De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Zo werkt de Google Assistent op een Sonos-speaker

Dennis de Vries
20 juni 2019, 19:21
5 min leestijd
Zo werkt de Google Assistent op een Sonos-speaker

Voor Sonos-gebruikers was het lang wachten. Maar begin juli kunnen ze de Google Assistent gebruiken met een Sonos One of Sonos Beam. Android Planet probeerde het al uit.

Lees verder na de advertentie.

Sonos kondigde vorige maand aan dat Google Assistent in Nederland beschikbaart komt op zijn Sonos One- en Beam-speakers. Een exacte releasedatum wilden ze nog steeds niet geven, maar bezitters van de One en Beam kunnen begin juli uitkijken naar een gratis update van de Sonos-app. Android Planet ging langs bij Sonos en probeerde de integratie met Google Assistent alvast uit.

Sonos en Google Assistent voor muziek

De belangrijkste functie van een Sonos is natuurlijk het afspelen van muziek. Daar ligt, ook bij het integreren van Google Assistent, de focus op. Zodra je de microfoon aanzet op je Sonos One of Beam, kun je tegen de Assistent praten. Die zet je aan door op de knop bovenop de speaker te drukken.

Zodra de Sonos jouw ‘OK Google’ verstaat, hoor je wat zachte bliepjes en kun je een commando geven. Zo reageert de Sonos op “Zet het volume harder”, “Speel volgende liedje” of “Speel mijn favorieten”. Bij die laatste neemt hij de afspeellijst van de muziekdienst die je als voorkeursdienst hebt aangemerkt in de app van Sonos.

Sonos als onderdeel van je smarthome

Sonos kan met de integratie meer dan alleen muziek afspelen. Net als de Google Nest Hub of Google Home of Home Mini, zitten er ook in de slimme speakers van Sonos veel extra functies. Je kunt commando’s geven om je boodschappenlijstje bij te werken, een timer te zetten of andere apparaten in je smarthome te bedienen.

Koppel je een Sonos Beam met een hdmi-arc-kabel aan je televisie, dan kun je ook spraakcommando’s gebruiken om je televisie te bedienen. En Sonos-speakers werken met de Google Assistent naadloos samen met de Chromecast Ultra.

Ook het stellen van vervolgvragen, een geavanceerde functie in Google Assistent, is mogelijk. Er zitten meer handigheidjes in verwerkt, zoals de omroepfunctie. Daarmee kun je alle speakers in het netwerk tegelijk een boodschap laten uitspreken. Handig als je de aandacht wil hebben van iedereen in huis.

Wat werkt (nog) niet?

Fanatieke gebruikers van Google Assistent missen misschien wat functionaliteit als ze tegen hun Sonos praten. Omdat de speakerfabrikant de digitale assistent zelf in zijn speakers wilde inbouwen, in plaats van te leunen op bestaande opties als Nest Hub of Google Home, laten sommige opties nog even op zich wachten. Zo herkent de Sonos geen aparte stemmen van meerdere gebruikers via ‘voice match’. Deze functie is weliswaar nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar werkt ook voor andere landen nog niet. Ook het voeren van telefoongesprekken via een Sonos-speaker is niet mogelijk.

Sonos is er naar eigen zeggen ook nog niet aan toegekomen om zelf commando’s toe te voegen aan Google Assistent. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het groeperen van verschillende speakers, zodat ze dezelfde muziek gaan afspelen. Sonos geeft aan daar aan te denken, maar kan verder niet vertellen wanneer dit beschikbaar komt.

Alexa, Siri en Google Assistent

Eén van de voordelen van Sonos is het dat geen voorkeur heeft voor een bepaald platform. Het probeert zoveel mogelijk verschillende opties in te bouwen en iedereen tevreden te houden. Dat betekent ook dat er de keuze is tussen meerdere spraakassistenten. Sonos ondersteunt daarom zowel de Google Assistent als Alexa.

Daarbij is het goed om op te merken dat je niet twee spraakassistenten tegelijk op één speaker actief kunt hebben. Wil je zowel Google Assistent als Alexa in huis kunnen bedienen, dan heb je daar ook twee Sonos-speakers voor nodig, die elk anders zijn ingesteld.

Heel interessant is deze optie voor de Nederlandse markt echter niet. Alexa is hier nog niet beschikbaar, waardoor de keuze sowieso beperkt blijft tot de Google Assistent. Omdat Sonos-speakers ook werken met Apples AirPlay, kun je ze via de iPhone ook goed bedienen met spraakgestuurde assistent Siri.

Sonos’ ambities kosten tijd

Het klaarmaken van Google Assistent op Sonos One is sowieso een hele klus geweest. De Sonos One werd in 2017 al aangekondigd als slimme speaker, met de belofte voor Google Assistent-ondersteuning. Dat heeft uiteindelijk nog een goede twee jaar geduurd.

De uitdaging zat ‘m volgens Sonos in hun ambitie om al hun apparaten compatibel te maken met de Assistent. Zo hebben dus niet alleen de Beam en One de digitale assistent ingebouwd gekregen, maar wilden ze ook dat bijvoorbeeld de Play-speakers erbij betrokken waren.

Die zijn via Google Assistent aan te sturen als er een One of Beam gekoppeld is, maar werken dus ook met apparaten als Google Home Mini of Nest Hub. Daarnaast geeft Sonos aan dat er momenteel 150 muziekdiensten te koppelen zijn aan je Sonos-account. Er ging nogal wat tijd in zitten om die klaar te maken voor spraakgestuurde bediening.

Begin juli update voor Sonos-app

Bezitters van de Sonos One en Beam kunnen begin juli uitkijken naar een update van de Sonos-app op hun Android-smartphone. Zodra deze is geïnstalleerd, krijg je de mogelijkheid om de Google Assistent als spraakassistent toe te voegen. Een exacte datum wilde Sonos nog niet geven.

Wie thuis een Sonos One of Beam heeft staan en niet kan wachten, kan tot die tijd gebruikmaken van een onofficiële omweg. Aangezien de spraakassistent in de Verenigde Staten al werkt op Sonos-apparaten, kun je doen alsof je daar zit. Log met je Sonos-account in op de website van Sonos en geef aan dat je in de VS woont. Geef bij je taalvoorkeuren van Google Assistent aan dat die Nederlands moet blijven praten.

Sonos waarschuwt wel dat er via deze omweg nog wat zaken niet optimaal werken. Wie daar liever geen risico mee neemt, kan beter wachten totdat de Nederlandse versie officieel beschikbaar is.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu