Met deze 12 tips haal je het meeste uit Google Assistant

Erwin Vogelaar
5 april 2018, 13:31
5 min leestijd
Met deze 12 tips haal je het meeste uit Google Assistant

Google Assistant is op steeds meer Android-smartphones te gebruiken. Met deze Google Assistant-tips haal je het meeste uit het digitale hulpje.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistant-tips

Inmiddels kunnen we op vrijwel alle moderne Android-toestellen met de assistent aan de slag. Om dit te doen moet je de taal van je toestel wel even op Engels zetten, want Google Assistant spreekt nog steeds geen Nederlands. Vervolgens hoef je enkel de homeknop onderin het scherm ingedrukt te houden en je kunt aan de slag.

1. Zeg goedemorgen

Start je ochtend goed met met een samenvatting voor de komende dag. Zeg “good morning” en Google Assistant vertelt je wat voor weer het wordt, hoe de reis naar je werk eruitziet, wanneer je de volgende afspraak hebt en wat het nieuws is. Om de verschillende onderdelen van deze dagelijkse briefing in te stellen, ga je naar het instellingenmenu van Google Assistant en kies je voor ‘My Day’.

2. Stel een andere naam in

Je kunt zelf aangeven hoe Google Assistant je moet noemen. Dit kun je op twee verschillende manieren doen. Je kunt zeggen “call me [naam]” of je gaat naar het instellingenmenu van de app, kiest daar voor je account, of je scrolt naar beneden en kiest voor ‘Personal info’. Tik daar op Nickname om een eigen gekozen naam in te vullen. Hier kun je ook direct je thuis- en werklocatie aanpassen.

3. Vraag door

Google Assistant is bijzonder goed in het houden van gesprekken. Dit betekent dat je gewoon door kunt vragen over een onderwerp. Stel je bijvoorbeeld een triviavraag over een bekend persoon, dan kun je daarna doorvragen over die persoon zonder diens naam weer te noemen. Vraag je eerst hoe oud Kanye West is, dan hoef je daarna niet te vragen “how many records does Kanye West have”, maar enkel “how many records does he have” of “show me pictures” als je foto’s van Kanye wil zien.

4. Start je entertainment

Google Assistant kan op verschillende manieren je entertainment starten. Bijvoorbeeld door te zoeken naar een specifieke artiest op Spotify, maar je kunt ook om een genre vragen. Bijvoorbeeld “play some jazz in Spotify”. Een serie of film starten op Netflix werkt niet altijd even goed. Zo stuurt “play Luke Cage on Netflix” ons direct naar de juiste pagina, maar “play Iron Fist on Netflix” niet. YouTube werkt uiteraard wel goed. “Play Beauty and the Beast trailer on YouTube” werkt bijvoorbeeld direct.

5. Start allerlei Android-functies

Google Assistant kan je startpunt zijn om allerlei functies van Android te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld iemand bellen door “call [naam]” te zeggen of een wekker zetten via “set an alarm for [tijd]”. Berichtjes zijn te sturen door “text [naam]” te zeggen en navigatie vind je via “navigate to [locatie]”. Je kunt ook elke app op je toestel openen door “open [naam van app]” te zeggen.

6. Blijf op de hoogte

Vraag aan Google Assistant wat het laatste nieuws is met “What’s the news?”. Hiervoor moet je wel eerst wat nieuwsbronnen selecteren. Hiervoor ga je naar het instellingenmenu van Google Assistant en kies je voor ‘News’. Hier voeg je bronnen toe of verwijder je ze. Je kunt ook om specifiek nieuws vragen, via “what’s the news about [onderwerp]”. Ook het actuele weer is makkelijk op te roepen. Vraag “do I need an umbrella?” en je weet direct of je vandaag een paraplu mee moet nemen.

Google Asssistant-tips

7. Vertaal alles

Wil je snel iets vertalen, dan kan Google Assistant daarmee helpen. Je hoeft hiervoor enkel “[woord of zin] in [taal]” te zeggen, bijvoorbeeld “where’s the restaurant in Spanish” of “hello in Italian”.

8. Ga er op uit

Zeg tegen Google Assistant dat je honger hebt en er worden restaurants bij je in de buurt aangeraden, inclusief recensies van gebruikers. Tik op een optie en je krijgt alle contactgegevens. Zeg dat je een film wil kijken en Google Assistant kijkt wat er bij je in de buurt draait.

9. Start een spel

Je kunt met Google Assistant een quiz spelen. Het enige wat je hoeft te zeggen is “I’m feeling lucky” en je kunt starten. Er wordt gevraagd  hoeveel spelers meedoen, waarna iedereen automatisch een nickname krijgt. De quiz is redelijk gevarieerd, met bijvoorbeeld trivia-vragen, maar ook audio-vragen. Verlies je? Er is altijd tijd voor een rematch.

Google Asssistant-tips

Vraag Google Assistant om een game te spelen en je krijgt nog meer spelletjes om alleen of met de assistent te spelen. Onder elke categorie is een rijtje games te vinden, zodat je jezelf in ieder geval nooit hoeft te vervelen. Als je “I’m bored” zegt kun je ook een leuk feitje, een gedicht of een mooi citaat krijgen.

10. Vraag om een grap

Wil je lachen, of heb je snel een grap nodig om aan anderen te vertellen? Vraag dan “tell me a joke” en hopelijk weet Google Assistant je aan het lachen te brengen. Niet elke grap is echter een succes.

11. Gooi een munt op

Heb je ruzie over wie er met iets mag starten, dan is het opgooien van een munt de manier om dat op te lossen. Maar wie heeft er tegenwoordig nog contant geld op zak? Door “toss a coin” te zeggen, gooit Google Assistant een virtueel muntje op. Inclusief geluidseffect!

Google Asssistant-tips

12. Stel zoveel mogelijk willekeurige vragen

Google Assistant kan op veel willekeurige vragen antwoord geven. In het scherm kun je een lijstje met opties zien als je Google Assistant begroet. Hier kun je doorheen scrollen en wat kiezen. Je kunt het uiteraard ook zelf proberen. Bijvoorbeeld door te vragen wat de favoriete Pokémon van de assistent is en wat ze van Siri of Alexa vindt. Is er iemand jarig? Dan is “sing happy birthday” een optie. En anders werkt “sing a song” ook.

Heb jij meer tips voor Google Assistent? Laat het ons weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu