elk mailbericht met een uitnodiging dat je ontvangt, wordt door Gmail automatisch in je agenda geplaatst. Zelfs als een bericht direct in je spambox staat, neemt Google Agenda het nog over.

Google Agenda spam

Zo voorkom je Google Agenda spam

Dit is hoe je voorkomt dat alle Gmail-uitnodigingen direct in je Google Agenda opduiken. Let op: deze stappen zijn helaas alleen beschikbaar op de desktopversie van Google Agenda. Je kunt het dus niet via de app op je Android-smartphone aanpassen.

  1. Open de Google Agenda-website;
  2. Druk rechtsboven op het tandwiel en selecteer ‘Instellingen’;
  3. Kies in het linkermenu voor ‘Afspraakinstellingen’ en zet ‘Uitnodigingen automatisch toevoegen’ op ‘Nee, alleen uitnodigingen weergeven waarop ik heb gereageerd’;
  4. Kies in het linkermenu voor ‘Afspraken uit Gmail’ en zorg dat het vinkje bij ‘Afspraken uit Gmail automatisch toevoegen aan mijn agenda’ uit staat.

Heb je op dit moment al wat terugkerende spamafspraken in je agenda staan waar je vanaf wil? Geen zin om ze één voor één handmatig te verwijderen? Dan kun je er voor kiezen om afgewezen uitnodigingen niet meer te zien. Dat kan overigens wél op je mobiel. Zo doe je dit:

  1. Open de Google Agenda-website en open de instellingen;
  2. Zet de optie ‘Geweigerde afspraken weergeven’ uit.

Vooralsnog heeft Google niet gereageerd op de aanhoudende spam automatische koppeling zal niet zomaar verdwijnen, maar we verwachten dat Google Agenda op termijn wel beter het verschil ziet tussen je spam en een uitnodiging van je echte vrienden. Wil je in de voor nu vervelende afspraken voorkomen, dan zul je bovenstaande stappen zelf even moeten zetten.

→ Lees ook: hoe herken je een phishing-e-mail? 6 tips om veilig te blijven

Lees het laatste nieuws over Gmail

Bron afbeelding: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu