De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Google Assistent en je privacy: alles wat je moet weten

Michel van 't Klaphek
24 oktober 2018, 15:09
5 min leestijd
Google Assistent en je privacy: alles wat je moet weten

Hartstikke handig zo’n stemgestuurde hulp, maar hoe zit het met je privacy? Android Planet vertelt alles dat je moet weten over de Google Assistent-privacy en verzamelt de meningen van experts.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistent-privacy: gids met alles wat je moet weten

De Google Assistent is één van de slimste stemhulpen, maar dat is niet zonder reden. Google gebruikt namelijk een hoop data om de Assistent zo goed te maken. Hier kleven nadelen aan, en het bedrijf ligt daarom regelmatig onder vuur als het op privacy van gebruikers aankomt. Android Planet vertelt je daarom alles over de Google Assistent en jouw privacy.

1. Wat gebeurt er met mijn Google Assistent-gesprekken?

Jouw gesprekken met de Google Assistent worden opgeslagen om advertenties persoonlijker te maken. De zoekmachine let bij het voorschotelen van reclames bijvoorbeeld ook naar je zoekgeschiedenis, locatie en kijkgedrag op YouTube. Wanneer jij via de Assistent zoekt naar een nieuwe bank, krijg je de komende tijd reclames van woonwinkels te zien.

Google Assistent goed nieuws-update

Daarnaast slaat Google je gesprekken op om zo jouw stem te herkennen, en de manier waarop je woorden en zinnen uitspreekt. Het bedrijf leert hierdoor een hele hoop over taal, bijvoorbeeld welke woorden we vaak gebruiken en hoe mensen zinnen opbouwen. Op die manier wordt Duplex, de kunstmatige intelligentie-technologie die hoge ogen gooide tijdens een demonstratie, verbeterd.

2. Zo regel je de Google Assistent-privacyinstellingen

Je kunt spraakopdrachten altijd inzien en verwijderen. Ga hiervoor naar ‘Mijn Activiteit’, waar al je Google-gebruik wordt opgeslagen. Door op afspelen te klikken kun je naar de audiobestanden luisteren. Tik op de drie stipjes om het fragment te verwijderen. Het is ook mogelijk om alles in één keer weg te gooien. Ga daarvoor naar het menu, kies voor ‘Activiteit verwijderen op basis van’, tik op het pijltje en kies voor ‘Onbeperkt’. Bevestig je keuze.

 Lees ook: Tip: zo verwijder je gesprekken uit de Google Assistent

Wil je niet langer dat Google je stem opslaat? Kies dan in hetzelfde Activiteitsopties-menu voor ‘Spraak- en audioactiviteit’ en verschuif de schakelaar naar links. Je spraakopdrachten worden zo niet langer opgeslagen. Dit betekent dus wel dat de Assistent mogelijk iets ‘dommer’ wordt.

google assistent-privacy

3. Word ik afgeluisterd?

Nee, de Google Assistent luistert je niet af. Je moet de spraakassistent namelijk activeren door “Ok Google” of “Hey Google” te zeggen. Een uitzondering op deze regel is de Gespreksmodus. Wanneer je deze functie aan hebt staan, blijft de Assistent meeluisteren zodat je meerdere vragen in één keer kunt stellen.

We weten niet hoe lang de Assistent blijft meeluisteren wanneer je de Gespreksmodus hebt aanstaan. Hierdoor zijn er gevallen bekend waarbij gebruikers niet doorhadden dat ze werden opgenomen, en daardoor in de problemen raakten.

4. Wat brengt de toekomst?

Tekst analyseren doet Google al jaren, maar dankzij de Assistent weet het bedrijf ook hoe mensen praten. Je kunt Google Assistent dus eigenlijk zien als een grootschalig experiment naar taal. Hier schuilt volgens diverse privacy-experts een gevaar in. ‘We vertellen Facebook een hoop persoonlijke dingen, maar Google weet wie we echt zijn’, aldus analist Brian Solis. ‘Om die reden is Google Assistent heel goed, maar tegelijkertijd ook mogelijk gevaarlijk.’

Solis krijgt steun van Hardvard-onderzoekers Ajay Agrawal en Joshua Gans: ‘Er bestaat een risico dat Google Assistent, en andere spraakassistenten, op een gegeven moment zo slim worden dat ze mensen kunnen nadoen. Op die manier weet je in de toekomst misschien niet of je met een mens, of robot te maken hebt. Bovendien zou een robot zich als jou kunnen voordoen, met alle mogelijke privacyrisico’s van dien.’

Critici doen deze voorspellingen af als doemscenario’s en denken dat de Google Assistent ons leven makkelijker gaat maken. Voorstanders denken juist dat de stemhulp meer kwaads dan goeds oplevert. Waar experts het echter over eens zijn, is dat de werking van alle stemhulpen mysterieus is. We weten niet welke algoritmen bedrijven als Amazon, Apple en Google gebruiken. Het is daarom onduidelijk hoeveel persoonlijke informatie er uit onze spraakopdrachten wordt gefilterd.

Sander Klous, big-dataspecialist en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, zegt hierover: “Het is een black box. Je weet niet wat er in zit. Ik ga ervan uit dat de app (Google Assistent – redactie) verder geen data vasthoudt, maar zeker weten doe je dat niet.”

5. Zo zit het met de privacy van de concurrentie

De Google Assistent is bij lange na niet de enige stemhulp. Ook Microsoft heeft een eigen assistent, Cortana, en op Apple-apparaten heb je Siri. Verder zit ook Amazon niet stil en vooral in de Verenigde Staten is Alexa populair. Hoe regelen deze apparaten hun privacy?

Siri heeft een belangrijk  voordeel ten opzichte van Google Assistent qua privacy. Alle zoekacties worden namelijk lokaal op je telefoon opgeslagen. Concreet betekent dit dat Apple geen zoekprofielen opbouwt, en geen grootschalig onderzoek naar taal doet. Critici zeggen dat Siri hierdoor altijd ‘dommer’ blijft dan Google Assistent, terwijl voorstanders deze ‘privacybewuste’ houding juist waarderen.

Google-Assistent-naam-veranderen

Alexa, de assistent van Amazon, is ontzettend populair in de VS, maar in Nederland nog onbekend. Dit komt omdat Alexa vooral handig is voor mensen met een Prime-abonnement. Qua privacy gebruikt Amazon de stemassistent niet om advertenties persoonlijker te maken, maar wel om gebruikers te leren kennen. De gesprekken tussen Alexa en een persoon worden daarom verzameld, net zoals Google doet.

Ook Microsoft Cortana gebruikt spraakgegevens om de ‘gebruikerservaring te verbeteren’. Net als Google Assistent werkt ook Cortana via de cloud. Microsoft verzamelt dus alle spraakopdrachten om die vervolgens te analyseren. Op die manier krijgt de stemhulp meer ‘inzicht in hoe u spreekt’ en worden de ‘herkenning en reacties verbeterd.’

Ook interessant: 3 redenen om Cortana in te stellen als je standaard Android-assistent

Lees meer over de Google Assistent

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu