De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Zo regel je de privacyinstellingen van de Google Assistent

Erwin Vogelaar
29 december 2018, 13:11
2 min leestijd
Zo regel je de privacyinstellingen van de Google Assistent

Zo’n spraakassistent op je telefoon of slimme speaker is super handig, maar hoe zit het eigenlijk met de Google Assistent-privacy?

Lees verder na de advertentie.

Google Assistent-privacy: zo regel je het

Het praten met onze apparaten levert unieke vragen op als het gaat om privacy. Want luistert die Google Home en je smartphone nou altijd mee? En wat gebeurt met je spraakopdrachten? Google is gelukkig vrij transparant over wat er van je wordt opgeslagen en wat daar mee gebeurt. Ook biedt Google de mogelijkheid om bewaarde data te verwijderen en ervoor te zorgen dat nieuwe data niet meer wordt opgeslagen. We leggen uit hoe.

Spraakopdrachten terugvinden en verwijderen

Veel informatie over je Google-gebruik wordt opgeslagen in je Google-account. In het onderdeel Mijn Activiteit vind je hier onder andere terug welke websites je hebt bezocht via Chrome, welke YouTube-video’s je hebt bekeken en waar je hebt gezocht op Google Maps. Via deze link vind je specifiek al jouw spraak- en audioactiviteiten terug. Door op ‘afspelen’ te klikken beluister je deze spraakopdrachten.

google assistent-privacy

Door op de drie stipjes te klikken krijg je de mogelijkheid om losse spraakopdrachten te verwijderen. Het is ook mogelijk om alle spraakopdrachten in één keer te verwijderen. Daarvoor ga je naar het menu en kies je voor ‘Activiteit verwijderen op basis van’. Daar klik je bij ‘Vandaag’ op het pijltje en kies je voor ‘Onbeperkt’. Vervolgens klik je op ‘Verwijderen’

Verzamelen van spraakopdrachten uitschakelen

In het Mijn Activiteit-menu van je Google-account is ook aan te geven dat Google je gesproken geschiedenis niet meer mag opslaan. Hiervoor ga je in het menu naar ‘Activiteitsopties’. Daar vind je ‘Spraak- en audioactiviteit’. Of je klikt op deze link om direct naar deze pagina te gaan.

Door op deze pagina naast ‘Spraak en audioactiviteit’ het schakelaartje naar links te halen, zorg je ervoor dat je gesproken opdrachten niet meer worden opgenomen. Het opslaan wordt gedaan om het gebruik van de Assistent te verbeteren. Onder andere door het geluid van je stem en de manier waarop je woorden en zinnen uitspreekt te leren.

google assistent-privacy

Gespreksmodus

Ook goed om in de gaten te houden is de gespreksmodus. De Google Assistent biedt in combinatie met Google Home de unieke mogelijkheid om te blijven luisteren. Normaal moet je elke vraag opnieuw ‘Ok Google’ of ‘Hey Google’ zeggen, voordat je jouw vraag stelt. Zet je echter de Gespreksmodus aan in de instellingen van de Google Assistent bij het kopje ‘Voorkeuren’, dan blijft de Assistent luisteren als je klaar bent en kun je vragen blijven stellen. Dat betekent dus ook dat de Google Home langer alles hoort na je gesproken opdracht.

Meer over de Google Assistent

Met de Google Assistent krijg je plots een hoop nieuwe mogelijkheden op je smartphone die je allemaal met je stem regelt. Wij leggen alle mogelijkheden van de spraakassistent uit.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu